logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sharp AR275 - kod F2-04 po wymianie tonerów, jak naprawić?

zyg1 26 Kwi 2005 20:46 4106 8
REKLAMA
  • #1 1439974
    zyg1
    Poziom 15  
    Ocena: 1
    Mam problem z kodem F2-04. Podmieniłem dwatonery i nic , kasuję i po chwili znowu się włącza. Wszelaka pomoc mile widziana
  • REKLAMA
  • #2 1440212
    machina73
    Specjalista - kserokopiarki
    Ocena: 8
    Cześć
    Sprawdź połaczenia wewnątrz kopiarki orza na płycie główne które prowadza do złacza chipa na zbiorniku z tonerem.
    sprawdź ułożenie wywoływaczki i zbiornika na toner.

04 Content Identification error
    Model error
    Type error
    Destination error
    Data abnormality
    Misc error
    Details Identification error
    When the CRUM trademark differs.
    When the CRUM company code differs.
    Model error
    When the boot program model code does
    not match with the CRUM model
    information.
    Type error
    When the CRUM type is other than
    [Genuine/Conversion/Production rotation].
    Destination error
    The destination of the body differs from
    that of the CRUM.
    Data abnormality
    The initial check information includes an
    erroneous value.
    When the max. toner supply time is 00:
    When the print hard stop is 00:
    Cause CRUM chip failure
    Erroneous developing unit
    Check
    and
    remedy
    Replace the CRUM chip.
    Replace the developing unit

tak to wygląda wedłóg Japończyków
    dla mnie chip nie jest odpowiedni, jeżeli zamawiasz w sharpie lub torelu to powinni wymienić na nowy
    skasowanie niestety nie pomaga i jest możliwe tylko w kodach fabrycznych jak przypuszczam
  • #3 2494463
    Drzeń Rafał
    Poziom 22  
    Ocena: 100
    Witam

A czym ten kodzik skasować. Mam instrukcję do 5316 a właśnie w niej mam ten błąd. Ainstrukcję którą posiadam jest tak okrojona że nawet tego płędu F2 nie ma. Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #4 2496812
    machina73
    Ocena: 8
    Strasznie odgrzewany ten temat :D Ale do rzeczy. Błąd F2-04 to błąd chipa tonera.
    F2 04 Improper cartridge (destination error)
    Identification error
    Model error
    Type error
    Destination error
    Data abnormality
    Misc error
    Jak używasz regenerowanych to większość z nich ma błąd zapisu danych lub przekroczona żywotność. Oryginalny T-205 i po problemach. Lub dobry zestaw do regeneracji katuna, chip i zasypka w komplecie.

machina

Dokumentacja jest taka sama jak do AR-M160

Dodano po 22 [minuty]:

pocztaj jeszcze to https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic305620.html
  • REKLAMA
  • #5 2633166
    SławekSS
    Poziom 24  
    Ocena: 80
    błąd chipa to U2-40
  • REKLAMA
  • #7 2633768
    horse667
    Ocena: 96
    Spotkałem sie z tym problemem w innej maszynie- AR5120, i dokopałem się do Raportu teccnicznego, Sharpa, w którym jest informacja że ten problem, rzeczywiście czasem sie pojawia, i jak go usunąc. Mianowicie wlutować jakąś małą pojemność, między styki wtyczki w płycie zasilacza. Zastosowałem to i problem ustąpił, jak by kogoś interesowały szczegóły, to musiałbym poszukać ten raport(to było ze dwa latatemu).
    P.S. toner dedykowany do tej maszyny to AR 270T.
    Pozdrawiam horse
  • #8 2635443
    SławekSS
    Poziom 24  
    Ocena: 80
    horse667 napisał:
    Spotkałem sie z tym problemem w innej maszynie- AR5120, i dokopałem się do Raportu teccnicznego, Sharpa, w którym jest informacja że ten problem, rzeczywiście czasem sie pojawia, i jak go usunąc. Mianowicie wlutować jakąś małą pojemność, między styki wtyczki w płycie zasilacza. Zastosowałem to i problem ustąpił, jak by kogoś interesowały szczegóły, to musiałbym poszukać ten raport(to było ze dwa latatemu).
    P.S. toner dedykowany do tej maszyny to AR 270T.
    Pozdrawiam horse

tak, ale ten raport dotyczy kodu U2-40, natomiast kod f2-04 mówi nam, ze mamy nieodpowiedni toner.
    Inaczej mówiac jesli np. to maszyny AR-5015 włozymy fabrycznie nowy i oryginalny toner AR-202T to wtedy wyskoczy natychmiast ten bład. Toner do takiej kopiarki to AR-016T.
    Nie ma innej mozliwosci aby wyskoczył ten kod.

Krótko mówiac chip ma wsad nie od maszyny do której chcemy włozyć toner.

Ciekawe czym uzupełniancie te tonery(AR-270T) jak to są jedyne tonery o dwukrotnie mniejszych cząsteczkach, majacy zupełnie inny skład.

Podsumowanie tematu

✨ Kod błędu F2-04 w Sharp AR275 oznacza problem z chipem tonera, najczęściej związany z nieodpowiednim lub uszkodzonym chipem CRUM. Błąd ten wskazuje na niezgodność modelu, typu lub przeznaczenia tonera, co powoduje odrzucenie wkładu przez urządzenie. Wymiana tonerów na regenerowane często skutkuje tym błędem z powodu błędów zapisu danych lub przekroczonej żywotności chipów. Rozwiązaniem jest stosowanie oryginalnych tonerów, np. AR-270T dla AR275, lub kompletne zestawy do regeneracji zawierające chip i zasypkę. Dla błędu U2-40, który jest innym kodem dotyczącym chipa, istnieje techniczne rozwiązanie polegające na wlutowaniu kondensatora między styki wtyczki płyty zasilacza. Dokumentacja techniczna do AR275 jest podobna do modelu AR-M160. W przypadku błędu F2-04 nie pomoże resetowanie kodu bez wymiany lub naprawy chipu tonera.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA