logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

"Hamshack Hack" Live CD z softem dla krótkofalowcó

kali111 24 Kwi 2005 23:54 5194 20
REKLAMA
  • REKLAMA
  • #2 1434529
    RTX-Service
    Poziom 18  
    Ocena: 29
    a co to jest kolego?? moglbys opisac krotko
  • REKLAMA
  • #3 1434553
    kali111
    Poziom 14  
    Ocena: 12
    Hmm, cytat "HamShack Hack to nowa dystrybucja Linuksa specjalnie dla krótkofalowców, będąca klonem Knoppixa.
    Zaletą jest fakt, że jest ona uruchamiana bezpośrednio z płyty, zatem nie jest wymagane repartycjonowanie dysku i instalowanie nowego systemu. Każdy może zapoznać się z tym systemem, a jeśli nie będzie mu potrzebny - zrezygnować w każdej chwili bez żadnych konsekwencji. Obraz płyty można pobrać ze strony http://hamshack-hack.sourceforge.net/."

i spis softu :

acfax 981011-9 Receive faxes using your radio and sound card
    aprsd 2.2.5-13-1 Internet Gateway for the Automatic Position Reporting System
    aprsdigi 2.0-0pre3.4 Digipeater for APRS
    ax25-apps 0.0.6-6 AX25 ham radio applications
    ax25spyd 0.23-6 AX.25 traffic analyzer, dumper and spy daemon
    ax25-tools 0.0.8-6 AX-25 tool for configuring ports using AX.25 Net/ROM or ROSE
    ax25-xtools 0.0.8-6 X versions for configuring ports using AX.25 Net/ROM or ROSE
    baycomepp 0.10-7 Drivers for the HB9JNX packet radio epp mode
    baycomusb 0.10-4 Drivers for the HB9JNX packet radio usb mode
    cw 2.2-11 Command-line frontend to unixcw
    cwcp 2.2-11 Ncurses frontend to unixcw
    cwdaemon 0.9 Morse daemon for the parallel or serial port
    fbb 7.04j-2 F6FBB Packet radio mailbox and utilities
    gcb 1.07.3 Utility to calculate long and short path to a location
    glabels 2.0.1-1 Label and business card creation program for GNOME
    glfer 0.3.4-1 Program for reception and transmission of QRSS/DFCW signals
    gmfsk 0.7pre1 Multi-mode terminal for HF/amateur radio
    gpsdrive 2.09-1 Car navigation system
    gpsman 6.2.1-1 A GPS manager
    gpsmanshp 1.2-1 A Tcl interface to shapelib and GPS
    gpsk31 0.2.4a-7 A gtk based psk31
    gsmc 1.0 Smith Chart calculator
    hamfax 0.6.4-1 Rcv/xmit radio fax transmissions with Soundcard
    hamlib-utils 1.2.3-2 Utilities to support the hamlib radio control library
    hamlib3 1.2.3-2 Run-time library to control radio transcievers and receivers
    hf 0.7-2 AMTOR and Pactor protocol using a soundcard as a modem
    ibp 0.21 Int'l Beacon Project. Maps, bearings, xmit freqs and skeds
    klog 0.3.0-2 KDE ham radio logging program
    kpsk 1.0.1-3 PSK31 transmission mode Terminal for KDE3
    libax25 0.0.11-2 ax25 library for hamradio applications
    linkt 0.8rc3-6 Packet Radio Terminal for KDE3
    linpsk 0.7.1-1 Program for operating PSK31/RTTY modes with X GUI
    linwsjt 0.4.7-3 Weak Signal modes for DX work on VHF/UHF and Microwave
    monkt 0.8rc3-6 Packet Radio channel traffic viewer for KDE3 (Hack v.05)
    monktd 0.8rc3-6 AX.25 channel traffic dump daemon (Hack v.05)
    pileup 1.2-13 Morse code pileup trainer for SB compatible soundcards
    multimon 1.0-3 Linux Radio Transmission Decoder
    qgrid 2.2-1 Qt-based Maidenhead grid squares calculator
    qsstv 5.3c-1 Qt-based slow-scan TV and fax
    qtel 0.9 SM0SVX Echolink for Linux
    soundmodem 0.7-3 Sound Card Amateur Packet Radio Modems
    xastir 1.4.1-2 X Amateur Station Tracking and Information Reporting
    xcall 0.16 Packet radio program for X/GTK
    xdx 1.2 DX-cluster tcp/ip client for amateur radio
    xlog 0.9.11 GTK+ Logging program for Hamradio Operators

Jeżeli jest to tak dobre jak Knoppix, KnoppMyth, KnoppMAMe czy KnoppGame to jest to to na co czekałem, system operacyjny stworzony dla krótkofalowca.
  • #4 1434852
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #5 1434978
    RTX-Service
    Poziom 18  
    Ocena: 29
    ja juz wczoraj odrazu sciagnalem i myslalem o zainstalowaniu nawet partycje przygotowalem hehe a tu czytam ze to z plytki chodzi, coz zaraz nagram sobie na rw i tez sie pobawie

OK koledzy, wlasnie nagralem na plyte zrestartowalem komp ai wyskakuje mi boot failed, czy u was tez tak jest czy jest poprawnie?? bo nie wiem czy to wina tego zemoze na RW nagralem(chodz nie sadze bo windowsy bez problemu z rw si einstalowaly) czy moze gdzies powstal jakis blad przy nagrywaniu, takze czekam na opis waszych rezultatow,pozdrawiam i zycze powodzenia bo u mnie skonczylo sie nie powodzeniem;)
  • #6 1435151
    kali111
    Poziom 14  
    Ocena: 12
    Wlasnie uruchomilem ta plyte i pisze z jej przegladarki "mozili hirefox" plyta mi poszla, wrazenia narazie pozytywne, programy dopiero bede sprawdzal. He he pozniej zobacze czy mozna uruchomic "po polsku".
  • #7 1435180
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #8 3628401
    sp9coo
    Poziom 19  
    Ocena: 19
    Przepraszam że pytam ale po ściągnięciu nie mogę jej uruchomić .Ustawiałem nawet w biosie cd.i przy restarcie mieszał i nic po chwili się wiesza i to cały efekt .Po kilku próbach miałem problem wystartować kompa
    dopiero po podaniu dysku z XP i komendy napraw ruszył komputer .Na płytce jest cały program
    hamsheck 06a.iso 532,4MB i faktycznie tyle tego jest .
    Mam zatym pytanie czy i jak to uruchomić .
    Grzegorz sp9coo
  • #9 3628533
    c2h5oh
    Moderator
    Ocena: 752
    Cześć.

Jak to "Na płytce jest cały program hamsheck 06a.iso 532,4MB i faktycznie tyle tego jest" ??

.iso to obraz płyty, który należy odpowiednim programem (np Nero) w trakcie nagrywania zmienić na "normalną" płytę.
    Z obrazu iso nero zrobi normalną, botowalną płytę. Obraz jest poprawny, bo robiłem z niego już kilka płyt. Wszystkie pracują poprawnie.
  • REKLAMA
  • #10 3629308
    sq7gvu
    Poziom 18  
    Ocena: 8
    Hej! No u mnei cos z ta plyta nei gra - zatrzymuje sie w momencie:

STARTING INIT PROCESS
    INIT: version 2.78-knoppix booting

i nie chce dalej ruszyc. Nie wiem, czy zmiana w opcjach bootowania, ktore wyswietla plyta moze cos dac? Ktos tak mial?
    Pozdrawiam!
  • #11 3629460
    sgyver1
    Poziom 18  
    Ocena: 15
    sq7gvu napisał:

STARTING INIT PROCESS

i nie chce dalej ruszyc. Nie wiem, czy zmiana w opcjach bootowania, ktore wyswietla plyta moze cos dac? Ktos tak mial?
    Pozdrawiam!

Witam
    Jaki procesor, ile RAM-u, jaka grafika ?
    Środowiski graficzne Linuxa Knoppixa trochę tego potrzebuje
    Przy starcie wciskając F2 lub F3 mozna wymusić pracę w niższej rozdzielczości komendą : fb800x600 na przykład
    Na procesorach poniżej 300MHz i ponizej 64Mb RAM nie ma co próbować-życzę powodzenia :))
    Tak w ogóle to CD jest super-jedna z najlepszych bootowalnych CD, nie tylko dla krótkofalowców
  • #12 3629684
    c2h5oh
    Moderator
    Cześć.

Sprawdziłem jeszcze raz. Na laptopie z procesorem 700 MHz i 256 MB RAM-u chodzi wszystko bezbłędnie i w miarę szybko.
    Dla zainteresowanych kopia pulpitu:

"snapshot" zrobiony programem właśnie z tej płyty.

i dwa zrobione aparatem:

Czyli wszystko jest OK.
  • #13 3629896
    sq7gvu
    Poziom 18  
    sgyver1 napisał:
    sq7gvu napisał:

STARTING INIT PROCESS

Pozdrawiam!

Witam
    Jaki procesor, ile RAM-u, jaka grafika ?
    Środowiski graficzne Linuxa Knoppixa trochę tego potrzebuje
    Przy starcie wciskając F2 lub F3 mozna wymusić pracę w niższej rozdzielczości komendą : fb800x600 na przykład
    Na procesorach poniżej 300MHz i ponizej 64Mb RAM nie ma co próbować-życzę powodzenia :))
    Tak w ogóle to CD jest super-jedna z najlepszych bootowalnych CD, nie tylko dla krótkofalowców

Procesor 1.6GHz Centrino, RAM 512MB. grafika INTEL zintegrowana, korzysta z pamieci RAM. Pokombinuje jeszcze z opcjami bootowania a dalej zobaczymy - w zaleznosci od efektow.
    \
    Aha - na samym poczatku uruchamiania sie plyty mam komunikat: SYNAPTICS RESET FAILED. Ma to jakies znaczenie???? Jesli tak to co z tym zrobic?

No i jeszcze jedna rzecz: po tym komunikacie, ktory podalem w pierwszym swoim poscie komputer sie zawiesza. Wnioskuje to po tym, ze nawet CD-ROM nie reaguje na przycisk i nie chce wysunac szuflady z plyta. Cos musi byc nie tak. Moze jakies ustawienia BIOSu maja wplyw...?
  • #14 3629949
    SP5IT
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1684
    A może v2.78 knoppixa jest trochę za stara na twój komputer? Obecna to 5.1.1
    Wszak od tamtej pory dużo się w sprzęcie zmieniło i najzwyczajniej w świecie system może mieć kłopoty z zidentyfikowaniem niektórych podzespołów twojego komputera.
    Michał
  • #15 3629968
    sq7gvu
    Poziom 18  
    Sciagnalem program z linka podanego w trzecim poscie. Jesli wszyscy go uzywaja, to watpie, zeby mieli wszyscy komputery z epoki przedpotopowej. Prosze Kolegow o podanie wersji z jakiej kortzystacie i moze to faktycznie jest przyczyna. Ciekawe, dlaczego tak sie dzieje... Chcialbym poznac przyczyny i w koncu to uruchomic. Czy ta wersja Knoppixa, ta najnowsza, to tez jest plyta bootowalna??
  • REKLAMA
  • #17 3630457
    c2h5oh
    Moderator
    Cześć.

Sprawdziłem też na stacjonarnym. Procesor Celeron 2,4 GHz na płycie Intela. RAM 512 MB. Żadnych problemów. Nawet po ustawieniu parametrów sieciowych, prawidłowo łączy się z Internetem za pomocą dziwnej sieciówki Intela.
    :arrow: sq7gvu To, że nie daje się wysunąć tacki CD-ROM-a, to normalne. Tak jest w Linuxe. Do momentu, aż CD nie zostanie "odmontowany", nie da się otworzyć napędu. Tym bardziej, że jest to wersja "live". Nawet gdy wszystko pracuje prawidłowo, płyty nie da się wyjąć z napędu podczas pracy systemu.
  • #18 3632367
    sq7gvu
    Poziom 18  
    No i poszlo. Wersja Knopixx-a 5.1 poszla u mnei bez problemow. Nie wiem dlaczego poprzednia nie chciala... W kazdym razie nadal sa problemy - sciagnalem wersje po niemiecku :P Teraz zasysam angielska i mysle, ze bedzie ok. Dziekuje za pomoc!
    Marcin
  • #20 6453753
    7936
    Poziom 18  
    Ocena: 79
    Witam.
    A czy komuś udało sie znaleść i zainstalować na stale tą wersje ?.
    Chciał bym miec to zainstalowane ,jako os.Da rade tak ?
  • #21 6454422
    ElekTrick
    Poziom 20  
    Ocena: 39
    7936 napisał:
    A czy komuś udało sie znaleść i zainstalować na stale tą wersje ?.
    Chciał bym miec to zainstalowane ,jako os.Da rade tak ?
    Osobiście nie próbowałem, ale to jest zwykły Knoppix (tylko trochę "obcięty" i z poinstalowanym "hamskim" oprogramowaniem), więc jak najbardziej powinno się dać - zobacz. Autor napisał, że knx-installer znajduje sie na płycie, ale lepszym rozwiązaniem byłaby instalacja pełnego Knoppiksa i zainstalowanie oprogramowania we własnym zakresie. Zwróć uwagę, że obraz płytki to Knoppix w wersji 3.8 - jest to już wersja muzealna (dzisiaj jest już 6), która może mieć problemy z działaniem na dzisiejszym sprzęcie, dodatkowo samo oprogramowanie amatorskie ciągle się rozwija. Poczytaj: http://www.knoppix.pl/faq/

Podsumowanie tematu

✨ HamShack Hack to specjalistyczna dystrybucja Linuksa oparta na Knoppixie, przeznaczona dla krótkofalowców, uruchamiana jako bootowalny Live CD bez konieczności instalacji na dysku. Zawiera zestaw oprogramowania amatorskiego, m.in. acfax, aprsd, ax25-tools i inne narzędzia radiowe. Użytkownicy zgłaszali problemy z uruchomieniem płyty na starszym sprzęcie lub przy nieprawidłowym nagraniu obrazu ISO. Zalecane jest nagranie obrazu ISO na nośnik CD za pomocą odpowiedniego programu (np. Nero) i uruchomienie na komputerach o parametrach minimum procesor 300 MHz i 64 MB RAM. Nowsze wersje Knoppixa (np. 5.1.1) działają stabilniej na współczesnym sprzęcie niż starsza wersja 2.78 użyta w HamShack Hack. Problemy z zawieszaniem się systemu i komunikatem "SYNAPTICS RESET FAILED" mogą wynikać z niekompatybilności sprzętowej lub ustawień BIOS. Live CD nie pozwala na wysunięcie tacki CD podczas pracy systemu, co jest normalne w Linuksie. Możliwa jest instalacja HamShack Hack na dysku, jednak lepszym rozwiązaniem jest instalacja pełnego Knoppixa i doinstalowanie oprogramowania amatorskiego. Obecna wersja HamShack Hack bazuje na przestarzałym Knoppixie 3.8, co może powodować problemy z nowoczesnym sprzętem.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA