logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy to karaluch? Malutkie biegacze przy zlewie w kuchni.

dominkaster 18 Sie 2014 09:21 15018 5
REKLAMA
  • #1 13886367
    dominkaster
    Poziom 14  
    Ocena: 15
    Witam.

Temat może nie związany z tematyką forum, ale jako że hydepark to może znajdzie się ktoś kto mimo wszystko pomoże.

Od pewnego czasu przy zlewie w kuchni znajduję biegające malutkie stworzenia (większość z nich nie przekracza 1,5mm), wszystkie je sukcesywnie wybijam. Nie spotkałem żadnego większego osobnika, największego jakiego spotkałem (ok. 2-3mm) udało mi się sfotografować. Czy jest ktoś w stanie określić co to jest? Prusak? Karaluch? czy coś innego?
    Ewidentnie pojawiają się w miejscu zawilgoconym (uszkodzony kran, który delikatnie sączy wodę na blat który jest już trochę zdezelowany z tego powodu) i wybiegają na blat dookoła zlewu. Dziennie zabijam ok. 5-10 malutkich sztuk, ledwo dostrzegalnych gołym okiem, widać je pewnie jedynie dlatego że blat jest biały.

Bardzo proszę o pomoc w określeniu co to za stworzenie, żebym mógł podjąć odpowiednie kroki w celu pozbycia się ich z mieszkania póki ich rozmiary nie są jeszcze duże.

Czy to karaluch? Malutkie biegacze przy zlewie w kuchni. Czy to karaluch? Malutkie biegacze przy zlewie w kuchni. Czy to karaluch? Malutkie biegacze przy zlewie w kuchni. Czy to karaluch? Malutkie biegacze przy zlewie w kuchni. Czy to karaluch? Malutkie biegacze przy zlewie w kuchni.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 13886465
    sPeRaCz.PL
    Poziom 42  
    Ocena: 613
    dominkaster napisał:
    Karaluch?

Nie.

dominkaster napisał:
    czy coś innego?

To "Lepisma saccharina" tzw. rybik cukrowy

Jak się go pozbyć ? Powyżej masz obszerny materiał
  • REKLAMA
  • #4 13886488
    Madrik
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1181
    To nie jest rybik cukrowy. Te wyglądają jak miniaturowe potworki z dżungli.

To są skoczogonki. Żywią się zbutwiałą materią organiczną.
    Poza tym nieszkodliwe, a raczej przydatne, bo zżerają zgniliznę. Uwaga - potrafią skakać równie dobrze jak pchły.

Jak w przypadku wszystkich owadów biegających (choć nie są owadami) - Najpierw Rajd czy inny bugobójca, potem likwidacja warunków dla ich życia. Czyli naprawa kranu i wymiana zbutwiałych elementów.
  • REKLAMA
  • #5 13886518
    dominkaster
    Poziom 14  
    Ocena: 15
    Właśnie mi się przypomniało, że kilka razy zdarzyło mi się że robaczek będąc już pod moim palcem nagle spod niego "przeteleportował" się kilka centymetrów dalej. Byłem pewny że to ja lekko przpchnąłem go palcem po chropowatym blacie i to spowodowało przeskok, ale to były sporadyczne sytuacje.

Tak więc możliwe że to coś faktycznie skacze?

Gwoli ścisłości, skąd pewność że to nie jest karaczan, prusak, karaluch ani żaden inny podobny?
  • #6 13886550
    Madrik
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1181
    Karaczan:

Tego na pewno byś poznał, bo potrafi mieć w naszych warunkach i 3 centymetry długości. Te tropikalne potrafią mieć 6 centymetrów.

Rybik:

Skoczogonek:

A skacze, bo wygina całe ciało jak sprężynę - stąd nazwa.
    Zdjęcie może nie przedstawiać dokładnie twojego, bo mamy ich w Polsce ponad 300 gatunków opisanych. Na świecie jest ich 8 tysięcy gatunków opisanych z ok. 50 tysięcy istniejących.
REKLAMA