logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

New Holland TD5030 - niewłaściwie działajacy silnik

pokus123 22 Sie 2014 23:13 9855 3
REKLAMA
  • #1 13899776
    pokus123
    Poziom 10  
    Ocena: 19
    Witam, mój problem z silnikiem polega na tym że podczas dłuższej pracy ciągnik nagle zaczyna obficie kopcić traci moc i nagle spadają obroty jak by go ktoś zatrzymywał stacyjką. Oczywiście natychmiast się zatrzymałem ciągnik przestał kopcić ale gdy chciałem znowu pracować problem ponownie powrócił. Dopiero po zgaszeniu i odczekaniu 5-10min silnik odzyskał siłę na tyle że dało się mniejszym biegiem pracować. Raz jak mi zgasł silnik to nie chciał zapalić jak by nie dostawał paliwa. Bardzo Was proszę o pomoc w rozwiązaniu mojego problemu gdyż na serwis mnie nie stać. Silnik nie bierze oleju i ma przejechane 600mth Ciągnik to New Holland TD5030 z silnikiem iveco
  • REKLAMA
  • #2 13900117
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #3 13900532
    pokus123
    Poziom 10  
    Nie jestem w stanie określić koloru dymu ponieważ było ciemno ale ciągnik kopcił tylko gdy miał obciążenie a sam dym pojawiał się nie równomiernie raz ze 3s wtedy chwila normalnie i za kawałek znowu. Turbinę sprawdzałem, zdjąłem gumę z dolotu i palcem kręciłem wirnikiem tak że moim zdaniem jest dobra. A co do przebiegu to ten ciągnik naprawdę ma 600mth. Dzisiaj będę wiedział jaki to kolor dymu proszę mi powiedzieć jak mogę sprawdzić czy się zacina zawór w pompie
  • #4 13973469
    pokus123
    Poziom 10  
    Witam, odświeżam temat ponieważ dalej nie rozwiązałem problemu z silnikiem. Ciągnik jednak nie kopci podczas nagłej utraty siły. Dzisiaj wiozłem nim 2t nawozu a stękał jak by wiózł co najmniej z 10t, na szczęście nie miał zachcianki robić sobie postoju ale i takie akcje też były gdy wywoziłem 5szt tuczników, jechałem z 10km normalne aż tu nagle obroty silnika same zaczęły spadać jak bym popuszczał pedał gazu zdążyłem zjechać na pobocze i ciągnik sam zgasł, próbowałem go odpalić ale kręcił jak by chodził na sucho. Myślałem że może pompa nie dostaje paliwa, przepompowałem no i wtedy odpalił normalnie co było też dziwne jak na pierwszy start po zapowietrzeniu. podejrzewam że coś ostygło podczas postoju dlatego silnik tak ładnie zaskoczył od razu. Moim skromnym zdaniem problem leży gdzieś w sterowniku pompy lub wysiada sterownik główny silnika. Na zimnym silniku nie odczuwam utraty mocy. Najłatwiej było by się podłączyć i sprawdzić jakie są błędy ale nie wiem jak wygląda gniazdo diagnostyczne i gdzie go szukać znalazłem tylko takie pod licznikami
    New Holland TD5030 - niewłaściwie działajacy silnik
    Przy okazji zdjęcia samej pompy wtryskowej
    New Holland TD5030 - niewłaściwie działajacy silnik New Holland TD5030 - niewłaściwie działajacy silnik New Holland TD5030 - niewłaściwie działajacy silnik
REKLAMA