Witam chciałem podzielić się rozwiązaniem jakiego doszukałem się naprawiając monitor. Monitor dostałem w prezencie (OPTIview 15 S) ale bez oryginalnego kabla sygnałowego. Spowodowało to ze po podłączeniu samodzielnie wykonanego kabelka monitor nie wyświetlał obrazu a jedynie przesywające się z góry na dół poziome kolorowe paski. Po dogłębnym sprawdzeniu monitora nie doszukałem się usterek a jednak monitor parcował nieprawidłowo. Problem tkwi właśnie w kablu. Otóż wielu elektroników z serwisów których pytałem o taki kabel zapewniało ze jest to zwykły kabel który robi się tak jak przedłużkę a jednak to nie jest prawda. Wyczytałem w internecie że większość monitorów z dopinanymi kabelkami wymaga oryginalnego kabla albo małej korekty.
Problem rozwiązuje się w następujący sposób 11 nóżkę sygnałową złącza VGA należy zewrzeć z masą lub możliwe że w innych modelach zwore należy zastosować w innym miejscu. Fakt jest taki że teraz monitorek pięknie chodzi.
Problem rozwiązuje się w następujący sposób 11 nóżkę sygnałową złącza VGA należy zewrzeć z masą lub możliwe że w innych modelach zwore należy zastosować w innym miejscu. Fakt jest taki że teraz monitorek pięknie chodzi.