logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór monitora: Samsung S22C300H (HDMI) czy S22C300B (DVI)? Jak podłączyć?

ryszardzklanu 17 Sie 2014 13:30 1329 8
  • #1 13884142
    ryszardzklanu
    Poziom 9  
    Ocena: 4
    zastanawiam sie nad zakupem monitora, do wyboru mam takie modele:
    samsung S22C300H (z hdmi)
    samsung S22C300B (z dvi)

i moje pytanie:
    mam karte graficzna z d-sub i hdmi wiec jesli kupie monitor z dvi to jak podpiac?
    d-sub ma gorsza jakosc obrazu? czy skoro nie mam wejscia dvi w karcie to musze kupic ten z hdmi i wpiac monitor poprzez hdmi?

prosze o pomoc
  • #2 13884197
    dedito
    Poziom 39  
    Ocena: 593
    Obydwa monitory mają również gniazdo VGA.
    VGA to starszy standard analogowy i nie daje takiej jakości obrazu jak cyfrowe HDMI czy DVI.
    Jeżeli karta graficzna ma tylko VGA to masz do wyboru tylko połączenie do VGA w monitorze.
    Przyszłościowo chyba lepiej wybrać monitor z HDMI.
  • #3 13884238
    ryszardzklanu
    Poziom 9  
    chyba mnie nie zrozumiales

mam karte graficzna zarowno z vga jak i hdmi

a monitor ktory mam do wyboru ma albo dvi ktorego ja nie mam albo hdmi

i jesli wybiore ten monitor z opcja dvi to jak to wtedy podpiac? pozostaje mi tylko podpiecie po vga? ale wtedy jest gorszy obraz tak?
  • #4 13884259
    dedito
    Poziom 39  
    Są też przejściówki hdmi-dvi, ale wg specyfikacji te monitory mają również vga.
  • #5 13884269
    ryszardzklanu
    Poziom 9  
    ale wtedy jest gorszy obraz... czy nie?
  • #6 13884393
    dedito
    Poziom 39  
    ryszardzklanu napisał:
    ale wtedy jest gorszy obraz... czy nie?
    Czytasz ten wątek?
    dedito napisał:
    VGA to starszy standard analogowy i nie daje takiej jakości obrazu jak cyfrowe HDMI czy DVI.
  • #7 13884420
    ryszardzklanu
    Poziom 9  
    piszesz mi caly czas ze oba maja vga a pytam o co innego, po co mowic o gorszym obrazie, po co mi wpiecie vga skoro to stary typ?

pytanie bylo czy wybrac dvi czy hdmi, bo nie wiem czy warto wybrac hdmi bo rozne opinie sa na ten temat czy lepiej wybrac dvi i puscic przez przejsciowke czy w ogole nie patrzec na jakosc i wpiac po vga?

nie znam sie to pytam
  • #8 13884572
    wieswas
    Poziom 34  
    Ocena: 398
    Jeżeli na karcie graficznej jak piszesz jest gniazdo HDMI , to nie ma się co zastanawiać i oczywiście kupić monitor z wejściem HDMI. To obecnie najpopularniejszy standard. Przesyła sygnał cyfrowy więc nie jest ściśle związany tylko z przesyłaniem obrazu. Można nim przesyłać równocześnie dźwięk cyfrowy oraz informacje sterujące. Ma dużą przepustowość. Maksymalna rozdzielczość przesyłanego obrazu przekracza standard FullHD (1920x1080) i osiąga UHD.
    Jakość przesłanego obrazu nie zależy od długości kabla. (oczywiście przy kablach >15 metrów może nie być transmisji).
    Gniazdo D-sub przesyła tylko obraz analogowy. Sygnał analogowy z gniazdka D-sub pogarsza się w sposób ciągły wraz ze wzrostem długości kabla. Dźwięk oczywiście musiałbyś przesyłać oddzielnie.
  • #9 13884632
    ryszardzklanu
    Poziom 9  
    ok dzieki za pomoc

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik rozważa zakup monitora Samsung S22C300H (HDMI) lub S22C300B (DVI) i pyta o najlepszą metodę podłączenia, mając kartę graficzną z wyjściem D-Sub i HDMI. Odpowiedzi wskazują, że oba monitory mają również złącze VGA, które jest starszym standardem analogowym, co skutkuje gorszą jakością obrazu w porównaniu do cyfrowych złączy HDMI i DVI. Zaleca się wybór monitora z HDMI, ponieważ przesyła on sygnał cyfrowy, co zapewnia lepszą jakość obrazu oraz możliwość przesyłania dźwięku. Użytkownik powinien unikać podłączenia przez VGA, jeśli to możliwe, ze względu na degradację sygnału analogowego.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA