logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Knoppix Live CD zawiesza się na starting udev hot-plug hardware detection

4064484 24 Mar 2007 21:26 2361 14
  • #1 3715675
    4064484
    Użytkownik obserwowany
    Ocena: 15
    Witam. Chciał bym uruchomić knoppix'a na swoi komputerze (live cd - chodzi z płyty - nie potrzeba instalacji) i jak juz włoze płyte, odpala z niej, zaczyna ładować system, i zawiesza sie w momencie wyszukiwania "hot plung" cos tam... proszę o możliwie jak najszybszą odpowiedź, gdyz koniecznie muszę skorzystac z tego systemu operacyjnego.
    Pozdrawiam
    Karol
    Dokładna treść komunikatu to:
    "starting udev hot-plung hardware detection" i stoi w tym miejscu....
    Moderowany przez TONI_2003:

Poprawiłem temat postu!

• #2 3716201
    woytekp
    Poziom 26  
    Ocena: 69
    Na forum knoppixa w takim przypadku jak twój dali taką poradę - tu cytat: "Spróbuj do opcji startowych dopisać screen=800x600 " - spróbuj może zadziała.
  • #3 3716262
    _Damian_
    Poziom 21  
    Ocena: 11
    Czy w momencie uruchomienia masz coś połączone do USB?
  • #4 3716881
    4064484
    Użytkownik obserwowany
    nie mam nic podłaczone do USB, poza tym, problem juz rozwiazany.... komputer musiał "przetrybić" kilkanaście minut w tym momencie - teraz juz zajmuje mu to miejsce +/- minutę. Teraz jeszcze jedno pytanie: mam plik cos_tam.tar.gz i chcę go zainstalować (jest to program) jak to zrobic ? sorry bardzo, ale nie mogę tak lamerskiej porady znaleść w necie....

Z góry przepraszam za błedy... w linuchu mam chyba inny okłąd klawiatury...
  • #5 3716989
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #6 3717029
    woytekp
    Poziom 26  
    Jak chcesz prostego (co nie znaczy kiepskiego) w obsłudze Linuksa to ściągnij sobie Ubuntu (jeśli wolisz środowisko KDE to Kubuntu, ewentualnie Xubuntu ze środowiskiem Xfce). Większość programów instaluje się kilkoma kliknięciami w Synapticu i jest moim zdaniem dużo przyjemniejszy od Knoppixa.
  • #7 3719430
    4064484
    Użytkownik obserwowany
    ja sobie to skompiluje, lub co kolwiek trzeba bedzie to zrobie - jak tylko bede wiedział jak! miliony programów pod linucha są w tar'ze..
  • #8 3719496
    woytekp
    Poziom 26  
    Bardzo fajnie, że chcesz się tego nauczyć. Generalnie wygląda to tak:
    -rozpakowujesz plik do jakiegoś folderu
    -uruchamiasz konsolę w trybie administratora (roota)
    -wpisujesz: configure
    -potem: make
    -potem: make install
    -i na koniec: make clean

no i jeśli po drodze nie wyskoczyło ci milion błędów i ostrzeżeń, nie brakowało bibliotek i kompilator miał dobry humor :D to jesteś w domu. Pod linuksa praktycznie wszystkie programy można znaleźć w postaci kodu źródłowego ale na szczęście są dystrybucje , w których można instalować prawie wszystko z gotowych skompilowanych paczek (Ubuntu<--polecam, Mandriva, Fedora Core i inne) i w których kompilacja programu ze źródła to ostateczność. Jeśli naprawdę chcesz sie bawić w kompilowanie to polecam Gentoo - tam kompilujesz absolutnie wszystko.
  • #9 3719931
    charm_spider
    Poziom 22  
    Ocena: 13
    Ja dopiszę niewielką korektę:
    rozpakowujesz (tar.gz rozpakowuje się poleceniem
    potem przechodzisz do utworzonego katalogu (cd) i po kolei

(kropla i slash są potrzebne...)

i jako root

(teoretycznie wszystko może być jako root, ale make install musi)
  • #10 3720143
    woytekp
    Poziom 26  
    Tylko widzę tu jeszcze jeden problem: kolega używa Knoppixa i za każdym razem będzie musiał sobie kompilować ten program bo Knoppix uruchamiany z płyty bez instalacji nie zapisuje żadnych zmian. Jeśli jest to coś większego to współczuję--> kompilacja może trwać od kilku do kilkudziesięciu minut (w skrajnych przypadkach nawet kilka godzin).
  • #11 3726334
    4064484
    Użytkownik obserwowany
    kolega knoppixa ma zainstalowanego (znaczy jeszcze nie bop mu knopiks hd3 nie widzi (przy uruchamianiu w trybie tekstowym widzi wszytko jak należy, ale pod okienkowym trybem wogóle mi nie widzi 2 kontrolera dysków (na pierwszym mam mój dysk z wingrozą i CD-rom - i one są widziane, na drugim kanale mam drugi hdd, i nagrywarke - i z nimi jest problem.
  • #12 3726838
    woytekp
    Poziom 26  
    No z Linuksem tak czasem jest niestety. Powiem ci dlaczego polecam Ubuntu. Po pierwsze nie miałem z nim większych problemów, jest super przyjemny w obsłudze, jest do niego mnóstwo gotowych pakietów więcej niż do Knoppixa - kompilacja to rzadkość i podobnie jak Knoppix wersja LiveCD Ubuntu uruchamia się i działa z płyty bez instalacji więc nie ma tu większej różnicy - można sprawdzić system zanim się go zainstaluje na dysku. Do tego programy instalujesz przez proste kliknięcie w Synapticu.
    A tak swoją drogą to jaki program chcieliście zainstalować? Mogę sprawdzić czy jest gotowa paczka pod Ubuntu - gdybyście się zdecydowali.
  • #13 3728147
    4064484
    Użytkownik obserwowany
    www.instalki.pl- tam wejdź w program dla linuksa - p2p - program nazywa się "ktorrent"
  • #14 3728292
    woytekp
    Poziom 26  
    Sprawdziłem i sprawa wygląda tak: Ubuntu ma wbudowaną domyślnie obsługę plików torrent. Po otwarciu takiego pliku otwiera się takie okienko jak na załączonym obrazku i plik się ściąga. można na jednej z zakładek ustawić prędkość ściągania, zatrzymać i wznowić.

Knoppix Live CD zawiesza się na starting udev hot-plug hardware detection

Można też poprzez menedżera pakietów Synaptic doinstalować jednego z kilku klientów sieci torrent. Do wyboru masz Azureusa, ktorrenta, qtorrenta i jeszcze parę innych, do wyboru do koloru. Cała instalacja to dosłownie parę kliknięć. W przypadku ktorrenta, który jest aplikacją ze środowiska KDE wymagane jest doinstalowanie podstawowych pakietów tego środowiska, co może zająć trochę czasu (oczywiście wszystkie potrzebne pakiety instalują się automatycznie). Oprócz torrenta możesz też zainstalować sobie np Amule - odpowiednik Emule, jeśli chcesz korzystać z tej sieci wymiany plików.
  • #15 3728542
    4064484
    Użytkownik obserwowany
    eee:D już Cie kocham (moder. - sorry) skad go sciagnać??

Dodano po 1 [minuty]:

głuwnie chodzi o to.. ze mój admin blokuje troche portów - na szczeście tylko dla windowsów są zablokowane... torrent (bitcomet) sciaga mi z prędkością kilka kb (kilobitów) na godzine... a pod linuxem, mój transfer podchodzi pod JEDEN MEGABAJT NA SEKUNDE, tak 1mB/s

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczył zawieszania się systemu Knoppix Live CD podczas uruchamiania na etapie "starting udev hot-plug hardware detection". Przyczyną mogło być dłuższe przetwarzanie wykrywania sprzętu, które po kilkunastu minutach zakończyło się sukcesem, a obecnie trwa około minuty. Wskazano możliwość dodania opcji startowej "screen=800x600" jako potencjalnego rozwiązania. Dyskutowano także o instalacji programów z plików tar.gz, wyjaśniając standardowy proces kompilacji: rozpakowanie archiwum, uruchomienie ./configure, make, make install i make clean, z zastrzeżeniem, że w przypadku Knoppixa Live CD zmiany nie są zapisywane po restarcie. Zaproponowano alternatywę w postaci dystrybucji Ubuntu, która oferuje łatwiejszą instalację pakietów przez menedżera Synaptic oraz możliwość uruchomienia w trybie Live CD. W kontekście instalacji klienta torrent wskazano programy takie jak ktorrent, Azureus, qtorrent oraz Amule, z uwzględnieniem wymagań środowiska KDE dla ktorrenta. Poruszono także problem blokowania portów przez administratora sieci, co wpływa na prędkość pobierania w systemie Windows, podczas gdy pod Linuksem transfer osiąga około 1 MB/s.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA