logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Skuter 139QMB - Gaśnie po minucie, mimo wymiany gaźnika i cewki. Co sprawdzić?

Michal3489 22 Sie 2014 20:49 2574 6
REKLAMA
  • #1 13899379
    Michal3489
    Poziom 9  
    Ocena: 3
    Witam. Mam nietypowo(jak dla mnie)sytuacje. Skuter pali, ale pochodzi z minute i gaśnie. Sprawdzałem na innym gaźniku, cewce i module. Cały czas to samo. I nie ważne czy zrobię mu pogazuwkę czy nie zawsze po mniej/więcej takim samym czasie gaśnie. Co ciekawe wcześniej palił i jeździł tylko miał mało mocy(rozpędzał się do 25km/h). Iskra na świecy jest, paliwo też.(gaźnik jest podpięty bezpośrednio do baku bez pompki i paliwo leje się do filtra) Co może być przyczyną? Proszę o wypowiedzenie się.
  • REKLAMA
  • #2 13899450
    stachu_22
    Poziom 17  
    Ocena: 66
    A jak zgaśnie to co wtedy? Daje się od razu znowu odpalić na minutę czy nie? Jeśli pali dopiero po ostygnięciu to zmierz kompresję
  • REKLAMA
  • #3 13899473
    ZippBaotian
    Poziom 2  
    Można też podkręcić obroty , lub zmienić paliwo może tam gdzie kupujesz mają jakieś dziwne ;) też tak miałem zmieniłem paliwo i śmiga ;D
  • #4 13899501
    web69
    Poziom 33  
    Ocena: 629
    A to paliwo z filtra dociera do gaźnika? Odkręć śrubę w komorze pływakowej (od dołu) i sprawdź.
  • REKLAMA
  • #5 13899875
    Michal3489
    Poziom 9  
    Tak można od razu jak zgaśnie kręcić i odpali, filtr samochodowy (był od skutra ale to bez różnicy jaki)web69 jaka śruba? Paliwo spoko w drugim skuterze bez zarzutów. A co do regulacji gaźnika, to próbowałem go wyregulować ale nic z tego (w sensie brak zmiany w zachowaniu silnika). Ciągle to samo to przełożyłem od tego działającego skutera ale też nic. Tak jak w 1 poście wymieniałem po kolei cewkę, moduł i gaźnik. Kompresja też dobra 0.6 na mierniku. A i mam spore wątpliwości co do modułu, bo miałem mały problem z pinami ale google podpowiedział co i jak. Mam pytanie czy jest jakaś różnica między modułami 6,5,4 pinowymi? Oczywiście jak się dobrze podłączy. Spróbuje zmienić paliwo:D
  • REKLAMA
  • #6 13900428
    stachu_22
    Poziom 17  
    Ocena: 66
    Ale skoro gaśnie i po chwili daje się normalnie odpalić, przy czym iskra cały czas jest, to wina paliwa. jak już koledzy wspomnieli sprawdź czy paliwo w ogóle jest w komorze pływakowej w sytuacji gaśnięcia. Podłącz lepiej też bez filtra paliwa i zobacz co będzie oraz podaj model gaźnika.
  • #7 13901556
    Michal3489
    Poziom 9  
    Przecież pisałem w 1 poście GAŹNIK był przekładany do innego działającego skutera i nie było problemu. Iskra jest owszem ale przez, przez to minute gdy pali ale pokaże wam film na którym niewiele widać ale słychać co się dzieje. W między czasie sprawdziłem alternator i na jakimś czujniku(przy kablach od niego) nie było przejścia. Więc http://youtu.be/7hCH-eOKQJ4 to przed zmiano alternatora. http://youtu.be/NfuxoJXJSvg to jest po zmianie alternatora a teraz najlepsze to jest po zmianie modułu i świecy, http://youtu.be/pNFjSA-7S18 . Fakt trochę zamotałem ale najważniejsze, że problem rozwiązany. Wygląda na to, że to była wina alternatora.

Podsumowanie tematu

✨ Skuter 139QMB ma problem z gaśnięciem po minucie pracy, mimo wymiany gaźnika, cewki i modułu. Użytkownik sprawdził iskra na świecy oraz dostarczanie paliwa do gaźnika, które wydaje się być w porządku. Inni uczestnicy dyskusji sugerują sprawdzenie kompresji, jakości paliwa oraz podłączenie gaźnika bez filtra paliwa. Po dalszych testach i wymianie alternatora problem został rozwiązany, co wskazuje na usterkę alternatora jako przyczynę wcześniejszych problemów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA