logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Który tuner jest najłatwiejszy do przerobienia???

sasboss87 25 Kwi 2005 19:00 2161 11
REKLAMA
  • #1 1436414
    sasboss87
    Poziom 2  
    W najbliższym czasie zamierzam kupić tuner oraz antene itd. Chciałbym się dowiedzieć który jest najłatwiej przerobić. Dysponuję kwotą 300-400zł na zakup samego tunera. Ten tamet napewno był już poruszany na forum ale nie mam czasu szukać ponieważ nie mam narazie neta (jestem w kafejce). Z góry wielkie dzięki za wszelke rady :)
  • REKLAMA
  • #2 1436660
    misio72
    Poziom 22  
    Ocena: 8
    Witam
    Moim zdaniem to beda fergusony. Ale czy jest ses kupowac jak i tak niedlugo sloneczko przejdzie na inny system kodowania.
    Pozdrawiam
  • #3 1436897
    logos2000
    Poziom 21  
    Ocena: 96
    ja bym proponował Skymax-a 771 Combo.
    Odbiera tv sat i cyfrowa naziemna. pozatym ostatnio duzo softow do niego wychodzi a kosztuje 299 zł!! rewelacja poprsotu!
  • REKLAMA
  • #4 1437453
    brzuch0
    Poziom 17  
    Ocena: 11
    misio72 napisał:
    Witam
    Moim zdaniem to beda fergusony. Ale czy jest ses kupowac jak i tak niedlugo sloneczko przejdzie na inny system kodowania.
    Pozdrawiam

Niedługo ?? No nie wiadomo bo takie informacje o zmianie systemu kodowania były już w lipcu ubiegłego roku . Jak narazie to tylko Echostary Polsatu obsługują nowe karty . No ale mogę się mylić. A jak nie polsat to zostaną inne kanały a oprogramowanie się rozwija i zapewne dojdą inne kanały ale mogą także zniknąć bo nadawcy będą się zabezpieczać. A za takie pieniądze to nie ma co się zastanawiać i brać FERGUSONA (lub jego klony)
  • #5 1437463
    -MŁYNEK-
    Poziom 24  
    Ocena: 24
    logos2000 napisał:
    ja bym proponował Skymax-a 771 Combo.
    Odbiera tv sat i cyfrowa naziemna...

Ale też tej telewizji cyfrowej naziemnej jest... :D

Ludzie po co wy wydajecie kase na takie badziewia... co zrobicie z nimi po zmianie systemu kodowania jednaej z naszej rodzimej platformy??? Pomyślcie troche i zainwestujcie troche więcej kasy ale coś z przyszłością.... a przyszłością w nadchodzących czasach bedzie sharing!!! Żaden inny tuner nie nadaje sie tak do tego jak d-box2 albo dreambox!!! Po co wywalać chociażby 200zł, na stojak do kwiatka czy co??? ;)
  • #6 1437503
    misio72
    Poziom 22  
    Niedługo ?? No nie wiadomo bo takie informacje o zmianie systemu kodowania były już w lipcu ubiegłego roku . Jak narazie to tylko Echostary Polsatu obsługują nowe karty . No ale mogę się mylić. A jak nie polsat to zostaną inne kanały a oprogramowanie się rozwija i zapewne dojdą inne kanały ale mogą także zniknąć bo nadawcy będą się zabezpieczać. A za takie pieniądze to nie ma co się zastanawiać i brać FERGUSONA (lub jego klony)[/quote]
    To niestety nastapi i nie ma co sie ludzic i warto posluchac kolegi MLYNKA
    albo wstrzymac sie od kupna tuneru i poczekac na rozwoj sytulacji
  • Pomocny post
    #7 1437550
    brzuch0
    Poziom 17  
    Ocena: 11
    Ale zawsze pozostaną w najgorszym wypadku FTA , A 3 setki to znowu nie takie wielkie pieniądze więc i ryzyko żadne. A jeśli kolega sasboss87 nie ma kablówki to i FTA będą super.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #8 1437574
    misio72
    Poziom 22  
    Pozwulmy zeby sam wyciagnol wszystkie za i przeciw i podial decyzje sam
    Pozdrawiam
  • #9 1437859
    sasboss87
    Poziom 2  
    No chyba jednak wezme fergusona bo nie mam kablówki a chyba programy z kablówki będą śmigać na nim???? Jeśli się mylę to mnie poprawcie bo jestem zielony w tym temacie. Kupie chyba fergusona 3018 teraz kolejny problem jak dużą antenę muszę kupić????
  • #10 1437883
    Max_Maximus
    Poziom 19  
    wszystkie są łatwe do przeróbki o ile robi się to z "głową" i wg opisów....
  • #11 1437913
    Zibio
    Poziom 13  
    Ocena: 6
    Jeśli chcesz odbierać z dwóch konwerterów to 80-90. w zupełności wystarczy.
  • REKLAMA
  • #12 1437939
    humek
    Poziom 32  
    Ocena: 163
    ja bym dał antene 1,15m zawsze więcej sygnału nie zaszkodzi zwłaszcza w pochmurne dni i podczas opadów atmosferycznych obrazu nie "zamraża".Co do zakupu tunerka to uwazam ze Ferguson bedzie ok(za te kwote co kolega podał) a radzić jest łatwo i namawieć do zakupu Dreamboxa rozumiem że kolega "doradca" dołozy koledze "różnicę" w cenie w ramach pomocy bliżniego?? wiem wiem że jesli ktos nie ma więcej to i tak nie kupi .Zawsze przy braku "innego żródła sygnału-kablówka) nawet programy FTA sadysfakcjonuja, a cardsharing ha fajny ale jeszcze trzeba miec łącze internetu w domu na stałe a nie wszyscy maja i niestety nie wszystkich na to jeszcze stać! to tyle.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy wyboru tunera satelitarnego w budżecie 300-400 zł, który byłby najłatwiejszy do przeróbki. Najczęściej polecanym modelem jest Ferguson (np. Ferguson 3018) ze względu na dostępność oprogramowania i niską cenę. Użytkownicy zwracają uwagę, że zmiany w systemach kodowania nadawców (np. Polsat) mogą wpłynąć na funkcjonalność tanich tunerów, jednak wciąż pozostają kanały FTA. Alternatywnie proponowany jest Skymax 771 Combo, który odbiera zarówno telewizję satelitarną, jak i cyfrową naziemną, a także ma szerokie wsparcie softwarowe. Wskazano, że bardziej zaawansowane tunery jak Dreambox czy d-box2 lepiej nadają się do sharingu, ale są droższe i wymagają stałego łącza internetowego. Co do anteny, rekomendowane są anteny o średnicy 80-90 cm dla dwóch konwerterów lub większe (np. 1,15 m) dla lepszego sygnału, szczególnie w trudnych warunkach atmosferycznych. Podsumowując, Ferguson jest najczęściej polecany jako tani i łatwy do przeróbki tuner, choć warto rozważyć przyszłościowe aspekty i ewentualne zmiany systemów kodowania.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA