logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Szukam programu do automatycznego projektowania i trawienia płytek PCB

lakiernik1 25 Lut 2007 23:06 1946 3
REKLAMA
  • #1 3618277
    lakiernik1
    Poziom 11  
    Ocena: 5
    Witam.
    Czy jest jakis program do którego wkładam schemat i on wyrysowywuje mi jak ma wyrysowac i wytrawic płytkę??
  • REKLAMA
  • #2 3618304
    bugger
    Poziom 20  
    Ocena: 24
    np. eagle, szybki i prosty z b.duza baza elementow
  • REKLAMA
  • #3 3618322
    hexen2k
    Poziom 16  
    Ocena: 17
    polecam PROTELA, sam kiedyś kombinowałem coś w Eagle robić ale protel bardziej mi podszedł. Inną sprawą jest to że rysując schemat i robiąc potem z tego płytkę, nie zawsze te ścieżki PCB są dobrze poukładane - autorouter robi straszny syf często - w końcu to tylko maszyna.
  • #4 3618918
    Bonkot
    Poziom 39  
    Ocena: 93
    Witam
    Żaden program sam, po załadowaniu do niego schematu, nie stworzy automatycznie dobrej płytki. Do tego potrzeba dużo nauki i praktyki. Dlatego polecałbym ci na początek zacząć od łatwiejszych programów, takich jak: Eagle czy KiCad. Jako, że pierwszy jest dość łatwy do opanowania i ma bogate biblioteki, a drugi spolszczony i jest dużo zapytań i odpowiedzi na forum. Co do programu „Protel”, to do jego obsługi potrzebna jest już jakaś wiedza, gdyż to potężny „kombajn” nie do końca dopracowany, a co najważniejsze piekielnie drogi (wersja „trial” działa o ile pamiętam tylko 30 dni i nie daje się ponownie zainstalować). Tylko nie licz na to, że ci te programy wyrysują ładną płytkę (nawet Protel), gdyż „autorouter” w tych programach jest nie do przyjęcia. Aby płytka miała „wygląd” trzeba samemu porozkładać elementy na płytce i ręcznie poprowadzić ścieżki.
    Pozdrawiam.
REKLAMA