logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak poprawić formatowanie osi czasu w MS Excel dla wykresu godzinowego?

szymon117 10 Sie 2014 19:22 1554 4
REKLAMA
  • #1 13867050
    szymon117
    Poziom 9  
    Witam.

Przeprowadziłem szereg badań i analiz do pracy magisterskiej, właśnie zajmuje się prezentowaniem wyników. Badałem zawartość suchej substancji w czasie (0, 15, 30, 60, 120, 1440 i 2880 minut). Minuty zamieniłem na godziny, żeby zwiększyć przejrzystość wykresu. Niestety wykres, który otrzymałem nie podoba mi się. Szukając prezentacji podobnych wyników w internecie znalazłem taki (zdj.1.). Próbowałem przekształcić mój, jednak nie udaje mi się - odległość miedzy 2, a 24 jest dokładnie taka sama jak między 0, a 0,25. Na zdj.2 przedstawiam mój wykres.
    Proszę o jakąś wskazówkę. Jak poprawić formatowanie osi czasu w MS Excel dla wykresu godzinowego? Jak poprawić formatowanie osi czasu w MS Excel dla wykresu godzinowego?
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 13867254
    szymon117
    Poziom 9  
    Dzięki za odpowiedź. Tak, widziałem te strony. Zapomniałem napisać, że mam Office 2011 dla mac, a tu w opcji formatowanie pojawia mi się tylko możliwość zmiany koloru, czcionki etc dla zaznaczonej osi kategorii.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 13868951
    Maciej Gonet
    Specjalista - VBA, Excel
    Ocena: 481
    Dzień dobry,
    Nie znam Office2011 dla Mac, ale ogólna zasada jest taka, że jeżeli odległości między punktami na osi x są niejednakowe, to nie należy robić wykresu liniowego, tylko punktowy XY (ang. scatter). Przy tym typie wykresu wszystko powinno wyglądać dobrze.
    Pozdrawiam.
  • #5 13873571
    szymon117
    Poziom 9  
    O, właśnie tego mi brakowało:) Dzięki
REKLAMA