logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Błąd STOP 0x000000F4 przy instalacji XP Home po sterownikach grafiki

Zdzicho 04 Sie 2006 11:17 1628 7
REKLAMA
  • #1 2879096
    Zdzicho
    Poziom 25  
    Ocena: 71
    Przy instalacji XP Home, a konkretnie po instalowaniu sterowników grafiki (próbowałem różne karty, AGP i PCI) zrzut pamięci i niebieski ekran z kodem błędu
    " ***STOP: 0x000000F4 (0x00000003,0x81707D10,0x81707E84,0x805FA7A8) ".\
    Zestaw w takiej konfiguracji chodził ponad rok ok, podczas serfowania w sieci reset systemu, potem brak możliwości uruchomienia windy, format dysku i problemy i instalką nowego systemu j/w. Grafika, pamięc i procek sprawdzany na innym kompie, kondziorki płyty-ok. Co mogę jeszcze sprawdzić nim wyżuce płyte główną ?????
  • REKLAMA
  • #2 2879173
    Michas.glt.pl
    Poziom 16  
    Ocena: 6
    proponuje spróbować na XP Professional
    jeżeli nie pójdzie, może jeszcze 98, Linux .
    zobacz jeszcze ustawienia Bios'u
  • REKLAMA
  • #3 2879186
    forestx
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 494
    STOP: 0x000000F4 - This message referenced "A process or thread crucial to your system operation has unexpectedly exited or been terminated"
    - co oczywiście wszystko wyjaśnia :D.
    Sprawdzałeś pamięć? Jak? - sprawdź ją programem Memtest. Spróbuj położyć system z włożoną inną pamięcią. (mam w pracy dwa takie przypadki - system nie chce się instalować. Kładę na innej a potem chodzi na tej "popsutej")
    W drugiej kolejności podejrzewałbym dysk. Spróbuj wpiąć go do innego komputera i wtedy zainstalować XP.
  • REKLAMA
  • #4 2879534
    Zdzicho
    Poziom 25  
    Pamięć testowałem memtest-em coś chyba ze 5 godzin i bez błędów. Ale spróbuje jak mówisz na innej kości.
  • REKLAMA
  • #6 2879657
    Zdzicho
    Poziom 25  
    Z tego co tam piszą to może być to, bo dysk żeczywiście jest slawe i solo na taśmie. Sprawdze wieczorkiem i dam znać.
  • #7 2881639
    horacjuszz
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Naprawiałem ostatnio komputer który robił to co opisujesz był to bład dysku twardego. Specyfika polega na tym iż dysk jest teoretycznie zdrów, może chodzić pod innym kompem i nie robic problemów. Posprawdzaj taśmy i bios, ozbacz jak wygląda ustawienie SMART w biosie ( może nie mieć znaczenia ale warto)
  • #8 2883653
    Zdzicho
    Poziom 25  
    No i wszystko jasne, po przestawieniu dysku na master śmiga aż miło. Co ciekawe po instalacji można wrócić na slawe i też chodzi.Figi dzięki za pomoc.

Podsumowanie tematu

✨ Podczas instalacji systemu Windows XP Home pojawia się błąd STOP 0x000000F4 po instalacji sterowników grafiki na różnych kartach AGP i PCI. Problem objawia się zrzutem pamięci i niebieskim ekranem, a system po wcześniejszym roku stabilnej pracy zaczął się resetować i nie uruchamiać. Testy pamięci RAM programem Memtest nie wykazały błędów, a procesor i karta graficzna działają poprawnie na innym komputerze. Wskazano, że błąd 0x000000F4 oznacza nieoczekiwane zakończenie kluczowego procesu systemowego. Sugerowano sprawdzenie ustawień BIOS, testowanie dysku twardego na innym komputerze oraz wymianę taśmy IDE. Ostatecznie problem rozwiązało przestawienie dysku twardego na tryb master zamiast slave, co pozwoliło na poprawną instalację i stabilną pracę systemu, nawet po powrocie do trybu slave.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA