logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

lenovo g510 - instalacja sterownika karty sieciowej WLAN

szymonbee 16 Sie 2014 11:51 12099 8
REKLAMA
  • #1 13881261
    szymonbee
    Poziom 10  
    Ocena: 7
    Witam
    zakupiłem 2 laptopy lenovo g510 bez systemu. Wziąłem się za instalacje windows 7 oraz sterowników. Na pierwszym laptopie wszystko poszło bez problemu i działa jak należy. Przy drugim laptopie (różni sie od pierwszego tylko tym że zamiast SSD jest HDD) zainstalowało się wszystko oprócz sterownika karty sieciowej bezprzewodowej. Sterownik raczej jest dobry bo sprawdzałem kilka razy, pobierany ze strony http://www.notebook-driver.com/pl/lenovo/lenovo-g510-laptop-windows-drivers-software/
    Skoro laptopy te same to powinien działać na obu tak samo. Karta to Qualcomm Atheros AR9485WB-EG
    zauważyłem, że na tym nie działającym komputerze w folderze pliki programów(x86) mam zainstalowane Lenovo/Lenovo_Wireless_Driver zamiast Qualcomm Atheros (jak na tym poprawnie zainstalowanym). No i tutaj nie rozumiem dlaczego ten sam sterownik instalowany na dwóch komputerach instaluje mi coś innego
    prosze o pomoc bo już dwa dni się z tym męczę i nie mam już pomysłu
  • REKLAMA
  • #2 13881284
    Epox
    Poziom 38  
    Ocena: 141
    http://download.lenovo.com/consumer/mobiles/wlan125w7u1.exe Spróbuje kolega ten zainstalować. I pytanie czemu nie korzysta kolega ze strony producenta do pobierania sterowników?

szymonbee napisał:
    ten sam sterownik instalowany na dwóch komputerach instaluje mi coś innego
    Bo to paczka sterowników, Lenovo stosuje różne karty: Atheros, Broadcom, Realtek w zależności którą wykryje w laptopie tą instaluje. Przyciskiem funkcyjnym Fn+... karta włączona?
  • REKLAMA
  • #3 13881290
    szymonbee
    Poziom 10  
    własnie ten instalowałem który podałeś. A na stronie producenta są te same
    Karta włączona, sprawdzałem w biosie. Pozatym w manager urządzeń widoczna jest w inne urządzenia jako kontroler sieci
  • REKLAMA
  • #5 13881307
    szymonbee
    Poziom 10  
    nie wiem jak sprawdzić ten tryb samolotowy. Na F7 mam ikonke samolotu ale klikanie w nią nic nie zmienia

czy tryb samolotowy nie jest przypadkiem tylko w windows 8 ?
  • REKLAMA
  • #7 13881561
    szymonbee
    Poziom 10  
    tak to wyglada:
    lenovo g510 - instalacja sterownika karty sieciowej WLAN
  • #9 13889580
    szymonbee
    Poziom 10  
    zrobiłem tak jak było w tej instrukcji i znalazłem działający sterownik :)
    wielkie dzięki za pomoc bo już myślałem, że zwariuje przy tym komputerze
    gdyby ktoś w przyszłości miał ten sam problem to oto ten sterownik:
    http://download.lenovo.com/consumer/mobiles/0qwm05ww.exe

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zakupił dwa laptopy Lenovo G510 bez systemu i zainstalował Windows 7 oraz sterowniki. Na jednym laptopie wszystko działa poprawnie, natomiast na drugim nie udało się zainstalować sterownika karty sieciowej WLAN (Qualcomm Atheros AR9485WB-EG). Użytkownik zauważył, że na problematycznym laptopie zainstalowano inny sterownik (Lenovo Wireless Driver) zamiast Qualcomm Atheros. Po kilku sugestiach dotyczących sprawdzenia trybu samolotowego oraz identyfikatorów urządzeń, użytkownik znalazł działający sterownik, co rozwiązało problem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA