Hmm, cytat "HamShack Hack to nowa dystrybucja Linuksa specjalnie dla krótkofalowców, będąca klonem Knoppixa.
Zaletą jest fakt, że jest ona uruchamiana bezpośrednio z płyty, zatem nie jest wymagane repartycjonowanie dysku i instalowanie nowego systemu. Każdy może zapoznać się z tym systemem, a jeśli nie będzie mu potrzebny - zrezygnować w każdej chwili bez żadnych konsekwencji. Obraz płyty można pobrać ze strony http://hamshack-hack.sourceforge.net/."
i spis softu :
acfax 981011-9 Receive faxes using your radio and sound card
aprsd 2.2.5-13-1 Internet Gateway for the Automatic Position Reporting System
aprsdigi 2.0-0pre3.4 Digipeater for APRS
ax25-apps 0.0.6-6 AX25 ham radio applications
ax25spyd 0.23-6 AX.25 traffic analyzer, dumper and spy daemon
ax25-tools 0.0.8-6 AX-25 tool for configuring ports using AX.25 Net/ROM or ROSE
ax25-xtools 0.0.8-6 X versions for configuring ports using AX.25 Net/ROM or ROSE
baycomepp 0.10-7 Drivers for the HB9JNX packet radio epp mode
baycomusb 0.10-4 Drivers for the HB9JNX packet radio usb mode
cw 2.2-11 Command-line frontend to unixcw
cwcp 2.2-11 Ncurses frontend to unixcw
cwdaemon 0.9 Morse daemon for the parallel or serial port
fbb 7.04j-2 F6FBB Packet radio mailbox and utilities
gcb 1.07.3 Utility to calculate long and short path to a location
glabels 2.0.1-1 Label and business card creation program for GNOME
glfer 0.3.4-1 Program for reception and transmission of QRSS/DFCW signals
gmfsk 0.7pre1 Multi-mode terminal for HF/amateur radio
gpsdrive 2.09-1 Car navigation system
gpsman 6.2.1-1 A GPS manager
gpsmanshp 1.2-1 A Tcl interface to shapelib and GPS
gpsk31 0.2.4a-7 A gtk based psk31
gsmc 1.0 Smith Chart calculator
hamfax 0.6.4-1 Rcv/xmit radio fax transmissions with Soundcard
hamlib-utils 1.2.3-2 Utilities to support the hamlib radio control library
hamlib3 1.2.3-2 Run-time library to control radio transcievers and receivers
hf 0.7-2 AMTOR and Pactor protocol using a soundcard as a modem
ibp 0.21 Int'l Beacon Project. Maps, bearings, xmit freqs and skeds
klog 0.3.0-2 KDE ham radio logging program
kpsk 1.0.1-3 PSK31 transmission mode Terminal for KDE3
libax25 0.0.11-2 ax25 library for hamradio applications
linkt 0.8rc3-6 Packet Radio Terminal for KDE3
linpsk 0.7.1-1 Program for operating PSK31/RTTY modes with X GUI
linwsjt 0.4.7-3 Weak Signal modes for DX work on VHF/UHF and Microwave
monkt 0.8rc3-6 Packet Radio channel traffic viewer for KDE3 (Hack v.05)
monktd 0.8rc3-6 AX.25 channel traffic dump daemon (Hack v.05)
pileup 1.2-13 Morse code pileup trainer for SB compatible soundcards
multimon 1.0-3 Linux Radio Transmission Decoder
qgrid 2.2-1 Qt-based Maidenhead grid squares calculator
qsstv 5.3c-1 Qt-based slow-scan TV and fax
qtel 0.9 SM0SVX Echolink for Linux
soundmodem 0.7-3 Sound Card Amateur Packet Radio Modems
xastir 1.4.1-2 X Amateur Station Tracking and Information Reporting
xcall 0.16 Packet radio program for X/GTK
xdx 1.2 DX-cluster tcp/ip client for amateur radio
xlog 0.9.11 GTK+ Logging program for Hamradio Operators
Jeżeli jest to tak dobre jak Knoppix, KnoppMyth, KnoppMAMe czy KnoppGame to jest to to na co czekałem, system operacyjny stworzony dla krótkofalowca.
ja juz wczoraj odrazu sciagnalem i myslalem o zainstalowaniu nawet partycje przygotowalem hehe a tu czytam ze to z plytki chodzi, coz zaraz nagram sobie na rw i tez sie pobawie
OK koledzy, wlasnie nagralem na plyte zrestartowalem komp ai wyskakuje mi boot failed, czy u was tez tak jest czy jest poprawnie?? bo nie wiem czy to wina tego zemoze na RW nagralem(chodz nie sadze bo windowsy bez problemu z rw si einstalowaly) czy moze gdzies powstal jakis blad przy nagrywaniu, takze czekam na opis waszych rezultatow,pozdrawiam i zycze powodzenia bo u mnie skonczylo sie nie powodzeniem;)
Wlasnie uruchomilem ta plyte i pisze z jej przegladarki "mozili hirefox" plyta mi poszla, wrazenia narazie pozytywne, programy dopiero bede sprawdzal. He he pozniej zobacze czy mozna uruchomic "po polsku".
Przepraszam że pytam ale po ściągnięciu nie mogę jej uruchomić .Ustawiałem nawet w biosie cd.i przy restarcie mieszał i nic po chwili się wiesza i to cały efekt .Po kilku próbach miałem problem wystartować kompa
dopiero po podaniu dysku z XP i komendy napraw ruszył komputer .Na płytce jest cały program
hamsheck 06a.iso 532,4MB i faktycznie tyle tego jest .
Mam zatym pytanie czy i jak to uruchomić .
Grzegorz sp9coo
Jak to "Na płytce jest cały program hamsheck 06a.iso 532,4MB i faktycznie tyle tego jest" ??
.iso to obraz płyty, który należy odpowiednim programem (np Nero) w trakcie nagrywania zmienić na "normalną" płytę.
Z obrazu iso nero zrobi normalną, botowalną płytę. Obraz jest poprawny, bo robiłem z niego już kilka płyt. Wszystkie pracują poprawnie.
Hej! No u mnei cos z ta plyta nei gra - zatrzymuje sie w momencie:
STARTING INIT PROCESS
INIT: version 2.78-knoppix booting
i nie chce dalej ruszyc. Nie wiem, czy zmiana w opcjach bootowania, ktore wyswietla plyta moze cos dac? Ktos tak mial?
Pozdrawiam!
Witam
Jaki procesor, ile RAM-u, jaka grafika ?
Środowiski graficzne Linuxa Knoppixa trochę tego potrzebuje
Przy starcie wciskając F2 lub F3 mozna wymusić pracę w niższej rozdzielczości komendą : fb800x600 na przykład
Na procesorach poniżej 300MHz i ponizej 64Mb RAM nie ma co próbować-życzę powodzenia )
Tak w ogóle to CD jest super-jedna z najlepszych bootowalnych CD, nie tylko dla krótkofalowców
Sprawdziłem jeszcze raz. Na laptopie z procesorem 700 MHz i 256 MB RAM-u chodzi wszystko bezbłędnie i w miarę szybko.
Dla zainteresowanych kopia pulpitu:
"snapshot" zrobiony programem właśnie z tej płyty.
Hej! No u mnei cos z ta plyta nei gra - zatrzymuje sie w momencie:
STARTING INIT PROCESS
INIT: version 2.78-knoppix booting
i nie chce dalej ruszyc. Nie wiem, czy zmiana w opcjach bootowania, ktore wyswietla plyta moze cos dac? Ktos tak mial?
Pozdrawiam!
Witam
Jaki procesor, ile RAM-u, jaka grafika ?
Środowiski graficzne Linuxa Knoppixa trochę tego potrzebuje
Przy starcie wciskając F2 lub F3 mozna wymusić pracę w niższej rozdzielczości komendą : fb800x600 na przykład
Na procesorach poniżej 300MHz i ponizej 64Mb RAM nie ma co próbować-życzę powodzenia )
Tak w ogóle to CD jest super-jedna z najlepszych bootowalnych CD, nie tylko dla krótkofalowców
Procesor 1.6GHz Centrino, RAM 512MB. grafika INTEL zintegrowana, korzysta z pamieci RAM. Pokombinuje jeszcze z opcjami bootowania a dalej zobaczymy - w zaleznosci od efektow.
\
Aha - na samym poczatku uruchamiania sie plyty mam komunikat: SYNAPTICS RESET FAILED. Ma to jakies znaczenie???? Jesli tak to co z tym zrobic?
No i jeszcze jedna rzecz: po tym komunikacie, ktory podalem w pierwszym swoim poscie komputer sie zawiesza. Wnioskuje to po tym, ze nawet CD-ROM nie reaguje na przycisk i nie chce wysunac szuflady z plyta. Cos musi byc nie tak. Moze jakies ustawienia BIOSu maja wplyw...?
A może v2.78 knoppixa jest trochę za stara na twój komputer? Obecna to 5.1.1
Wszak od tamtej pory dużo się w sprzęcie zmieniło i najzwyczajniej w świecie system może mieć kłopoty z zidentyfikowaniem niektórych podzespołów twojego komputera.
Michał
Sciagnalem program z linka podanego w trzecim poscie. Jesli wszyscy go uzywaja, to watpie, zeby mieli wszyscy komputery z epoki przedpotopowej. Prosze Kolegow o podanie wersji z jakiej kortzystacie i moze to faktycznie jest przyczyna. Ciekawe, dlaczego tak sie dzieje... Chcialbym poznac przyczyny i w koncu to uruchomic. Czy ta wersja Knoppixa, ta najnowsza, to tez jest plyta bootowalna??
U c2h5oh toto pracuje na lapku P3-700. Do Certino daleka mu droga.
Możesz pokusić się o zaktualizowanie Knoppixa.
http://www.knoppix.pl/faq/ Tak, jest bootowalny.
Michał
Sprawdziłem też na stacjonarnym. Procesor Celeron 2,4 GHz na płycie Intela. RAM 512 MB. Żadnych problemów. Nawet po ustawieniu parametrów sieciowych, prawidłowo łączy się z Internetem za pomocą dziwnej sieciówki Intela.
sq7gvu To, że nie daje się wysunąć tacki CD-ROM-a, to normalne. Tak jest w Linuxe. Do momentu, aż CD nie zostanie "odmontowany", nie da się otworzyć napędu. Tym bardziej, że jest to wersja "live". Nawet gdy wszystko pracuje prawidłowo, płyty nie da się wyjąć z napędu podczas pracy systemu.
No i poszlo. Wersja Knopixx-a 5.1 poszla u mnei bez problemow. Nie wiem dlaczego poprzednia nie chciala... W kazdym razie nadal sa problemy - sciagnalem wersje po niemiecku Teraz zasysam angielska i mysle, ze bedzie ok. Dziekuje za pomoc!
Marcin
A czy komuś udało sie znaleść i zainstalować na stale tą wersje ?.
Chciał bym miec to zainstalowane ,jako os.Da rade tak ?
Osobiście nie próbowałem, ale to jest zwykły Knoppix (tylko trochę "obcięty" i z poinstalowanym "hamskim" oprogramowaniem), więc jak najbardziej powinno się dać - zobacz. Autor napisał, że knx-installer znajduje sie na płycie, ale lepszym rozwiązaniem byłaby instalacja pełnego Knoppiksa i zainstalowanie oprogramowania we własnym zakresie. Zwróć uwagę, że obraz płytki to Knoppix w wersji 3.8 - jest to już wersja muzealna (dzisiaj jest już 6), która może mieć problemy z działaniem na dzisiejszym sprzęcie, dodatkowo samo oprogramowanie amatorskie ciągle się rozwija. Poczytaj: http://www.knoppix.pl/faq/
✨ HamShack Hack to specjalistyczna dystrybucja Linuksa oparta na Knoppixie, przeznaczona dla krótkofalowców, uruchamiana jako bootowalny Live CD bez konieczności instalacji na dysku. Zawiera zestaw oprogramowania amatorskiego, m.in. acfax, aprsd, ax25-tools i inne narzędzia radiowe. Użytkownicy zgłaszali problemy z uruchomieniem płyty na starszym sprzęcie lub przy nieprawidłowym nagraniu obrazu ISO. Zalecane jest nagranie obrazu ISO na nośnik CD za pomocą odpowiedniego programu (np. Nero) i uruchomienie na komputerach o parametrach minimum procesor 300 MHz i 64 MB RAM. Nowsze wersje Knoppixa (np. 5.1.1) działają stabilniej na współczesnym sprzęcie niż starsza wersja 2.78 użyta w HamShack Hack. Problemy z zawieszaniem się systemu i komunikatem "SYNAPTICS RESET FAILED" mogą wynikać z niekompatybilności sprzętowej lub ustawień BIOS. Live CD nie pozwala na wysunięcie tacki CD podczas pracy systemu, co jest normalne w Linuksie. Możliwa jest instalacja HamShack Hack na dysku, jednak lepszym rozwiązaniem jest instalacja pełnego Knoppixa i doinstalowanie oprogramowania amatorskiego. Obecna wersja HamShack Hack bazuje na przestarzałym Knoppixie 3.8, co może powodować problemy z nowoczesnym sprzętem. Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.