logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

TP-LINK TL-WR740N - Internet działa na komputerze, a przez wifi już nie

DiiXoX 18 Sie 2014 12:56 1962 4
REKLAMA
  • #1 13886951
    DiiXoX
    Poziom 17  
    Ocena: 18
    Witam, mam problem. Zaczeło się to wczoraj. Siedzac na necie nagle padł mi internet. Myslalem, ze to chwilowo, ale po 2h nadal nie było, wiec zmienilem w ustawieniach karty sieciowej DNS na 8888-8844, bo wyskoczylo mi, ze jest problem DNS jak uzyłem diagnostyki sieciowej i internet działał, ale gdy wchodze na tel lub na tv przez wifi już nie chodzi. W czym moze tkwic problem? Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 13887063
    KSRhaziel
    Poziom 36  
    Ocena: 275
    Problemów może być wiele. Aczkolwiek mówisz, że zmieniłeś DNS na karcie sieciowej (zakładam, że komputera). Ale telefon czy TV nie korzystają z karty sieciowej komputera, co powinno być dla Ciebie podpowiedzią, co może być nie tak.

Zatem musisz wejść w ustawienia routera i tam przestawić adresy DNS. Czy na google'owskie, czy może Twój provider coś zmienił. Sam to musisz ustalić.
  • REKLAMA
  • #3 13887094
    DiiXoX
    Poziom 17  
    Tak, DNS zmieniłem na moim komputerze stacjonarnym, bo w ogóle internetu nie miałem. Nawet teraz gdy klikam, zeby uzyskało DNS automatycznie w karcie sieciowej to internetu nie ma, wiec musze zostac na tych 8888-8844. Dzisiaj jeszcze dzowniłem do dostawcy, bo rano tez internetu nie miałem, to powiedzili, ze u nich administrator cos zmienia i ze niektorzy klienci moga nie miec internetu i zeby czekac do 30 min. Poczekalem te 30 min. Przez 10 min chodził, ale pozniej nadal nie bylo internetu wiec zmienilem na te google'owskie i działa, tylko, ze przez wifi już nie. Czyli mowisz, zebym ustawil DNS w ustawieniach routera na 8888-8844?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 13887156
    KSRhaziel
    Poziom 36  
    Ocena: 275
    Tak. Żeby w skrócie, łopatologicznie Ci opisać o co chodzi:
    - DNS to taki serwer, który "rozbiera" nazwy stron i przekierowuje Ci na nie. Dzięki temu strony internetowe się otwierają.
    - Wcześniej adresy DNS do Twojego routera podsyłał provider. Były to prawdopodobnie jego własne serwery DNS (i adresy, które on zna).
    - Prawdopodobnie coś im się popsuło i padły im serwery DNS (stąd też mowa, że "administrator coś zmienia". Tym samym internet przestał Ci działać.
    - Adresy DNS 8.8.8.8 i 8.8.4.4 to oficjalne serwery DNSy Google - http://pl.wikipedia.org/wiki/Google_Public_DNS
    - Po ustawienia DNS'ów Googla internet zaczął Ci działać, bo właśnie te serwery zaczęły Ci "obsługiwać" internet
    - ALE UWAGA - ustawiłeś ręcznie te adresy DNS tylko na swoim komputerze. A adresy DNS na TV i telefonie dostają one od routera, a routera dostaje od providera, a jak wiemy provider daje w tej chwili złe.

Zatem podsumowując, musisz ustawić ręcznie adresy DNS na routerze na te google'owskie i wtedy internet na TV i telefonie zacznie działać.
  • #5 13887169
    DiiXoX
    Poziom 17  
    Wiem, rozumiem wszystko. Podmieniłem i już wszystko ok. Dzięki za pomoc. Gdyby coś jeszcze nie chodziło za jakiś czas to sie odezwe, ale raczej wszystko bedzie ok :)
REKLAMA