logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Step 7 5.5 - Szukam, gdzie w kodzie programista użył danego wejścia

vulpes_vulpes 13 Sie 2014 12:28 1263 3
  • #1 13873941
    vulpes_vulpes
    Poziom 11  
    Ocena: 6
    Witam,
    zaczynam powoli pracować ze sterownikami PLC. W zasadzie styczność z nimi miałem do tej porty tylko na studiach, a było to jakiś czas temu. Proste programowanie nie sprawiało mi problemów, ale już grzebanie w gotowym, obszernym programie, tak. Zwłaszcza, że Siemensy to dla mnie nowość.

Obecnie mam przed sobą problem: projekt w step 7 v5.5. Program bardzo duży >90 bloków, wszystkie wejścia tagowane. Wiem ze schematu elektrycznego, że pewien przełącznik podłączony jest na wejściu, dajmy na to, 1.1.
    W edytorze (tabeli symbolów) znalazłem, że tag dla 1.1, nazywa się np. "przycisk_22".

Jak odnaleźć w Step 7, w którym bloku zostało użyte to wejście? Czy jest jakaś wyszukiwarka?
  • Pomocny post
    #2 13874273
    soothsayer
    Poziom 15  
    Ocena: 7
    na szybko, bo pisze z telefonu i nie mam przed sobą stepa

to się nazywa cross reference (szukaj pod znaczkiem takiego krzyżyka)
  • Pomocny post
    #3 13874323
    sztefen
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    postaw kursor na zmienną w edytorze i wciśnij Ctrl + Alt + Q
  • #4 13874331
    vulpes_vulpes
    Poziom 11  
    Ocena: 6
    Dziękuję.

Dokładnie u mnie wygląda to tak, że po rozwinięciu projektu w Step 7 po lewej stronie w drzewie mam folder 'Blocks". PPM -> Reference Data -> Display (Ctrl+Alt+R). Potem wybrać trzeba wyświetlanie "cross reference".
REKLAMA