logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wymiana gniazda monitorowego na płycie głównej i brak obrazu

mardar 26 Wrz 2008 16:28 2810 10
  • #1 5573779
    mardar
    Poziom 21  
    Ocena: 8
    Witam.
    Mam płytę główną z zintegrowaną grafiką, w gnieździe monitorowym popękała część styków łączących gniazdo z laminatem.
    Demontowanie gniazd to za dużo roboty więc wyciąłem gniazdo z starej uszkodzonej grafiki i połączyłem te wycięte gniazdo z płytą przy pomocy kabelków.
    Podpięte były piny 1-5, 9, 11-15.
    I teraz zaczęły się schody.
    Mam monitor Viewsonic Ultrabrite A90F+ podpinam go do dorobionego gniazda i nic...
    Mam też stary monitor, który pamięta pewnie czasy P100, który pracuje tylko przy rozdzielczości 800x600 60hz go podpinam to widać, że coś tam wyświetla, ale nic się nie da odczytać bo jak wiadomo rozdzielczość w biosie jest 640x480 (płyta jest goła, bez dysków).
    Moje pytanie brzmi co zrobić żeby ten lepszy monitor działał?
  • #3 5573925
    mardar
    Poziom 21  
    Podpinane było wg. tej rozpiski, próbowałem też bez tej 9 to tak samo, a w starym monitorze w ogóle tego pinu nie było.
    Czy piny: 4,11,12,15 są wymagane do poprawnej pracy monitora?
    Dostałem wiadomość z zapytaniem czy wyciąłem gniazdo z płyty głównej?
    Nie gniazdo zostało po prostu wycięte, ze starej uszkodzonej karty graficznej i połączone taśmą od dysku z płytą główną...
    Poprawiłem TONI_2003
  • #4 5573965
    Alana
    Poziom 37  
    Ocena: 245
    W przedluzkach do monitora domowej roboty nie mam podpietych pinow 4,9,11 [reszta wedlug rozpiski] i nie trafilam na monitor czy karte grafiki ktora by nie dzialala. Piny 12 i 15 to komunikacja karty grafiki z monitorem i nowsze monitory bez tego maja prawo nie dzialac.
  • #5 5574805
    mardar
    Poziom 21  
    Aha. A czy da się jakoś za symulować tą komunikacje bo wymieniłem jednak gniazdo i nadal to samo, czyli jednak coś głębiej siedzi.
  • #6 5575037
    Alana
    Poziom 37  
    Opisz dokladnie to "i nic" oraz wyglad ekranu na starym monitorze. Moze cos pomieszales np liczenie pinow w odbiciu lustrzanym czy cos w tym stylu. Sprawdz czy stare, uszkodzone gniazdo nie robi ci zwarc.
  • #7 5575504
    mardar
    Poziom 21  
    Na chwilę obecną stare gniazdo wymontowałem i wlutowałem tamte z karty graficznej... Natomiast jeśli chodzi o stary monitor to , dziad ten był przywieziony z niemiec, i chyba był po jakimś "tuningu", obraz na nim jest prawidłowo wyświetlany jeśli rozdzielczość wynosi 800x600, w przeciwny wypadku obraz zaczyna "latac" ta że praktycznie nic nie widać.
  • #8 5575560
    robokop
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6371
    To to chyba raczej nie rozdzielczość będzie, tylko częstotliwość odświeżania - może być zbyt wysoka. Ponadto jeśli pourywały się piny gniazda, to raczej nie ma cudów żeby ścieżki na płycie głównej się nie po uszkadzały.
  • #9 5575640
    mardar
    Poziom 21  
    Piny były po ułamywane przy laminacie, także raczej do uszkodzenia laminatu nie doszło.
    Tak czy inaczej nie zmienia to faktu, że na starym monitorze (jakby on był w pełni sprawny) to obraz byłby natomiast na nowym nic...
    Nawiązując do postu koleżanki alany czy da się jakoś oszukać tą komunikację monitora z komputerem?
    Poprawiłem TONI_2003
  • #10 5575948
    Alana
    Poziom 37  
    Jezeli juz trzeba cos oszukiwac to karte. W starszych monitorach piny 11,12,15 to display id i stany logiczne na tych liniach okreslaly czy jest cos podpiete i co jest podpiete. Sprobuj podlaczyc pin 11 od strony karty graficznej do masy.

Zgadzam sie jednak z kolega ze cos jest nie tak z czestotliwosciami lub sygnalami odswierzania i prawdopodobnie od tego stary monitor wariuje a nowy jest wylaczany przez elektronike.
    Zobacz czy nie masz zwarcia do masy na jednym z pinow 13 lub 14 w karcie grafiki, jak masz oscyloskop to podejzyj te sygnaly czy cos tam jest.

FATALNA pisownia i ortografia !!!
    Proszę to poprawić i zapoznać się z regulaminem !!!
    W przeciwnym razie będzie ostrzeżenie.
    LEM
  • #11 5576001
    mardar
    Poziom 21  
    jeśli chodzi o stary monitor to on już tak ma, w każdym kompie bedzie działał jeśli ustawi się rozdziałkę 800x600, a jak bios sie uruchamia to jest 640x480... Na chwilę obecną gniazdo mam już wlutowane to jakbym ten pin 11 do masy podpiął i wsadził wtyk od monitora to masa poszła by na sygnał wyjściowy z pinu 11 z monitora... nie zaszkodzi to dla monitora?

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem dotyczy uszkodzonego gniazda monitorowego VGA na płycie głównej z zintegrowaną grafiką, gdzie pękły styki łączące gniazdo z laminatem. W celu naprawy gniazdo zostało wycięte ze starej uszkodzonej karty graficznej i połączone z płytą za pomocą przewodów, podłączając piny 1-5, 9, 11-15. Po podłączeniu monitora Viewsonic Ultrabrite A90F+ nie pojawia się obraz, natomiast stary monitor działający tylko przy rozdzielczości 800x600 60Hz wyświetla nieczytelny obraz. Dyskusja wskazuje, że piny 4, 11, 12, 15 odpowiadają za komunikację Display ID między kartą graficzną a monitorem i ich brak lub nieprawidłowe podłączenie może powodować brak obrazu na nowszych monitorach. Próby podłączenia pinu 11 do masy w celu symulacji komunikacji były rozważane, jednak istnieje ryzyko uszkodzenia monitora. Problem może także wynikać z nieprawidłowej częstotliwości odświeżania sygnału lub uszkodzenia ścieżek na laminacie płyty głównej. Zalecane jest sprawdzenie poprawności połączeń, unikanie zwarć oraz analiza sygnałów oscyloskopem.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA