logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sharp AR 275 - regeneracja wkładu i działanie chipa AR270T

horse667 22 Maj 2006 23:04 1635 6
REKLAMA
  • #1 2653791
    horse667
    Specjalista - kserokopiarki
    Ocena: 96
    Witam, chciałem zapytać, czy ktoś regenerował wkład do w/w kopiarki. Na jakiej zasadzie działa chip, bo wygląda na to że zupełnie innnej niż w 163.........5316. W tamtych maszynach przy odrobinie szczęścia, mozna stale napełniać toner bez wymiany chipa, a w tej pokazuje w procentach stan zużycia, czyli jak sie domyślam zlicza kopie, i po odliczeniu zadanej wartości po prostu pokazuje koniec tonera niezależnie od stanu faktycznego. Czy ktoś się w to bawił, ew. gdzie mozna dostać chipa do tego wkładu-AR270T.
    Pozdrawiam horse
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 2654081
    SławekSS
    Poziom 24  
    Ocena: 80
    163, 5316 i cała seria pokazuje stopień zuzycia tonera. Wystarczy poczytać instrukcje obsługi :P

W programach operatora dokładniej.

chip działa na zasadzie zliczania czasu pracy silnika toneru.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 2656588
    horse667
    Do rys 57: oferować to jedno, a mieć go na stanie to drugie, ale oczywiście dzięki za sugestię.
    Do Sławka: Masz rację, (instrukcji obsługi nie czytałem, a powinienem) ale w takim razie jak mi sie udaje regenerować cartridge AR 015,016,201,202. Tzn. jeśli chip wykryje długi czas pracy silnika, to powinien wyświetlić 0%. A co sie dzieje z jego wskazaniem, jeśli wyświetli brak toner na stałe, a ja dosypie toner i kopiarka od nowa wystartuje. Czy to znaczy, że ona przez cały toner np.:16000 ma 0%? To dlaczego kopiuje? Zachęcam do dyskusji. A nawiasem mówiąc jak sie sprawdza ten stan tonera?
    Pozdrawiam horse
  • #5 2656781
    maga18
    Poziom 14  
    Ocena: 8
    Stan tonera w kasecie?
    Jesłi chodzi o to , to jest opisane w instrukcji użytkownika.

A co do chipa, czy on nie "wypala się" czasami jak na panelu wskaże brak tonera?
    Jeśli na wyswitlaczu wskazuje niski poziom "LO", a jeszcze nie świci się winogronko to można robić dosypki i pewnie będzie kopiarka śmigać dalej. Ale jeżeli swici winogronko to czy chip w tym momencie nie "wypala si"? i o dosypce zapominamy?
    Chyba coś w tym jest?
  • REKLAMA
  • #6 2656990
    SławekSS
    Poziom 24  
    Ocena: 80
    Chip ma tak jakby podwójną kontrole.
    Pierwsza, to liczy czas pracy silnika tonera(to do wskazań ilości która pozostała)
    druga, to kontrola jednorazowego czasu pracy silnika
    Takze jesli licznik pokazuje LO, to cartridge dalej pracuje, dopóki "druga" kontrola go nie "przepali".
    To mniej wiecej tak wyglada.

Tak naprawde, to nikt nie wie jak dokładnie pracuja te chipy.
    Powyzsze to sa tylko domysły i analiza praktyczna.

Cytat:
    A nawiasem mówiąc jak sie sprawdza ten stan tonera?

wejdz w kody operatora(nie serwisowe) , wcisnij i trzymaj klawisz % przy wyswietlaczu, po kilku sekundach(ok 7-10) pojawi sie wartosc procentowa. Jesli jest mniej niz 10% to bedzie napis LO.

Dotyczy kopiarek z małym (trzycyfrowym) wyswietlaczem.

"Press and hold the light (klawisz rozjasniania ) key for more than 5
    seconds until all the alarm indicators ( , , , ,
    and ) blink and “– –” appears in the copy quantity
    display.
    2 Press and hold the copy ratio display (% ) key for more
    than 5 seconds.
     The approximate quantity of toner remaining will be indicated in the
    copy quantity display as a percentage. (“100”, “75”, “50”, “25”, or
    “10” is displayed.) When the percentage is less than 10%, “LO” will
    be displayed.
    3 Press the light ( klawisz rozjasniania ) key.
     All the alarm indicators will go out.

http://www.tradenet.sharp.co.uk/files/Copier%2CPrinter%2CMFP/AR_Product/AR163/AR163716.pdf
  • #7 2659776
    horse667
    Dziękai za sugestie, częściowo z obserwacji wyciągnąłem podobne wnioski, ale(moja wina), jeszcze nigdy nie sprawdzałem stanu tonera z pulpitu.
    Pozdrawiam horse

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy regeneracji wkładu do kopiarki Sharp AR 275 oraz działania chipa AR270T. Chip w tym modelu działa inaczej niż w starszych modelach (np. AR 163, 5316), gdzie można było wielokrotnie napełniać toner bez wymiany chipa. W AR 275 chip zlicza czas pracy silnika tonera i na tej podstawie pokazuje procentowy stan zużycia tonera, co może skutkować wyświetlaniem braku tonera niezależnie od faktycznego stanu wkładu. Użytkownicy sugerują, że chip posiada podwójną kontrolę: zlicza całkowity czas pracy silnika oraz jednorazowy czas pracy, co wpływa na sygnalizację niskiego poziomu tonera (LO) i ostateczne zablokowanie wkładu. Możliwe jest dalsze kopiowanie po pojawieniu się komunikatu LO, dopóki chip nie "wypali się". Stan tonera można sprawdzić w kodach operatora poprzez przytrzymanie klawisza procentowego na panelu kopiarki. Wskazano również źródło zakupu chipa AR270T na stronie kserkop.pl, choć dostępność może być ograniczona.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA