logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Samsung N210 - czy dodanie RAM lub wymiana HDD na SSD przyspieszy działanie?

elzenek 18 Sie 2014 21:15 2133 8
REKLAMA
  • #1 13888340
    elzenek
    Poziom 9  
    Ocena: 5
    Kupiłem samsunga Netbook N210. Mam starego optimusa i porównując - makabra. N210 wolno się uruchamia, otwiera strony......... czy dodanie ramu - ma fabrycznie 1G - coś pomoże? Może jeszcze coś innego można zrobić np. zamiana HDD na SSD. Dzięki.
  • REKLAMA
  • #2 13888442
    irek6311
    Poziom 33  
    Ocena: 281
    Dysk SSD jak najbardziej da mu kopa jak masz win7 starter bo przy XP odradzam ,
    można zmienić te 1GB RAM na 2 GB RAM też trochę przyspieszy Windows ,
    niestety tam jeden slot więc obecny RAM na Allegro tylko .
  • REKLAMA
  • #3 13888445
    speedy9
    Pomocny dla użytkowników
    Ocena: 2421
    Rozszerzenie RAMu i wymiana na SSD pomogą, ale cudów nie oczekuj. Netbooki mają słabe procesory, a u Ciebie siedzi Atom wydajnością porównywalny do 10 letniego procesora ze średniej półki, więc on się średnio nadaje nawet do przeglądania internetu.
  • #4 13890237
    elzenek
    Poziom 9  
    Dzięki - pójdę tą drogą tzn. ram i ssd o wynikach napiszę. Serdeczne dzięki.
  • REKLAMA
  • #5 13890257
    bmserwis
    Poziom 36  
    Ocena: 200
    Jest to nieopłacalne (SSD) w przypadku tego sprzętu. Pamięć jak najbardziej, wąskim gardłem jest tutaj procesor i na to nic nie poradzisz.
  • REKLAMA
  • #7 13891198
    irek6311
    Poziom 33  
    Ocena: 281
    Niekoniecznie podwoi bo można kupić używany SSD na Allegro i w kwocie ~ 150zł się zamknąć ,
    moim zdaniem to jedyna opcja (dysk SSD) przyspieszenia tego sprzętu bo procesor słaby ,
  • #8 13891257
    bmserwis
    Poziom 36  
    Ocena: 200
    Tak? I Twoim zdaniem przyśpieszenie będzie widoczne przy tym procesorze? Baaaardzo ciekawe....
  • #9 13891260
    elzenek
    Poziom 9  
    Dzięki. Dzisiaj byłem w punkcie serwisowym i tam wyliczono koszt całkowity tej modernizacji tzn. SSD 120Gb, RAM 2Gb i przeinstalowanie systemu / okrojenie dostarczonej przez Samsunga aplikacji / na 450 zł. A teraz sedno mego zamysłu. To nie jest mój jedyny komp. rzecz w tym, iż ten jest prezentem dla mojej żony / biały wykończony srebrną obwódką / jest poprostu ładny - cała ta operacja ma więc charakter emocjonalny. Kierując się zakupami dla małżonki pytając co wybrać.... młody człowiek ze sklepu odpowiedział mi - musi być piękny!!!! Hi! Może zrobię tak - dodam RAMu / 130 zł / przeistaluję i zobaczę. Korci mnie SSD bo to nie strata można go wykorzystać gdzie indziej. A może moje doświadczenie przyda się innym właścicielom tych zgrabnych maluszków. Serdecznie dziękuję za pomoc, Tematu nie kończę - zdam relację z efektów mego przedsięwzięcia.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zakupił netbooka Samsung N210, który działa wolno w porównaniu do starszego modelu. Zastanawia się nad zwiększeniem pamięci RAM z 1 GB do 2 GB oraz wymianą dysku HDD na SSD, aby poprawić wydajność. Odpowiedzi sugerują, że dodanie RAM-u oraz wymiana na SSD mogą przynieść pewne korzyści, jednak ze względu na słaby procesor (Intel Atom), nie należy oczekiwać znacznych popraw. Koszt modernizacji (SSD 120 GB, RAM 2 GB, reinstalacja systemu) wynosi około 450 zł. Użytkownik planuje najpierw dodać RAM i przeinstalować system, a następnie ocenić efekty.
REKLAMA