logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Razer BlackWidow 2014 - Jak naprawić zalany klawisz mechaniczny?

Beorn90 10 Sie 2014 14:13 13926 4
REKLAMA
  • #1 13866374
    Beorn90
    Poziom 9  
    Ocena: 1
    Witam.
    Mam klawiaturę Razer BlackWidow 2014. Niestety zdarzył się nieprzyjemny wypadek. Pewien napój nieco się na nią wylał.
    Nastąpiła szybka akcja ratunkowa, zdjęcie klawiszy, suszenie.

Jednak nie udało się uratować jednego z klawiszy. Inaczej: działa, ale mechanizm jest najwyraźniej uszkodzony.

Nie ma tego charakterystycznego dla klawiatur mechanicznych kliknięcia, czas powrotu jest dłuższy i nieco, prawie niezauważalnie, ciężej chodzi. Choć wciąż do aktywacji wystarczy niewielkie, ~milimetrowe, dociśniecie.

Moje pytania to:
    - mogę coś więcej sam z tym zrobić?
    - czy 'mechanizm' też można wypiąć z klawiatury? Teraz potrafię zdjąć jedynie klawisz.
    - czy istnieje możliwość zakupienia pojedynczego mechanizmu i wymiany?
    - czy jakiś serwis poradzi sobie z zadaniem naprawy?

Zakładam, że takiego uszkodzenia gwarancja nie obejmie...

Wpisywałem pewne frazy w google, ale nie trafiałem na to co mnie interesuje.

Z góry dziękuję za wszelką pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 13867978
    Beorn90
    Poziom 9  
    Pogrzebałem trochę głębiej i mam pytanie już dużo bardziej konkretne:
    czy ten klawisz, niejaki 'razer green' będę mógł samodzielnie wymienić na takie:
    http://www.digikey.com/product-detail/en/MX1A-E1NW/CH197-ND/20180
    lub
    http://www.digikey.com/product-detail/en/MX1A-11NW/CH160-ND/91134
    ?

Moją obawą jest, czy będzie to pasować, czy razer "opracowując" "nowe" zmienił standardowe rozmiary, czy tylko "udoskonalił" wnętrze/mechanizm.

Ktokowliek widział/słyszał/wie o takich naprawach?

Gwarancja nie obejmie "samodzielnego" rozlania, stąd moje kombinację w samodzielną naprawę.

Przepraszam za drugi post. Daję celem odświeżenia, przyciągnięcia uwagi tych, którzy już wyświetlili, bardzo zależy mi na radzie, sam jestem w tym zielony.

Dziękuję!
  • REKLAMA
  • #3 13885780
    Beorn90
    Poziom 9  
    Problem rozwiązany za radą z innego forum. Zostawiam pomocny post dla potomności:

"
    Najpierw spróbował bym przeczyścic przełącznik na twoim miejscu bo z tego co opisujesz to poprostu w środku coś jest nie tak.
    Drobna pomoc
    http://www.reddit.com/r/MechanicalKeyboards/wiki/keyboardmaintenanceguides#toc_0
    "

W tym przypadku wystarczający okazał się "trik" ze słomką.

Dziękuję.
  • REKLAMA
  • #4 14428454
    Adamixsosx
    Poziom 1  
    witam,

Mam dokładnie ten sam problem co Pan i również nie mogę znaleźć odpowiedzi jak to naprawić. Mógłby mi Pan powiedzieć o co chodzi z tym trickiem ze słomką? :?:
  • #5 14432057
    Beorn90
    Poziom 9  
    W moim przypadku pomogło. Wszystko robimy na odłączonej od komputera klawiaturze (w razie czego).
    Chodzi o zdjęcie klawisza, tak aby odsłonić switch. Słomkę wykorzystuje się po prostu jako pipetę. Wystarczy parę kropel ciepłej wody na switch, a następnie energiczne, wielokrotne wciskanie go.
    Woda rozpuszcza i rozcieńcza zanieczyszczenie, tak aby po wyschnięciu znowu nie zaczęło się kleić.
    Zamiast wody lepszy jest alkohol propylenowy, lepiej czyszczący i bardziej lotny, ale nie znalazłem go do kupna w małych buteleczkach.
    Po zabiegu klawiatura musi wyschnąć, ja odczekałem dwa dni i było w porządku.

Oczywiście wszystkie takie zabiegi robi się na własną odpowiedzialność. U mnie pomogło. Mam nadzieję, że to wystarczy.
REKLAMA