logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Konflikt przerwań dysku SCSI Seagate ST15150N z kontrolerem AHA-1542CF

AAnnddrrzzeejj 26 Kwi 2005 08:19 1130 3
REKLAMA
  • #1 1437940
    AAnnddrrzzeejj
    Poziom 18  
    Ocena: 71
    Mam dysk SCSI Barracuda firmy Seagate, model ST15150N o pojemności trochę ponad 5GB. Do tego kontroler SCSI AHA-1542CF (największy chip na nim ma oznaczenie Adaptec AIC-79700).
    Dysk ten sprawiał mi problemy od samego początku (kupiony z drugiej ręki).
    Problem polegał na tym, że wywoływał konflikt przerwań z innymi urządzeniami. Objawiało się to około 100-krotnym spowolnieniem jego pracy. Próba zainstalowania na nim Windowsa98 zawsze wyglądała tak samo. System instalował się prawidłowo (dysk działał, odczytywał i zapisywał bezbłędnie) do momentu wykrywania sprzętu - wtedy spowalniał. Gdybym nie wyłączał kompa przez parę dni, to zainstalowałby się raczej poprawnie, bo oprócz spowolnienia nie było żadnych przekłamań. Metodami kopiowania systemu z jednego dysku na drugi i zmiany ustawień przerwań doszedłem do momentu, w którym dysk działał całkiem poprawnie i samodzielnie (jako jedyny dysk w komputerze). Ale potem Windows się sypnął i już nigdy więcej nie udało mi się tego dysku zmusić do poprawnej pracy. Przy okazji zablokowałem sam sobie możliwość wejścia do ustawień kontrolera.
    Mam więc dwa pytania:
    1. Jak zresetować (sprzętowo ??) kontroler AHA1542cf (by móc znów wejść do setupu przez CTRL+A)?
    2. Jak zrobić, żeby Windows98 podczas instalacji nie przyznawał przerwania tego dysku innym urządzeniom ? Próbowałem na różne sposoby i nic.
  • REKLAMA
  • #2 1438223
    mbo
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 845
    Dysk SCSI w żadnym wypadku nie ma przypisanego przerwania.

Przerwanie jest przypisane tylko do kontrolera SCSI.
    Tutaj szukaj problemów z IRQ.
    Zmień slot w którym jest zainstalowany kontroler.

Napisz jakie przerwania przydziela urządzeniom BIOS, a jakie pokazuje Windows.
  • REKLAMA
  • #3 1441650
    AAnnddrrzzeejj
    Poziom 18  
    Ocena: 71
    pisząc o przerwaniach dysku miałem na myśli przerwania kontrolera tego dysku. Wychodzi w sumie na to samo, jeśli się ma tylko jeden dysk.

Próbowałem wpinać go do innego gniazda i nic.

Windows nadawał mu różne numery przerwania. Dokonałem już dziesiątek prób przy różnych ustawieniach. Zazwyczaj nakładał go na jakieś inne urządzenie i powstawał konflikt, który można rozwiązać dopiero po zakończeniu instalacji (czyli po paru dniach przy tak ogromnym spowolnieniu).
    Udało mi się kiedyś go zmusić do działania w ten sposób, że usunąłem kartę dźwiękową (zwolniło się jedno przerwanie), skopiowałem system z innego dysku i potem - gdy ten SCSI już działał - doinstalowałem dźwięk. Ale ludzie przecież używają tych dysków na co dzień - musi być jakaś czysta metoda instalacji.
    Mój kontroler pyta o numer przerwania i potem go wymusza - próbowałem więc z każdym możliwym numerem i nic nie wyszło. W BIOSie mam ustawiony PnP OS, żeby dopiero Windows przydzielał przerwania. Może z deczka się na tym nie znam, więc pytanie: skąd mam wiedzieć, jakie przerwania przydziela BIOS, skoro jest ustawiony na automatykę ?

W tym momencie nie mogę też nic zrobić w sposób praktyczny (żadnych testów), bo nie mam dostępu do setupu kontrolera. Mogę najwyżej opisywać, jak było. Stąd bardzo palące pytanie: jak zresetować kontroler ?
  • #4 1441767
    forsoft
    Poziom 21  
    Ocena: 21
    Instrukcja instalacji kontrolera:
    http://download.adaptec.com/pdfs/installation_guides/aha1540cf_ig.pdf

Z tego co wiem wynika że kontroler AHA-1542CF jest typu ISA i nie obsługuje PnP tak więc BIOS nie będzie w stanie współdziałać automatycznie z tym kontrolerem.

W instrukcji jest podane kilka sposobów uruchomienia menu kontrolera. Można to zrobić przy pomocy klawisza F6 lub programu DEBUG.
    W windows jest możliwa blokada przerwania pod potrzeby konkretnego urządzenia, ale dopiero po zainstalowaniu windows. Tak więc najlepiej jest zarezerwować przerwanie w BIOSie. Wymaga to wyłączenia automatycznego przydzielania przerwań. Wtedy powinna pojawić się możliwość rezerwacji przerwania dla urządzenia ISA.
REKLAMA