logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Naciągnięty przez PLAY

Samuraj 03 Sie 2014 21:59 1533 9
REKLAMA
  • #1 13849045
    Samuraj
    Poziom 35  
    Ocena: 617
    W dniu dzisiejszym przejrzałem rachunek telefoniczny, i pierwsze co mnie zaniepokoiło to kwota. Wiem ile płacę za usługi i każda zmiana od razu powoduje zapalenie czerwonej lampki.
    U operatora mam 3 numery telefonu, 2 z nich są w telefonach a jeden w ruterze. Analizując rachunek zauważyłem iż powiększona kwota dotyczy ostatniego numeru (ruter internetu) i dotyczy 2 SMS'ow premium.
    Okazało się iż SMS'y te dotyczą usługi przesyłania filmów dla dorosłych. Jetem osobą świadomą i jeśli bym chciał takiej usługi to bym nie robił rabanu. Lecz jak można zamówić usługę SMS premium z rutera z którego nie można wysyłać SMS'ow.
    Technicznie jest to możliwe lecz należy przełożyć kartę do telefonu co nie miało miejsca. Mam bilingi i nie ma tam wysłanego żadnego SMS w okresie rozliczeniowym. Nie wiem czy jest możliwość w przypadku korzystania z typowego "palucha" lecz ja podłączam wszystkie urządzenia poprzez Wifi.
    Operator sieci oczywiście się wypiął i tłumaczy się iż na jakiejś stronie został wpisany numer telefonu i w ten sposób została aktywowana usługa - co moim zdaniem jest bzdurą.
    Mam pytanie co sądzicie o całym tym zdarzeniu czy to wszystko jest technicznie możliwe. Na całe szczęście nie była to duża kwota (co najwyżej nie pójdę raz do kina) i wszystkie usługi premium zostały z automatu zablokowane dla wszystkich numerów. Jeśli jest taki proceder to tylko pozazdrościć zysków takiej strony. Poproszę o jej adres włączymy usługi wszystkim znajomym. Z internetu korzysta parę osób i nikt teraz się nie przyzna czy korzystał z takich usług. Lecz uprzedzam iż nikt nie zna numeru telefonu który jest w ruterze, sam go nie pamiętam.
  • REKLAMA
  • #2 13849123
    c4r0
    Poziom 36  
    Ocena: 565
    A czy jesteś 100% pewien, że nikt tego nie zrobił? Np. dzieci, o ile posiadasz takowe? Albo ktoś inny z rodziny? (Oczywiście nikt się nie przyzna.)
  • REKLAMA
  • #3 13849126
    excray
    Poziom 41  
    Ocena: 656
    Twój operator może mieć rację. Można wklepać dowolny numer na stronach typu "58,99zł za SMS". Teoretycznie dopiero przepisanie otrzymanego SMSa w odpowiednim polu powinno aktywować usługę ale te firmy są tak pazerne że wcale bym się nie zdziwił jakby nawet bez tego ostatniego warunku aktywowali takie usługi na każdy złapany w garść numer telefonu. Efekt jest taki że Pan Kazik z Chrząszczyrzeboszyc pomylił sie przy wpisywaniu swojego numeru a Ty teraz masz problem.
  • #4 13849174
    Samuraj
    Poziom 35  
    Jestem pewien na 100%, numeru telefonu rutera nie zna nikt, sam go nie pamiętam bo niby po co. Wiem że taki jest bo widnieje na fakturze. Mam przed sobą bilingi i nie ma tam żadnego SMS wychodzącego z tego numeru. Operator jak wcześniej zaznaczyłem wypiął się i kazał składać reklamację nie u niego lecz w firmie świadczącej płatne usługi. Jeśli jest tak jak pisał excray to w skali roku i tysięcy abonentów kwoty idą w tysiące. Trzeba coś z tym zrobić bo gdy przejrzałem internet to nie jest to odosobniony przypadek.

Jeśli potrzebował bym takich usług to po:
    1) wysłał bym SMS - czego nie zrobiłem bilingi o tym świadczą
    2) wysłał by z urządzenia na które można otrzymywać SMS, ruter ze względu na swoją budowę nie umożliwia otrzymywania SMS'ów
  • REKLAMA
  • #5 13860470
    Pawel wawa
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4422
    Samuraj napisał:
    Mam przed sobą bilingi i nie ma tam żadnego SMS wychodzącego z tego numeru
    To coś jest chyba nie tak, zatem pod jaką pozycją masz uwidocznioną na fakturze kwotę do zapłaty?
    Jak nie ma w bilingu, nie ma w ogóle. Niech się bujają.
  • #6 13860612
    Samuraj
    Poziom 35  
    Na fakturze wygląda to tak:
    1 Wiadomości PREMIUM 2 szt. 46,74

W bilingu też widać otrzymane dwa SMS, ale nie ma zamówienia usługi w postaci wysłanego SMS.
  • REKLAMA
  • #7 13860770
    serwisor
    Poziom 29  
    Ocena: 164
    Samuraj napisał:
    ale nie ma zamówienia usługi w postaci wysłanego SMS.

Żeby zamówić usługę nie musisz nic wysyłać.

Wpisujesz na stronie numer, po nim przychodzi SMS z kodem, który przepisujesz na stronę i już usługa jest aktywna ...
  • #8 13860786
    DiZMar
    Poziom 43  
    Ocena: 6571
    Samuraj napisał:
    Na fakturze wygląda to tak:
    1 Wiadomości PREMIUM 2 szt. 46,74

W bilingu też widać otrzymane dwa SMS, ale nie ma zamówienia usługi w postaci wysłanego SMS.

Możliwe, że odpowiedź TAK była wysłana SMS-em na nr bezpłatny a połączeń wychodzących ani SMS-ów na numery bezpłatne (800..., 112 i innych) nie ma w bilingu prezentowanych przez Play. Też mam Play i zgłaszałem (dokładnie: 17.08.2011) brak takich połączeń które kilka lat wcześniej były na bilingu. Mimo odpowiedzi cytuję: "w odpowiedzi na Pana pytanie, informuję, że problem z historią połączeń na naszym portalu został rozwiązany." wykaz połączeń na numery bezpłatne nie wrócił do bilingu. Odpuściłem sobie dalsze zgłaszanie.
  • #9 13860796
    Samuraj
    Poziom 35  
    To tak można wklepać całą książkę telefoniczną i powiedzieć że każdy dostał SMS aktywując usługę. A żeby było śmieszniej to oczywiście SMS przychodzących na bilingu nie ma.
  • #10 13860801
    DiZMar
    Poziom 43  
    Ocena: 6571
    Możliwe, że zamówienie usługi było jak napisał wyżej serwisor przez stronę wpisując otrzymane hasło.
    PS.
    Szwagierka też niechcący zamówiła sobie taką usługę. Odebrała telefon od jakiejś konsultantki. Jechała samochodem. Konsultantka "kazała" kliknąć klawisz a po jego kliknięciu rozłączyła się. Zaczęły przychodzić SMS-y które szwagierka kasowała. Dopiero na fakturze okazało się, że licznik bił po 6 z czymś za 1 SMS. Udało się to wyłączyć (jak to zrobić była instrukcja na końcu każdego SMS-a.
    Samuraj napisał:
    To tak można wklepać całą książkę telefoniczną i powiedzieć że każdy dostał SMS aktywując usługę. A żeby było śmieszniej to oczywiście SMS przychodzących na bilingu nie ma.

Tylko aby uruchomić taką usługę trzeba wpisać hasło otrzymane na nr na jaki zamawia się usługę przez stronę www. Czyli telefon trzeba mieć przy sobie aby usługę zamówić. Nr telefonu i strona internetowa nie wystarczy aby usługę zamówić. Oczywiście pod warunkiem, że operator usługi działa "uczciwie" czyli w granicach prawa a nie wyłudza w sposób nielegalny.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zauważył nieprawidłowości w rachunku telefonicznym od operatora PLAY, dotyczące dwóch SMS-ów premium związanych z usługą przesyłania filmów dla dorosłych, mimo że ruter, w którym znajduje się jeden z numerów, nie obsługuje wysyłania SMS-ów. Użytkownik podkreśla, że nie zamawiał tej usługi, a operator zrzuca odpowiedzialność na firmę świadczącą płatne usługi. W dyskusji pojawiają się spekulacje na temat możliwości aktywacji usługi przez wpisanie numeru telefonu na stronie internetowej, co może prowadzić do nieuczciwych praktyk. Użytkownicy dzielą się doświadczeniami, sugerując, że takie sytuacje mogą dotyczyć wielu abonentów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA