logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

UPS Ever CDS 700 nie sprawny po odwrotnym podłączeniu biegunów

Tomaszdowzyskiego 12 Sie 2014 15:58 3441 2
REKLAMA
  • #1 13871756
    Tomaszdowzyskiego
    Poziom 13  
    Ocena: 11
    Witam! Ostatnio zmieniałem w Ever CDS 700 akumulator i pomyliłem bieguny. Przy jednym ze styków chwilowo zrobiło się zwarcie. Następnie przy prawidłowym podłączeniu biegunów już się nie włączył i teraz odzywa się tylko wtedy gdy podłączymy go prądu. Trzy razy pika i nic. Jak to naprawić? Co sprawdzić? Kondensatory nie wystrzelone. Elektronika wydaje się nienaruszona. Bezpieczniki całe. Co dalej? Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 14497782
    polak2760
    Poziom 12  
    Ocena: 8
    Dwa bezpieczniki płytkowe 30 A. - Warto sprawdzić.
  • #3 18019567
    smolam
    Poziom 13  
    Ocena: 35
    Podepnę się pod temat gdyż wpadł mi w ręce identyczny przypadek. Podczas wymiany baterii, odwrotnie podłączone bieguny.

Spalone były oba bezpieczniki oraz rezystor R7. Elementy zostały wymienione jednak urządzenie nadal nie daje oznak życia. Po podłączeniu bez baterii nie reaguje na przycisk zasilania. Na płytce nie widać dodatkowych uszkodzeń czy przepaleń. Niestety przy próbie podłączenia baterii już w prawidłowy sposób, nadal jest przepięcie na biegunie dodatnim.

Jakie jeszcze elementy sprawdzić by ocenić stan UPS-a? Czy po takim zdarzeniu nie ma co liczyć na jego ożycie?
REKLAMA