logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

HP pavilion dv5 - Brak obrazu i podświetlenia na wyświetlaczu.

Szpetny 21 Sie 2014 21:54 1998 10
REKLAMA
  • #1 13896997
    Szpetny
    Poziom 9  
    Witam, jak w temacie. Nie wiem jak laptop zachowywał się wcześniej, dostałem go w takim stanie. Problem polega na braku obraz, podświetlenia na wyświetlaczu, jest cały czas czarny. Laptop został odpalony i podpięty do monitora na którym wyświetlił się bios, załadowałem też płytkę z windows 7, chciałem zobaczyć czy są artefakty poza biosem. Czego to może być wina? Czy to może grafika, albo taśma od matrycy? Podczas rozbierania laptopa uszkodziłem jeden kabelek (3 zdjęcie) nie wiem od czego jest, ale laptop normalnie bez niego startuje. Czy ktoś może mi powiedzieć co jest na zdjęciu nr. 3?
    HP pavilion dv5 - Brak obrazu i podświetlenia na wyświetlaczu.
    HP pavilion dv5 - Brak obrazu i podświetlenia na wyświetlaczu. HP pavilion dv5 - Brak obrazu i podświetlenia na wyświetlaczu.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 13897012
    zatronik1
    Poziom 25  
    Ocena: 74
    Ten przewód jest do modułu BT nie ma związku z obrazem.
  • REKLAMA
  • #3 13897033
    Szpetny
    Poziom 9  
    Już myślałem że coś ważnego, a czy gdzieś można taki kabelek dokupić?
  • REKLAMA
  • #4 13897094
    adamadi33
    Poziom 43  
    Ocena: 251
    Poszukaj na znanym portalu aukcyjnym.
  • #5 13897172
    Szpetny
    Poziom 9  
    Co myślicie o tym wyświetlaczu, zamówić taśmę czy może podgrzać grafikę?
  • REKLAMA
  • #6 13897219
    zatronik1
    Poziom 25  
    Takie działanie na "czuja" daje zwykle mizerne efekty. Zrób podstawowe pomiary, wiązkę też można pomierzyć. Potem myśl o innych działaniach.
  • #7 13897396
    Szpetny
    Poziom 9  
    Właśnie nie mam czym tego zmierzyć. Dokładnie co mi będzie potrzebne do sprawdzenia wiązki, może od kogoś pożyczę.
  • #8 13898287
    zatronik1
    Poziom 25  
    Wystarczy możliwość pomiaru rezystancji.
  • #9 13899354
    boro1234567
    Spec od komputerów
    Ocena: 1540
    Szpetny napisał:
    Dokładnie co mi będzie potrzebne do sprawdzenia wiązki, może od kogoś pożyczę.

Miernik uniwersalny.
  • #10 13901372
    Szpetny
    Poziom 9  
    Zrobiłem pomiary na pinach inwertera, wygląda to tak:
    1. 18.70
    2. 0
    3. 3.20
    4. 0
    Jak dotykam dwa piny naraz to matryca się podświetla na biało.
    Co mam jeszcze sprawdzić?
  • #11 13901760
    zatronik1
    Poziom 25  
    Skoro brak obrazu całkowicie a nie podświetlenia to inverter odpuść. Aby pojawił się obraz laptop muśi wykryć matrycę. Odbywa się to tak że w matrycy jest pamięć eeprom a którą komunikuje się płyta. Sprawdz zatem czy pamięć jest zasilana i czy masz wysokie stany na liniach SCL i SDA tej pamięci. Lub też uprzednio sprawdź ciągłość obwodu od złącza wiązki na płycie do odpowiednich pinów matrycy.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problem z laptopem HP Pavilion dv5, który nie wyświetla obrazu ani nie ma podświetlenia matrycy. Laptop działał zewnętrznie podłączony do monitora, co sugeruje, że problem może dotyczyć matrycy lub taśmy. Użytkownik uszkodził jeden z kabli podczas demontażu, który okazał się nieistotny dla działania obrazu. W odpowiedziach zasugerowano, aby sprawdzić ciągłość obwodu oraz zasilanie pamięci EEPROM w matrycy, a także pomiary na pinach inwertera. Użytkownik nie ma narzędzi do pomiarów, ale dowiedział się, że wystarczy miernik uniwersalny do sprawdzenia rezystancji.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA