logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Lenovo Z560 20060 - Nie działa jeden slot na pamięć ram

stachu_22 18 Sie 2014 18:52 2835 3
REKLAMA
  • #1 13887883
    stachu_22
    Poziom 17  
    Ocena: 66
    Witajcie, mojego z560 dręczy usterka, mianowicie nie działa jeden slot na pamięć ram, ten dalej od płyty głównej. Laptop powinien mieć fabrycznie 2x 2GB DDR3 ramu. Niestety, przy wsadzonych obu kościach pamięci ram, po wciśnięciu włącznika diody zapalają się, wentylator włącza się pierw cicho, później cały czas idzie na maksymalnych obrotach, słychać chwilę dysk twardy ale nic poza tym, na matrycy zero oznak życia. Ta sama sytuacja jest gdy zostawię tylko 2 gb pamięci ram w zepsutym gnieździe. Gdy wsadzę kość 2 GB w działające gniazdo to laptop normalnie się włącza i wszystko bez problemu działa. Korzystam już tak z niego niecały rok ale jednak te 2 gb ramu to coraz mniej.. Gniazdo czyściłem IPA ale bez efektu. W czym może być problem? Czy bezstratną dla wydajności sprzętu alternatywą może być wsadzenie 4GB kości w działające gniazdo?
  • REKLAMA
  • #2 13889882
    Oryginal_DekeR
    Poziom 18  
    Ocena: 23
    Tutaj dyskutują z supportem Lenovo o włożeniu kości 4Gb RAM 1333MHz do tego samego modelu:
    forums.lenovo.com
  • REKLAMA
  • #3 14217393
    stachu_22
    Poziom 17  
    Dzięki za linka. Czytam co tam piszą ale wątpię aby miało to jakiś związek z moim problemem bo już wsadzałem w niedziałające gniazdo 3 różne pamięci, różnych producentów i nadal to samo.. :(

Czy powodem nie działania pamięci ram może być inne jej napięcie? Na gniazdach mam napisane DDR3 1.5 V, to samo na kościach pamięci ale w linku, który kolega mi podał (o ile dobrze zrozumiałem) domyślnie powinny być pamięci o napięciu 1.35V?

Przejrzałem wczoraj jeszcze raz dokładnie slot na pamięć. Ostatni pin, całkiem na końcu gniazda od strony krótszego odcinka po przedziałce wydawał mi się jakby przygięty. Wziąłem więc igłę i delikatnie tam pogrzebałem doprowadzając do w "miarę" dobrego ułożenia pinu. Już w sumie od niechcenia wsadziłem pamięć, uruchomiłem komputer będąc pewnym, że i tak się nie załączy a tu.. Pojawił się obraz! Sprawdziłem w systemie jak i w biosie - widoczne 4GB pamięci i znacznie szybsza praca komputera. Podziałałem sobie tak na nim wczoraj wieczorem i wszystko było ok. Dzisiaj uruchomiłem komputer, trochę porobiłem i po jakichś dwóch godzinach zacząłem odczuwać wrażenie, że komputer chodzi wolniej. Niestety - sprawdzam ilość dostępnej pamięci ram - 2GB. W międzyczasie kila razy uruchamiałem komputer ponownie bo instalowały się aktualizacje. Wyłączyłem komputer, wyjąłem kość, wsadziłem i znów czarny ekran po włączeniu. Pogrzebałem jeszcze trochę przy tym pinie ale już niestety bez skutku. Czy działanie kości pamięci jest zależne jedna od drugiej? bardzo proszę o jakieś wskazówki
  • #4 14848935
    stachu_22
    Poziom 17  
    Problem poniekąd rozwiązałem. Długo by pisać bo na 4 różne kości pamięci 4 GB zadziałała w moim laptopie tylko jedna (która fabrycznie była w innym modelu lenovo). Drugie gniazdo nie działa do tej pory ale mam 4 GB ramu :)
REKLAMA