logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaki antywirus i osobny firewall by gadać dalej przez GG?

Wojtek 24 lata 26 Kwi 2005 14:00 1850 7
REKLAMA
  • #1 1438776
    Wojtek 24 lata
    Poziom 25  
    Ocena: 72
    Witam!
    Zacznę od tego, że mam starszego już kompa, w składzie: celeron 400, 192Mb. Na samym początku miałem pandę antivirus titanum 2004. Po kupieniu kamerki internetowej winkle cam pro z mikrofonem, działał mi wp kontakt (wideokonferencje) i gg. Wiem, że potrzeba mi już mocniejszej jednostki. Sytuacja zaczęła się jakoś dziwnie zmieniać. Po zainstalowaniu w grudniu pandy antivirus titanum 2005, tej z firewallem, zacząłem mieć małe problemy z p2p. Jednak nadal działały wideokonferencje i gadanie w gg. Przesyłanie plików w gg działało bez zarzutów. Po postawieniu systemu i zainstalowaniu pandy antivirus titanum 2005 raz jeszcze, raptem sypnęły się wideokonferencje a rozmowy przez mik w gg to już tylko z niektórymi mi działały. Teraz mam znowu postawiony system (cały czas ten sam- 98), przeglądarka Mozilla Firefox, norton antivirus 2003 profesional edition, trojan remover, i jakis steganos Internet anonim pro 6, nie ja to instalowałem, i czaty nie działają, nie działa wp kontakt- wideokonferencje, nie działa żadna rozmowa głosowa w gg i nie ma mowy o przesyłaniu jakichkolwiek plików. Kolega mówi mi tak: nie patrz na to co miałeś i to co masz teraz. Wywal to już dziś, a zainstaluj to: avast i firewall w programie kerio. Ponoć są bardzo dobre i wróci mi rozmowa głosowa itp. Co o tym sądzicie? Może ktoś szczerze doradzi jeszcze jakieś praktyczne rozwiązanie? Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 1438856
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Ocena: 10424
    Jezeli myslisz ze kontakt z firewallem konczy sie na instalacji to sie mylisz jak go nie ustawisz tak jak chcesz to nic nie bedzie dzialac tak jak bys chcial.

Odinstaluj:
    steganos Internet anonim pro 6 do niczego Ci to nie potrzebne.
    Nortona tez wywal

I tak jak Ci radzil kolega Avast + Kerio w, ktorym sie wszystko latwo ustawia co dopuscic,a co zablokowac :-)
  • REKLAMA
  • #3 1439051
    voytek_nobody
    Poziom 17  
    Ocena: 1
    albo ZoneAlarm
  • #4 1439437
    Wojtek 24 lata
    Poziom 25  
    Ocena: 72
    No cóż kerio mi nie wchodzi bo to Win98 a nie "wyżej". Wiec próbowałem z Zone Alarmem. I to nie ma już znaczenia czy jest czy go nie ma bo i tak nadal nie mogę gadać przez mika. Nie wiem. Nie mogą wszyscy tego samego dnia znaleźć się za firewallem. Więc albo siedzi mi komp, albo nie warto dawać firewalla bo nie działa to co najważniejsze czyli wideokonferencje. Zobacze czy na Panda 2004 wróci do normy. Jak nie to znaczy, że mam problem z kompem. Pozdro.
  • #5 1439911
    elektryk
    Poziom 42  
    Ocena: 240
    Wojtek 24 lata napisał:
    albo nie warto dawać firewalla bo nie działa to co najważniejsze czyli wideokonferencje.
    Nie traktuj firewalla jako remedium na wszystkiem problemy, to jest tylko narzędzie które trzeba dostsować do swoich wymagań, moim zdaniem każdy firewall będzie wymagał konfiguracji tak żeby zadziałał zgodnie z życzeniami.
  • REKLAMA
  • #6 1440553
    (R)BeZeL(R)
    Poziom 17  
    Ocena: 7
    Witam
    Ja mam Pande antyvirus PLATINIUM i niemam najmniejszego problemu z p2p i gg wczesniej mialem Titaniuma i tez mialem troche problemow. Norton AV 2005 mi spowalnial kompa ale tez dobrze sie zachowywal. zdecydowanie polecam Pande Platiniuma :)
  • REKLAMA
  • #7 1440608
    oleq_30
    Poziom 30  
    Ocena: 63
    na pentium II 400 mhz 64 mb mam avasta i sygate firewall nie ma problemu troszke tylko mulniejszy jest a lacze to neostrada 512kb/s
  • Pomocny post
    #8 1440629
    Bruno2k
    Poziom 11  
    Proponuje jako firewalla: Kerio - ale wersje 2.1.5 - dziala bezproblemowo (oczywiscie na w9x takze), a co do AntyVirusa - ja uzywam Kaspersky AV i sobie chwale.
    Dokladnie takie programy instalowalem na kilkudziesieciu komputerach znajomych i nie maja zadnych probemow, czy to chodzi o uslugi sieciowe, czy o bezpieczenstwo kompa, czy szybkosc dzialania.
    Nawet na PII 300/128MB smiga az milo. Co prawa teraz jest tam W2k, ale na W98 takze dzialalo bez problemu.

A jesli chodzi o firewalla, to trzeba go sobie samemu skonfigurowac, ale sa w necie nawet gotowe konfiguracje do sciagniecia tylko trzeba poszukac.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada starszy komputer (Celeron 400 MHz, 192 MB RAM) z systemem Windows 98 i doświadcza problemów z działaniem wideokonferencji oraz komunikacji głosowej w Gadu-Gadu po instalacji różnych programów antywirusowych i firewalli. Początkowo używał Panda Antivirus Titanium 2004, później wersji 2005 z firewallem, co spowodowało problemy z P2P i wideokonferencjami. Po reinstalacji systemu i zmianie oprogramowania na Norton Antivirus 2003 Professional, Trojan Remover oraz Steganos Internet Anonym Pro 6, czaty i wideokonferencje przestały działać. Wskazano, że firewall wymaga odpowiedniej konfiguracji, a nie tylko instalacji, aby usługi sieciowe działały poprawnie. Zalecane jest odinstalowanie Steganos i Nortona oraz użycie lekkiego i konfigurowalnego firewalla, np. Kerio (wersja 2.1.5 kompatybilna z Windows 98) lub ZoneAlarm. Jako antywirus polecany jest Kaspersky AV lub Panda Antivirus Platinum, które według użytkowników działają stabilnie i nie powodują problemów z komunikacją. Podkreślono, że firewall to narzędzie wymagające dostosowania do indywidualnych potrzeb, a nie uniwersalne rozwiązanie problemów z siecią.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA