logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

LG 42LE4500 - zanikanie podświetlenia, prawidłowe napięcia, zasilacz EAY60803101

Zdzichu 20 Sie 2014 15:35 4827 6
REKLAMA
  • #1 13892947
    Zdzichu
    Poziom 32  
    Ocena: 440
    Telewizor czasem pracuje cały dzień bez problemu a innym razem kilka sekund po załączeniu zanika podświetlenie, zastaje dźwięk i widać że obraz też jest tylko brak mu podświetlenia. Napięcia prawidłowe oprócz zasilania led, które zanika. Przelutowałem zasilacz profilaktycznie ale to chyba zły trop, bo jak podświetlenie działa nie da się wywołać usterki naginając płytę zasilacza. Może ktoś miał podobny przypadek?
    Zasilacz EAY60803101 PLDF-L903A
    Main EBT60958235
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 13894343
    geco
    Poziom 26  
    Ocena: 175
    Walczyłem z podobnym ustrojstwem 2 tygodnie , obciąż inwertor innymi diodami LED i sprawdź czy też gaśnie.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #5 13906278
    Zdzichu
    Poziom 32  
    Ocena: 440
    Cytat:
    Walczyłem z podobnym ustrojstwem 2 tygodnie , obciąż inwertor innymi diodami LED i sprawdź czy też gaśnie.

Czym to obciążyć? Nie mam podobnej matrycy.

Cytat:
    Czy sprawdzał Pan sprawność układu PFL zasilacza? Czy jest napięcie około 390V?

393V stabilne.
  • #6 13906940
    geco
    Poziom 26  
    Ocena: 175
    Byle jakimi diodami led od matryc.Obciążałem żarówką ale chyba za bardzo obciążała i nie zapalała się.
  • #7 13906993
    mirex
    Poziom 43  
    Ocena: 1987
    A czy to ważne, czy się zapali, czy nie? ;)
    Może trzeba sobie po prostu z grubsza policzyć prąd w gałęzi 120V? Zakładając oczywiście, że klucze włączone są na stałe. ;)

Może jednak trzeba zerknąć do podanej dokumentacji??
    Uważasz geco, że samo podłączenie obciążenia zastępczego (cokolwiek to będzie - "bateria" LEDów, żarówka, odpowiedniej mocy rezystor czy też grzałka; aż mi się pisać o tym nie chce. ;) ) rozwiązuje sprawę? To na pewno wszystko?
    geco napisał:
    Byle jakimi diodami led od matryc

Lepiej pięć razy się zastanów, bo ktoś przeczyta temat, uwierzy i .... tylko smrodek zostanie z LEDów. ;)

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z telewizorem LG 42LE4500, który czasami traci podświetlenie, mimo że dźwięk i obraz są obecne. Napięcia są prawidłowe, z wyjątkiem zasilania LED, które zanika. Użytkownik przelutował zasilacz EAY60803101, ale nie udało się wywołać usterki poprzez naginanie płyty. Odpowiedzi sugerują obciążenie inwertera innymi diodami LED oraz sprawdzenie układu PFL zasilacza, gdzie napięcie powinno wynosić około 390V. Użytkownik nie ma podobnej matrycy do testów, a inne metody obciążenia, takie jak żarówka, nie przyniosły rezultatów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA