logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

PCB Elegance - automatyczne rozmieszczenie elementów i ścieżek, alternatywy?

pgp 26 Kwi 2005 21:48 1908 2
REKLAMA
  • #1 1440232
    pgp
    Poziom 19  
    Ocena: 17
    Używam bezpłatnego programu PCB Elegance.Narysowanie schematu i netlista to pikuś. Mam jednak trudności z rozmieszczeniem elementów i narysowaniem ściezek. Program wogóle mnie nie słucha. Przy kilku elementach ich rozmieszczenie i zrobienie ściezek nie jest az takie trudne. Ale gdy mam jakies 12 elementów to jest to juz magia. Czy istnieje możliwość aby program automatycznie rozmiescił elementy i narysował ściezki? A może znacie jakiś inny podobny program w którym ta faza projektowanie płytki jest wykonywana przez komputer ?
  • REKLAMA
  • #2 1441029
    MirekCz
    Poziom 35  
    Ocena: 62
    Uzywam Eagle.
    W wersji darmowej mozesz tworzyc plytki maks 100x80 i 2 warstwach - wystarcza dla wiekszosci zastosowan amatorskich (a jak nie to mozna polaczyc kilka plytek).

Sama obsluga programu jest bardzo intuicyjna, nauczylem sie go obslugiwac na poziomie wystarczajacym do zrobienia sobie płytek w kilka h (w sumie tak 1h studiowania i przez kilka kolejnych godzin podczas projektowania sie doksztalcalem).

Na elektrodzie w dziale download bodajze masz opis po polsku do tego programu(uzyj opcji szukaj, na forum o nim od czasu do czasu byla mowa).
    Program zawiera autoroutera (automatyczne tworzenie sciezek) - ale jego praca jest srednia... owszem stworzy sciezki, ale ja wolalem robic wszystko manualnie -bardziej efektywnie czlowiek rozprowadza sciezki.
    Nie ma automatycznego rozmieszczania elementow... ale rozmieszczenie ich to po prostu przesuniecie na plytke i ew. ustawienie w odpowiadajacym nam kierunku.
  • #3 1991388
    pgp
    Poziom 19  
    Ocena: 17
    Dzieki. Temat uważam za zamknięty.
REKLAMA