logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak odróżnić nagrywarkę od CD-ROM i nagrać muzykę na płytę CD?

klaudiuszomega 24 Kwi 2005 23:26 4428 10
REKLAMA
  • #1 1434426
    klaudiuszomega
    Poziom 12  
    Ocena: 41
    Na wstepie witam serdecznie.Mam problem ktory polega na mojej niewiedzy jak skopiowac utwory muzyczne z dysku twardego na plytke cd.Probowalem juz chyba wszystkiego i nic.Nie mam pojecia w ktorym momencie popelniam blad.Mam kompa z napedem DVD i nie wiem czy ten naped tez jest w stanie nagrywac,oprocz tego mam drugi naped cd-rom i probowalem na obu.Prosze o jakas rade i podpowiedz za co z gory dziekuje.Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 1434431
    gladzio75
    Poziom 19  
    Ocena: 3
    Witam!! Wiesz.... naped dvd nie nagrywa plyt. Tak samo naped cd-rom. Kup nagrywarke. Wtedy Ci sie uda. Pozdro
  • REKLAMA
  • #3 1434449
    klaudiuszomega
    Poziom 12  
    Dzieki bardzo. Az mi glupio ze jestem taki.......Jutro napewno zakupie nagrywarke choc nie mam nawet pojecia jaka.Jakos dam rade.

Dodano po 13 [minuty]:

Jeszcze jedno pytanie znalazlem jakis naped lub nagrywarke nie wiem jak to rozpoznac na przodzie jest napisane:COMPACT DISC
    RECORDDABLE
    REWRITABLE
    jest to firmy Yamaha
  • #4 1434509
    WojtasJD
    Poziom 43  
    Ocena: 1576
    RECORDABLE -> CD-R -> nosniki jednokrotnego zapisu (choc mozna "dograc" plyte w kilku sesjach a wiec nie koniecznie jednokrotnie)
    REWRITABLE -> CD-RW -> nosniki wielokrotnego zapisu
  • #5 1434511
    klaudiuszomega
    Poziom 12  
    Prosilbym jasniej bo dalej nic nie wiem. To jest to co potrzebuje czy nie? Jestem laikiem w takich sprawach tak ze badzcie wyrozumiali.
  • REKLAMA
  • #6 1434516
    WojtasJD
    Poziom 43  
    jesli to jest sprawny sprzet i okazyjnie to tak , jednak proponuje rozejrzec sie za nagrywarka DVD (nagrywa tez zwykle plytki)
  • #7 1434535
    klaudiuszomega
    Poziom 12  
    Jesli to jest nagrywarka to mam jeszcze jeden problem.Z tylu jest gniazdo na wtyczke na tasmie i jest szersza niz to od zwyklego cd-rom.Jak wyglada sprawa z podlaczeniem?
  • #8 1434541
    Robert B
    Poziom 43  
    Ocena: 1412
    No to tej nie bierz bo to SCSI. Kup nagrywarkę z interfejsem IDE. W sklepie na pewno Ci doradzą. Kupuj też taką która jest sprzedawana razem z oprogramowaniem np. Nero.
    Popatrz tu:
    www.cdrinfo.pl
  • REKLAMA
  • #9 1434542
    WojtasJD
    Poziom 43  
    uuu to troche zmienia postac rzeczy, nagrywarka zapewne jest SCSI -> potrzeba kontrolera SCSI (karta, czasem wbudowany w plyte)
  • #10 1434555
    klaudiuszomega
    Poziom 12  
    Szczerze Wam powiem ze nie jestem w Polsce i troche trudno mi sie dogadac w takich sprawach technicznych.Mam to z urzadzenia na ktorym jest napisane "automatic line switching" jest to taka mala skrzyneczka z ta nagrywarka wmontowana i od tylu wychodzi wtyczka ktora pasuje do kompa i jeszcze zasilanie dwa (czincze) sory nie wiem jak sie to pisze przelacznik od 0 do 6 i przelacznik pod ktorym jest napisane (terminator on) tylko co dalej???
  • #11 1434578
    WojtasJD
    Poziom 43  
    to tylko potwierdza ze jest to SCSI (byc moze zewnetrzne), jak masz zamiar kupic uprzedzam ze bedzie wiecej klopotu niz ze zwykla nagrywarka na IDE (tym bardziej ze - jak piszesz - jestes laikiem).
    Ten przelacznik (0-6) sluzy do ustawiania identyfikatora urzadzenia (kazde musi miec unikalny), terminator (dla urzadzen na koncach magistrali SCSI), jak pisalem potrzebny jest kontroler SCSI (ktorego jak mi sie wydaje nie masz, w plycie glownej zapewne masz kontroler IDE i z podlaczeniem innej zwyklej nagrywarki nie bedzie wiekszego klopotu.)

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma problem z nagraniem muzyki z dysku twardego na płytę CD, nie wiedząc, czy posiadane napędy DVD i CD-ROM obsługują nagrywanie. Wyjaśniono, że standardowe napędy DVD i CD-ROM nie nagrywają płyt, do tego potrzebna jest nagrywarka CD lub DVD. Na froncie jednego z urządzeń znajduje się napis "COMPACT DISC RECORDABLE REWRITABLE" firmy Yamaha, co wskazuje na napęd zdolny do nagrywania płyt CD-R (jednokrotnego zapisu) i CD-RW (wielokrotnego zapisu). Jednakże urządzenie to ma złącze SCSI, co wymaga specjalnego kontrolera SCSI w komputerze, a jego konfiguracja (ustawianie ID i terminatora) jest bardziej skomplikowana niż w przypadku standardowych nagrywarek IDE. Zalecane jest zakupienie nagrywarki z interfejsem IDE, która jest łatwiejsza w instalacji i często sprzedawana z oprogramowaniem do nagrywania, np. Nero. Nagrywarka DVD jest również dobrym wyborem, ponieważ nagrywa zarówno płyty CD, jak i DVD.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA