logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Karta VISION DTV SAT 1022a - problem z jakością sygnału i odbiorem obrazu

jjjanek 26 Kwi 2005 17:16 6232 14
REKLAMA
  • #1 1439322
    jjjanek
    Poziom 18  
    Ocena: 46
    Witam
    Zacznę od tego, że wcześniej posiadałem tuner satelitarny wraz z anteną tuner sprzedałem i zakupiłem kartę do komputera VISION DTV SAT 1022a po podłączeniu w programie pojawiła się Sie jakość 49 zaś sygnał 62 po włączeniu na program pokazuje mi się Np tak jakby klatka z filmu dobrej jakości(tło) i nie jdzie dalej, jeżeli możecie to pomóżcie dodam, że antenę mam
    Oryginalną od cyfry+ dziękuje
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 1440739
    brzuch0
    Poziom 17  
    Ocena: 11
    Jaki masz procesor w kompie ? Jakiego programu używasz do oglądania ?
  • REKLAMA
  • #3 1442660
    jjjanek
    Poziom 18  
    Posiadam procesor amd 2000xp dysk twardy 100gb karta geforce 5200fx a do oglądania służy program dołączony do tunera satelitarnego VisionDTV
  • Pomocny post
    #4 1444822
    brzuch0
    Poziom 17  
    Ocena: 11
    Czyli powinno być ok .Spróbuj użyć programu PROG DVB (znajdziesz przez google) ..a instrukcja konfiguracji jest tu http://www.gutek.xt.pl/ .Jako swoją kartę z listy wybierz twinhan . Ważną rzeczą są filtry ich linki powinny być na stronie co podałem. Napisz o postępach.
  • #5 1447077
    jjjanek
    Poziom 18  
    Tak właśnie zrobiłem jak mi poradziłeś brzuch0 oczywiście wszystko poszło do czasu gdy wyłączyłem komputer potem ni z stąd ni zowąd przestało chodzić zobaczyłem brak sygnału wyłączyłem go a następnie uruchomiłem program oryginalny i tez był komunikat błąd włączenia zasilania konwertera w tym oryginalnym programie są dwie ikonki siła sygnału i jakość żadna nic nie pokazuje wygląda na to tak jakby nie wychodził sygnał z karty więc odkręciłem kabel od anteny i okazuje się ze napięcie jest non stop mimo to że ustawie brak zasilania konwertera czyżby siadała mi karta ? Kupiłem ją 4dni temu nową jak możecie doradzacie, co robić
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 1448978
    jacekzamki
    Poziom 16  
    Ocena: 4
    objaw, o którym mowisz - "błąd zasilania konwertera" - jest chyba typowy dla tych kart. Mialem ten sam problem z dwiema sztukami visiondtv. Przy pierwszej sie okazało ze ciała dawał kompletnie beznadziejny program oryginalny. Pomogło zainstalowanie , tak jak którys z kolegów powyzej napisal, programu progdvb (do sciagniecia np ze strony http://www.skystar2.cnet.pl/files.php .Po dwóch dniach mi padła. nastepna dzialala az miesiac - "blad zasilania konwertera", wywalilo sterowniki i koniec. Teraz mam skystara2 i swiety spokoj. A tak swoją drogą, visiondtv jest baredzo wrazliwa na wpinanie kabla ant "na gorąco". Strzelają głowice.
    pozdro
    jacek
  • #7 1449027
    jjjanek
    Poziom 18  
    A tak swoją drogą, visiondtv jest baredzo wrazliwa na wpinanie kabla ant "na gorąco". Strzelają głowice

W Takim razie chyba pomogłem się tej karcie wykończyć, bo jak nie było mocy nie sygnalizował wskaźnik zasięgu oraz wskaźnik mocy to przy włączonym komputerze parę razy odkręcałem wtyk antenowy przy karcie i bardzo mnie dziwiło to, że mimo zaznaczonej opcji konwerter wyłączony to podawał napijecie na konwerter mimo to, że sygnalizował brak mocy oddałem ją dzisiaj do sklepu do naprawy a jak sklepy na to uznają gwarancje? jak myślicie oraz jak było w waszym przypadku
  • Pomocny post
    #8 1449077
    jacekzamki
    Poziom 16  
    proponuję tzw "rżnąć głupa" , nie przyznawać się i wybuchnąć "swiętym oburzeniem" jak Ci zasugerują ze sam ją zalatwiles. W końcu guzik Ci udowodnią. Powodzenia!
  • #9 1449806
    jjjanek
    Poziom 18  
    Spoko tak właśnie zrobie chociaż w sklepie starali się, mnie podbierać sugerując że może konwenter jest 24 v zobaczymy napewno napisze co z tego wyszło ale teraz po przeczytaniu na temat kart DTV żałuje że nie kupiłem SkyStar 2 acha jakbyście mnieli namiary na draiwery pod VISION DTV SAT 1022a aktualne podeslijcie namiary dzięki
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #10 1450085
    jacekzamki
    Poziom 16  
    kazdy się uczy na swoich błedach, hehe. Ja tez musialem się naciąć na dwie sztuki zanim kupilem skystara. Tu mozesz sciagnąć stery do karty - http://www.twinhan.com/download_driver&software.asp . jakbys mial problemy z konfiguracją to wal śmiało. jaca
  • #11 1457833
    jjjanek
    Poziom 18  
    Gotowiec ProgDVB_4.51.3+Lekarstwo. P****T pomożecie? Lub namiar
    PS karta została wymieniona na nową okazuje się ze jest uszkodzona, jeżeli ktoś z was mógłby pomóc będę bardzo wdzięczny, bo od dziś słoneczko zaszło i nie ma, na co patrzeć i jeszcze raz dzięki wszystkim

jjjanek(_at_)poczta.onet.pl
  • Pomocny post
    #12 1480843
    martinezzz77
    Poziom 2  
    jjjanek napisał:
    Gotowiec ProgDVB_4.51.3+Lekarstwo. P****T pomożecie? Lub namiar
    PS karta została wymieniona na nową okazuje się ze jest uszkodzona, jeżeli ktoś z was mógłby pomóc będę bardzo wdzięczny, bo od dziś słoneczko zaszło i nie ma, na co patrzeć i jeszcze raz dzięki wszystkim

jjjanek(_at_)poczta.onet.pl

czołem - zapraszam na dvbzone.dvhk.pl/forum

tam dowiesz się wszystkiego o kartach dvb.

swoją drogą bzdurą jest gadanie, że vp jest gorsza od ss2. ja mam zainstalowane dodatkowe chłodzenie i wszystko chodzi baaardzo dobrze. na razie:)
  • #13 1481539
    jjjanek
    Poziom 18  
    dziękuje za namiary fajne forum polecam
  • Pomocny post
    #14 1481554
    jacekzamki
    Poziom 16  
    gratuluję, "martinezzz77", udanego zakupu i tego ze zostales jednym z nielicznych zadowolonych uzytkowników vp. Mialem, jak wspomnialem wyzej, dwie sztuki vp i ciagle problemy. Serwis sam przyznał,ze z jakoscią ztych kart krucho. padały nawet całymi seriami. Wystarczy poczytac na forum

Dodano po 3 [minuty]:

poczytajcie sobie troszkę nt vision - polecam te forum - http://www.skystar2.cnet.pl/forum/viewtopic.php?t=3692&highlight=vision
  • #15 1499477
    martinezzz77
    Poziom 2  
    to fakt. poznałem ostatnio serwisanta tych kart, który mówił o zakresie usługi serwisowej. oprócz wymiany pewnego rezystora jeszcze kilka innych elementów należy "przelutować". każdy chwali swoje:) na pewno ss2 jest dobra ale - tak jak wspominałem - nie mam żadnych problemów z kartą vp. i moich kilku znajomych również. pozdrawiam

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem dotyczy karty telewizyjnej VISION DTV SAT 1022a używanej do odbioru sygnału satelitarnego z anteny oryginalnej od Cyfry+. Po podłączeniu karta wskazuje jakość sygnału około 49 i siłę 62, jednak obraz zatrzymuje się na statycznej klatce i nie odtwarza dalej. Użytkownik korzysta z dołączonego programu VisionDTV, a po próbach użycia alternatywnego oprogramowania ProgDVB pojawiły się błędy związane z zasilaniem konwertera LNB, mimo ustawienia opcji wyłączenia zasilania karta stale podaje napięcie na konwerter. Wskazuje to na możliwe uszkodzenie karty, co potwierdziła wymiana na nową, również wadliwą. W dyskusji podkreślono, że karty VisionDTV są wrażliwe na podłączanie kabla antenowego "na gorąco", co może uszkadzać głowice. Zalecane jest używanie alternatywnego oprogramowania ProgDVB z odpowiednimi filtrami i wyborem profilu "twinhan". Użytkownicy sugerują, że karty VisionDTV mają problemy sprzętowe i programowe, a lepszą stabilność oferuje model SkyStar 2. Wskazano także na dostępność sterowników na stronie producenta Twinhan. Wątpliwości dotyczą również uznania gwarancji przez sklepy w przypadku uszkodzeń powstałych podczas użytkowania.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA