logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

XP Home - Błąd STOP 0x0000008E po aktualizacji Software Distribution Service 2.0

glad 24 Kwi 2005 18:49 1242 6
REKLAMA
  • #1 1433569
    glad
    Poziom 16  
    Ocena: 8
    Witam
    Ostatnio zainstalował się automatycznie Software Distribution Service 2.0
    z kb 890859,3066,3086,zbiorcza aktualizacja kb890923 i MW Instal 3.1.
    Przy zamknięciu systemu,aby zainstalować te aktualizacje,system się nie
    zamknął normalnie,tylko się "zamroził" ze wskażnikiem myszy na niebieskim tle i tak trwał,aż musiałem użyć twardego resetu.
    Po tym resecie system się nie podniósł,wywaliło niebieski ekran z informacją,że można jedynie trybem awaryjnym uruchomić system oraz
    napis:STOP i kody:0x0000008E,0xC0000005,0x804F8716,0xF459E0A0,0x00000000.
    Jak pamiętam,zawsze przy instalacji jakiegoś programu,gdzie trzeba zresetować komputer(ale myszą,nie hardwarowo)zamrażało ekran j/w i zawsze musiałem używać "twardego" resetu,który jak slyszalem jest szkodliwy przy częstym używaniu.
    Oczywiście użyłem "przywracania systemu" i myślałem,że to koniec problemu.
    Niestety,okazało się,że te aktualizacje z microsoftu się nie zainstalowały
    i znów probują sie instalować,co znów powoduje efekt jak pisalem na początku.Tak trwało 4 razy i wreście widzę,że chyba się zainstalowalo ijuż
    nie wisi na linijce zadań.Proszę o pomoc w ustaleniu,co jest przyczyną zawieszania sie kompa przy zamykaniu systemu(ponownym uruchomianiu
    komputera)jak wymagają niektóre programy.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 1439738
    glad
    Poziom 16  
    Witam
    Kolego MD ,proszę jeśli można bardziej łopatologicznie,bo po otwarciu podanego linku nie wiem co mam robić.Tzn. zrozumiałem,że mam zainstalować coś z SP 1A?.Szukam i nie znajduję.
    Proszę o wyrozumialość.
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #4 1439791
    md
    Poziom 41  
    Ocena: 787
    Najprostszy sposób, to:
    Wchodzisz na stronę: http://v5.windowsupdate.microsoft.com/v5consumer/default.aspx?ln=pl
    tam wybierasz:
    Instalacja ekspresowa (zalecana): Aktualizacje o wysokim priorytecie dla tego komputera

Wybierz to łącze w celu najszybszego zaktualizowania. Umożliwia ono szybkie wyszukanie, pobranie i zainstalowanie wyłącznie aktualizacji krytycznych i aktualizacji zabezpieczeń potrzebnych komputerowi.

To wszystko. Czekasz, aż instalator ściągnie i zainstaluje niezbędne aktualizacje krytyczne. Po instalacji niektórych łatek trzeba zrestartować komputer i wznowić instalację aktualizacji. Całość może trwać dość długo, bo sam SP2 ma ponad 260MB.
    Ważna uwaga: Aktualizacja nie działa w przypadku niektórych pirackich kopii Windowsa.
  • #5 1439944
    glad
    Poziom 16  
    No tak...ale chodzi mi cały czas o to, że podczas instalacji tego właśnie uaktualnienia jak w podanym linku w efekcie
    wychodzi to co pisałem w pierwszym poście ,czyli-"stop 0x000008e".
    Nawet zablokowałem automatyczne uaktualnienia z witryny Mcs-u,bo
    ciągle natrętnie mi się to instalowało i uwalało komp.
    Windows w 100% legal z nalepką na kompie.
    Co z tym fantem robić dalej...
  • REKLAMA
  • #6 1440013
    md
    Poziom 41  
    Ocena: 787
    Każda instalacja aktuaizacji tworzy punkt przywracania systemu. Skorzystaj z tego i przywróć system do stanu sprzed instalacji tej konkretnej łaty.
    Niektóre aktualizacje można odinstalować w Panelu Sterowania > Dodaj/Usuń programy
    Są problemy z aktualizacją niektórych systemów, gdy w komputerze zamontowany jest procesor Intela z nowej serii D - Microsoft opracował łatkę, którą trzeba wgrać przed aktualizacją.
    Ja zawsze wszelkie aktualizacje (o ile to możliwe) staram się wykonywać z dysku lokalnego przy wyłączonym oprogramowaniu antywirusowym i innym wodotryskom, które monitorują stan systemu. Obowiązkowo przed instalacją aktualizacji sprawdzam system pod kątem wirusów i Adware.
  • #7 1978293
    glad
    Poziom 16  
    Nie wiem ,czy dobrze zrobiłem:po prostu zablokowałem automatyczne
    aktualizacje Microsoftu i mam spokój.Nie wiem na jak długo.
    Temat zamknięty.
    Moderowany przez TONI_2003:

Wszystko wyjaśnione temat zamykam !
    Jeśli zaistnieje taka potrzeba by post został otwarty proszę dać wiadomość na PW i podać link do postu .!

Podsumowanie tematu

✨ Po automatycznej instalacji aktualizacji Software Distribution Service 2.0 wraz z poprawkami z KB 890859, 3066, 3086, zbiorczą aktualizacją KB890923 oraz MW Instal 3.1, system Windows XP Home podczas zamykania ulegał zawieszeniu z niebieskim ekranem i wskaźnikiem myszy na niebieskim tle. Po twardym resecie pojawiał się niebieski ekran błędu z kodem STOP 0x0000008E oraz dodatkowymi kodami błędów. Próby instalacji aktualizacji kończyły się niepowodzeniem, a system wymuszał uruchomienie w trybie awaryjnym. Użytkownik próbował przywrócenia systemu, jednak aktualizacje nadal się instalowały i powodowały powtarzające się błędy. Wskazano na konieczność instalacji Service Pack 1A lub Service Pack 2, dostępnych przez oficjalną stronę Windows Update, z zaleceniem instalacji aktualizacji krytycznych i zabezpieczeń. Zwrócono uwagę na możliwe problemy z procesorami Intel serii D, które wymagają specjalnej łatki przed aktualizacją. Rekomendowano wyłączenie oprogramowania antywirusowego podczas instalacji oraz sprawdzenie systemu pod kątem wirusów i adware. Ostatecznie użytkownik zablokował automatyczne aktualizacje Microsoftu, co przerwało problem, choć bez trwałego rozwiązania.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA