logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wolny transfer i problemy z partycjonowaniem HDD SEAGATE 7200.10 250GB ST3250620A

Marcus'79 10 Lut 2007 17:20 4532 16
REKLAMA
  • #1 3552998
    Marcus'79
    Poziom 13  
    Ocena: 13
    Witam

Mam problem z dyskiem Seagate 250GB.
    Na początku okazało się, że moja płyta A-trend ACT6240V-01 widzi tylko 136GB więc za sugestią na forum zaopatrzyłem się w kontroler IDE ITE IT8212F.
    System - Win98SE z zainstalowanym patchem LBA.
    po peirwszym formatowaniu system zobaczył cały dysk jednak transfer był baaaardzo wolny.
    Postanowiłem podzielić dysk na partycje, użyłem firmowego Disk Wizard'a ze strony Seagate odpalanego z LiveCD. Niestety pojawił się problem z formatowaniem drugiej partycji. Próbowałem zerowania dysku (quick) ale nic nie pomogło.
    Aktualni po podpięciu dysku komp działa jakies 100x wolniej, bez systemu który jest na innym - odłaczonym dysku.
    Disk Wizard nie widzi dysku !!! pod Motherboard Controler jako Pri Master a tylko w zakładce Unknow Controler "BIOS drive (80 hex) 136,8 GBYTES"
    Program SeaTools wyświetna następujące informacje:

SeaTools Desktop v3.02.04
    Copyright (c) 2005 Kroll Ontrack Inc.
    2/9/2007 @ 4:11 AM

The following information has been generated by SeaTools Desktop. Use
    this information to help you recognize and resolve potential data access
    problems.

System Information:
    BIOS Date 10/10/03
    Conventional Memory size 640 K
    Extended Memory size 58532 K
    IO Channel type PCI

Drive Information:
    SIZE MODEL
    --------- ---------------------
    250 GB BIOS Drive 0x80

Serial Number = N/A
    Int13 Num = 80, PHYS CHS = 0x0x0.
    ParmTable CHS, Rsvd = 30401x255x63

PARTITION CYLINDER SIZE
    ---------- ------------ ----
    # Type Start End MB
    PRIMARY
    1 FAT32 0 15200 125040
    EXTENDED
    2 Unknown 15201 30400 125032

Diagnostic Results:

File Structure Test Result:

Partition 1 (FAT 32 (125 GB) No Name) Failed
    0 KBytes in 0 files
    0 directories were found
    0 KBytes in 0 deleted files
    0 deleted directories were found

NOTE: Any report of possible errors in the file system tests are for
    informational purposes only. We suggest you should consider testing with
    the official file system diagnostic utilities for your operating system.
    Seagate is not able to assist with troubleshooting or reviewing
    file system test results.

Partition 2 (*** XMBR ERROR *** (125 GB) No Name) Unsupported
    Unsupported (or Unknown) Partition

NOTE: Any report of possible errors in the file system tests are for
    informational purposes only. We suggest you should consider testing with
    the official file system diagnostic utilities for your operating system.
    Seagate is not able to assist with troubleshooting or reviewing
    file system test results.

Podejrzewam uszkodzenie informacji w MBR ...
    Co z tym robic ??
  • REKLAMA
  • #3 3553066
    badboy84
    Poziom 43  
    Ocena: 1483
    win98, stara płyta, mało ramu i pewnie lichy zasilacz a Ty oczekujesz cudu podłączając do tego taki dysk ? dziwne ze wogole ruszyl
  • REKLAMA
  • #4 3553292
    Marcus'79
    Poziom 13  
    badboy84 napisał:
    win98, stara płyta, mało ramu i pewnie lichy zasilacz a Ty oczekujesz cudu podłączając do tego taki dysk ? dziwne ze wogole ruszyl

A co ma piernik do wiatraka ... ??
    Na dysku niema systemu, płyta niema tu znaczenia - tym bardziej, ze podpinalem go przez kontroler ATA133 (chip IT8212F jest stosowany w nawych płytach Gigabytte) a zasilacz 300W jest OK (dysk bierze kilka Watt), ramu 512MB.
    Problem jest z dyskiem, na początku działał, tyle że wolno.

Próbowałem go na kilku innych (nowych) kompach i jest to samo.
    Najdziwniejsza rzecz to to, zo po podłączeniu go do płyty BIOS go wykrywa jako ST3250620A a więc OK natomiast nie widzi go soft - Disk Wizard wykrywa go jako "BIOS drive (80hex) ..." to samo po podłączeniu do kontrolera.
  • #5 3553454
    oleq_30
    Poziom 30  
    Ocena: 63
    Bios nie widzi takiej pojemnosci dysku poza tym win98 tez ma problemy z rozpoznaniem takiej pojemnosci moim zdaniem to co napisal badboy84
    "win98, stara płyta, mało ramu i pewnie lichy zasilacz a Ty oczekujesz cudu podłączając do tego taki dysk ? dziwne ze wogole ruszyl " jest w 100 % z sensem
  • #6 3553946
    Marcus'79
    Poziom 13  
    widze, ze nie masz pojęcia co piszesz ... nie chodzi mi o to, ze nie widzać pełnej pojemności to normalne ale o to, że oprócz biosu żaden program nie widzi typu dysku !!! z diagnostycznymi Seagate łącznie.

Pisałem, że niezależnie od płyty, zasilacza, procka i RAMu jest to samo.
    Jeżeli P4 3GHz, 512/400MHz RAM i 400W zasilacz to mało to sorry...
    Systemu jeszcze na nim niema więc zapomnij o Win98SE - pisałem o nim tylko po to, aby zasygnalizować, że problemy z dyskiem następowały stopniowo - na początku był normalnie widoczny przez soft'y jako ST3250620A a teraz jest jako jakieś ""BIOS drive (80 hex) ..." i to nie przez wszystkie programy diagnostyczne. Fdisk pokazuje np. brak dysków stałych ...
    Tylko BIOS wykrywa go dobrze jako ST3250620A 136...250GB (zależnie od płyty) 16HD ... itd.
    Na jednej z nowych płyt (MSI, AMD 1GHz) pojawia sie monit: "Hard Drive S.M.A.R.T. status BAD"
    Chodzi mi o to, że prawdopodobnie gdzie się coś nadpisało w dysku (MBR ???) i teraz są jaja...
    A może padła elektronika? ale z drugiej strony BIOS go widzi....
    Czy nikt się z czymś takim nie spotkał ???
  • #8 3554762
    Marcus'79
    Poziom 13  
    Odpaliłem MHDD na starej płycie i wykrywa dysk:
    ST3250620A 3.AAE 9QEOJ8J2
    LBA: 488, 395, 055
    CACHE: 16384 KB Size = 238474 MB

"Working using PIO mode, which is very slow. To enable max speed please detect the drive in BIOS."

Jutro sprawdzę co zobaczy na nowej MSI u siostry.
  • REKLAMA
  • #9 3554773
    Dydzio
    Poziom 30  
    Ocena: 43
    Marcus'79 napisał:
    "Working using PIO mode, which is very slow. To enable max speed please detect the drive in BIOS."

To wyskakuje chyba przy kasowaniu dysku :|
    Naciśnij dwa razy F4, poczekaj, aż przeleci cały dysk...
  • #10 3554804
    Damnian
    Poziom 34  
    Ocena: 89
    Program informuje, że dysk chodzi w trybie PIO i będzie bardzo powolny ( w sensie niski odczyt/zapis), a także, aby włączyć maksymalną szybkość wykrywaną przez bios dla tego dysku.
  • #11 3554810
    Dydzio
    Poziom 30  
    Program tak pisze, kiedy dysk nie jest wykrywany w BIOSie, a jedynie obsługuje dysk po kontrolerze...

2xF4!!!
  • #12 3556633
    Marcus'79
    Poziom 13  
    Witam ponownie

Oto wyniki scanowania (2x F4 :wink: ):
    AVG 32844 kb/s ACT 26618 kb/s
    <3ms : 1558167
    <10ms: 12939
    <50ms: 361659
    <150ms 2196
    <500ms 63
    >500ms 20

UNC: 230
    IDNF: 1

Czy da się naprawić wszkodzenia?
  • Pomocny post
    #13 3556775
    Dydzio
    Poziom 30  
    Możesz spróbować użyć funkcji EraseWaits, ale musisz najpierw zrobić backup danych!!!
    Uruchamiasz normalnie MHDD, wciskasz raz F4, najeżdżasz na ostatnią opcję (EraseWaits lub coś podobnego, w zależnści od wersji), zmieniasz na yes czy jakoś tak spacją i jeszcze raz F4.
    Program wyzeruje wszystkie opóźnione sektory (te, które mają dłuższe czasu dostępu).
    Potem dla pewności warto jeszcze raz dać zwykłe skanowanie...
    Ja odpalam MHDD zawsze z płytki z programami diagnostycznymi, więc nawet nie wiem, jak to jest z wersją dyskietkową, ale jeśli w katalogu cfg masz plik configuracyjny, to wyedytuj go (notatnikiem) i zmiejsz ten czas 350ms na 50ms, żeby wykasował też nieco szybsze, ale nadal zbyt wolne sektory.

Pozdrawiam
  • #14 3556895
    Marcus'79
    Poziom 13  
    OK, na dysku niema żadnych danych, które mógłbym stracić więc backup danych jest chyba zbędny?
    Spróbuje EraseWaits, mam wersję MHDD 4.6 na płycie botowanej - można ustawiać czas dostępu w okienku programu.

Mam jeszcze pytaniA:
    1) czy te bad sektory maja jakiś wpływ na to, że dysk jest niewidoczny przez inne programy? Po podpięciu dysku do kompa z systemem na innym dysku, zawiesza się ...
    2) czy podpięcie tego dysku (48bit LBA) do płyty obsługującej tylko 24bit LBA może być powodem problemów ??

ps. czy jest gdzieś jakaś instrukcja do MHDD ? - stroma www.MHDD.com nie działa
  • REKLAMA
  • #16 3557277
    Dydzio
    Poziom 30  
    Marcus'79 napisał:
    OK, na dysku niema żadnych danych, które mógłbym stracić więc backup danych jest chyba zbędny?
    Spróbuje EraseWaits, mam wersję MHDD 4.6 na płycie botowanej - można ustawiać czas dostępu w okienku programu.

Mam jeszcze pytaniA:
    1) czy te bad sektory maja jakiś wpływ na to, że dysk jest niewidoczny przez inne programy? Po podpięciu dysku do komputera z systemem na innym dysku, zawiesza się ...
    2) czy podpięcie tego dysku (48bit LBA) do płyty obsługującej tylko 24bit LBA może być powodem problemów ??

ps. czy jest gdzieś jakaś instrukcja do MHDD ? - stroma www.MHDD.com nie działa

Ten czas w okienku nie dotyczy EraseWaits i jest mierzony w sekundach...
    Czas do EraseWaits możesz zmienićtylko w pliku konfiguracyjnym!
    Bad sektory mają znikomy wpływ na wykrywanie dysku.
    Podpięcie dysku do płyty z niższym LBA spowoduje niewykrycie w dysku w najlepszym wypadku; w najgorszym komp zawiesi sięw momencie wykrywania.
  • #17 3560012
    Marcus'79
    Poziom 13  
    Dydzio napisał:

...
    Bad sektory mają znikomy wpływ na wykrywanie dysku.
    Podpięcie dysku do płyty z niższym LBA spowoduje niewykrycie w dysku w najlepszym wypadku; w najgorszym komputer zawiesi sięw momencie wykrywania.

No właśnie ...
    Podpiłąm dysk w pracy do płyty Gigabyte GA-8IPE, która na 100% ma 48bit LBA i dysk pojawia się tylko w biosie, natomiast zainstalowany na innym dysku WinXP go nie widzi (w ogóle). Poza tym objaw jak poprzednio - zwalnianie ładowania biosu i systemu. Disk Wizard też go nie widzi ...
    Na płycie ASUS P3B-F pojawia się komunikat: "Master Primary (lub Sec) drive failed" no i F1 to retry lub DEL do biosu ...

Ciekawostką jest fakt, że program SeaTools wyświetla przy skanowaniu info: ... model: "INT13H.bin" - tak się nazywa plik z biosem kontrolera ITE IT8212F do którego podpinałem dysk ...
    Czy jest możliwe, że przy próbie flashu biosu kontrolera sfeshowałem kontroler w dysku :?:
    Dysk ciągle chodzi w trybie PIO i zamula wszystko ...

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy dysku twardego Seagate 7200.10 250GB (ST3250620A), który początkowo był wykrywany przez BIOS i system Windows 98SE z patchem LBA, lecz działał bardzo wolno w trybie PIO. Próby partycjonowania i formatowania za pomocą narzędzia Disk Wizard ze strony Seagate zakończyły się niepowodzeniem, a po podłączeniu dysku komputer znacznie zwalniał. Dysk jest wykrywany w BIOS jako ST3250620A, jednak większość programów diagnostycznych, w tym Disk Wizard i SeaTools, widzi go jako "BIOS drive (80 hex)" lub w ogóle nie wykrywa. Testy MHDD wykazały obecność licznych uszkodzonych sektorów (UNC, IDNF) oraz pracę dysku w trybie PIO, co powoduje niską wydajność. Skanowanie MHDD z użyciem funkcji EraseWaits może pomóc w naprawie opóźnionych sektorów. Podłączenie dysku do kontrolera IDE ITE IT8212F (ATA133) oraz do płyt głównych z obsługą 48-bitowego LBA nie rozwiązało problemu. Dysk powoduje zawieszanie się systemu i długie czasy ładowania BIOS-u i systemu. Możliwe przyczyny to uszkodzenie MBR lub firmware dysku, a także potencjalne problemy z kompatybilnością LBA lub błędny flash BIOS-u kontrolera. Zalecane jest dalsze testowanie MHDD i ewentualne zerowanie dysku, jednak brak danych na dysku pozwala na pełne wyzerowanie. Problemy z wykrywaniem dysku i trybem PIO są kluczowymi symptomami wskazującymi na uszkodzenia fizyczne lub logiczne dysku.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA