logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Fotokomórki Nice BF - dlaczego zasięg 6m zamiast 15m? Jakie mogą być przyczyny?

Derafin 23 Sie 2014 21:09 2043 4
REKLAMA
  • #1 13901728
    Derafin
    Poziom 10  
    Witam,

W ostatnim czasie nabyłem nowe fotokomórki do mojej bramy i wraz z nimi pojawił się problem. Otóż fotokomórki "nie widzą się" wzajemnie przy odległości~~ 6 m. Problem rozwiązałem tym czasowo związując je razem b.blisko siebie, lecz nie cieszy mnie sam fakt iż nowe fotokomórki mają jakikolwiek problem z odległością niecałych 6 metrów ,przy tym jak ich norma to 15 m. Napięcie na nadajniku to ~~25V AC. Podłączenia raczej nie skopałem ponieważ przy "Amatorskim" złączeniu fotokomórek wszystko działa, wszystko tzn. otwieranie oraz zamykanie.
  • REKLAMA
  • #2 13902467
    przysniciel

Poziom 19  
    Ocena: 139
    Sprawdz czy dioda nadawcza jest koloru fioletowego czy czarnego. (Ta płytka z kostką podwójną). Fioletowe były wadliwe i tak się właśnie zachowywały. Jak na gwarancji to wymienią.
    Konto firmowe:
    Indest
    Hetmańska 10, Białystok, 15-157 | Tel.: 509XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: www.indest.pl
  • REKLAMA
  • #3 13902657
    Derafin
    Poziom 10  
    Istnieje możliwość wymieniania tej diody, bez udziału serwisu? Ponieważ gdzieś zgubiłem rachunek za te foto komórki, a ze posiadam jakieś doświadczenie w dziedzinie elektronik to przelutowanie diody nie będzie problemem
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 13903430
    andrzej lukaszewicz
    Poziom 42  
    Ocena: 2111
    Jeśli problem leży tylko w diodzie nadawczej to wymień ją sam. Ja stosuje zamienniki o stosunkowo małym kącie 5-15st.
    Swoją drogą unikam tych tzw "firmowych" fotek za kupe kasy ( to samo jest z safebeam faac'a) kupuje 2x tańsze i 2x lepsze . Np DTM slim ( z regulacja kąta), albo IR 5001.
  • #5 13903457
    Derafin
    Poziom 10  
    Wystarczy że zakupię pierwszą lepszą diode nadawczą w sklepie elektronicznym i będzie dobra ?
    andrzej lukaszewicz napisał:
    Jeśli problem leży tylko w diodzie nadawczej to wymień ją sam. Ja stosuje zamienniki o stosunkowo małym kącie 5-15st.
    Swoją drogą unikam tych tzw "firmowych" fotek za kupe kasy ( to samo jest z safebeam faac'a) kupuje 2x tańsze i 2x lepsze . Np DTM slim ( z regulacja kąta), albo IR 5001.

Dziękuję za dobre rady następnym razem wezmę coś tańszego bo naprawdę to nie są tanie rzeczy.
REKLAMA