logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

HP Pavilion HP Pavilion dv6-6b66ew nie działa windows i F11

djblank 21 Sie 2014 12:39 2772 8
REKLAMA
  • #1 13895403
    djblank
    Poziom 9  
    Witam miałem problem z partycją recovery która nie działała, w moim laptopie(Windows działał normalnie) na jednym z forum napisano żeby w wierszu poleceń zrobić ja aktywna poprzez select partition i komende active, po tym zabiegu, po włączeniu laptopa nie działa nic windows wiersz poleceń którym mógłbym znowu partycje C zrobić aktywną. Mój system Windows 7 nie ma płytki z windowsem.Pytanie Czy jest jakiś program który uruchomi wiersz poleceń abym mógł znowu partycje c uczynić aktywna, żeby system znowu startował.
    Przepraszam za chaos w wypowiedzi zaraz jadę do pracy a laptop jest mi bardzo potrzebny.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 13895419
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Ocena: 10433
    Obraz plyty z konsola odzyskiwania dla Windows 7 jest ogolnie dostepny. Wpisz w google: windows 7 recovery i sciagnij.

Do naprawy w zupelnosci wystarczy.
  • REKLAMA
  • #3 13895500
    djblank
    Poziom 9  
    Dziękuję czy tzw WinRE to jest to samo, czy bez problemu odtworze w nim wiersz poleceń ?
  • #5 13898023
    djblank
    Poziom 9  
    Ok dzięki wielkie działa teraz czeka mnie dalsze przeglądanie wątków aby partycja recovery zaczęła działać.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 13899535
    WojtasJD
    Poziom 43  
    Ocena: 1576
    Kolobos napisał:
    Obraz plyty z konsola odzyskiwania dla Windows 7 jest ogolnie dostepny. Wpisz w google: windows 7 recovery i sciagnij.
    Może jednak trzymajmy się legalnych metod - jak nie ma ma pod ręką nośnika instalacyjnego to można posłużyć się WAIK i sobie zrobić dysk naprawczy albo dużo prościej - wystartować Plop czy Super GRUB2 Disk z UBCD - start z właściwej partycji na HDD a pod O/S jej aktywowanie (np. pod DISKPART).

Zamieść jak wygląda okno Zarzadzanie dyskami ten błąd po starcie z partycji Recovery.

BTW: model HP popraw - pełne oznaczenie.
  • #7 13900248
    djblank
    Poziom 9  
    Tak wygląda ekran po wciśnięciu F11 -
    Tak wygląda menu zarządzania dyskami -

A tak wygląda zawartość foldera D
    Jakaś rada panowie ?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #8 13901317
    WojtasJD
    Poziom 43  
    Ocena: 1576
    Tak, to już standard w takich HP, łatwe do naprawy (kilka kliknięć) - masz 4 woluminy proste
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2821887.html
    (u Ciebie jest dodatkowo mała różnica - na skutek aktywowania nie tej partycji i pewnie odbudowy rozruchu - mały wolumin 199 MiB nie jest już systemowy)
  • #9 13902028
    djblank
    Poziom 9  
    Moje partycje w DMDE wyglądają tak

Czy możesz dokładnie opisać co mam zaznaczyć co odznaczyć żeby F11 działało.
    Co znaczy ] jako podstawową MBR i PPM ?
    Bardzo proszę o pomoc Pozdrawiam.

Próbowałem coś zmieniać ale gdy klikam zastosuj pojawia się komunikat:
    Nie można zablokować nie oznaczonych woluminów,
    ostrzeżenie ignorowanie może spowodować uszkodzenie systemu plików lub możliwść zapisu zostanie odrzucona .Jeżlsli zmuszony odinstalować, to wszelkie użyte deskryptory woluminów będą błędne.

Pomóżcie panowie jak to naprawić mój komp już ledwo żyje.
    Po kilku błędach i podnoszeniu Windowsa F11 działa obraz zrobiony. Tak więc Dziękuję Wojtasowi
    Jesteś wielki człowieku. Pozdrawiam:)

Bardzo Wojtas

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik napotkał problem z systemem Windows 7 na laptopie HP Pavilion dv6-6b66ew po aktywacji niewłaściwej partycji. Po próbie aktywacji partycji recovery, system przestał działać. Użytkownik poszukiwał sposobu na uruchomienie wiersza poleceń bez płyty instalacyjnej. Odpowiedzi sugerowały pobranie obrazu płyty z konsolą odzyskiwania, użycie WinRE oraz narzędzi takich jak WAIK, Plop lub Super GRUB2 Disk do naprawy systemu. Użytkownik uzyskał pomoc w przywróceniu funkcji F11, co umożliwiło dalsze działania naprawcze.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA