logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Mutt (klient poczty linux) - nie mogę wysłać maila ani przez wp.pl ani onet.pl

MES Mariusz 24 Sie 2014 21:23 4092 12
REKLAMA
  • #1 13904606
    MES Mariusz
    Poziom 36  
    Ocena: 222
    Witam.

Nie mogę wysłać maila ani przez wp.pl ani onet.pl.

Z interią działało, ale niestety się wycwanili:

Mutt (klient poczty linux) - nie mogę wysłać maila ani przez wp.pl ani onet.pl

Moją aktywność interpretują jako spam, mimo, że wysyłam pocztę na swoje gmailowe konto (komunikaty o detekcji ruchu z programu motion) oraz grafiki słane mailowo na picasę.

Muszę się więc gdzieś przenieść.

Strona opensfp.org zwraca:

Cytat:
    An SPF-enabled mail server rejected a message that claimed an envelope sender address of [moj_adres]@wp.pl.
    An SPF-enabled mail server received a message from [moj_ip] that claimed an envelope sender address of [moj_adres]@wp.pl.

However, the domain wp.pl has declared using SPF that it does not send mail through [moj_ip]. That is why the message was rejected.

Ktoś pomoże w ustawieniu poprawnej konfiguracji w .muttrc ? dla wp.pl lub onet.pl lub innego sprawdzonego ?
  • REKLAMA
  • #2 13904705
    bogiebog
    Poziom 43  
    Ocena: 1528
    Pewnie za często wysyła emaila i automat to zablokował, miałem takie coś z gmail-em, za często wysyłałem.
  • REKLAMA
  • #3 13908696
    MES Mariusz
    Poziom 36  
    bogiebog napisał:
    Pewnie za często wysyła emaila i automat to zablokował, miałem takie coś z gmail-em, za często wysyłałem.

Zgadza się (to już wiemy ;-).
    Chcę użyć jakiegoś serwera wysyłki poczty, który nie blokuje aktywnych wysyłających. Być może onet. Być może wp. Problem w tym, że nie jestem w stanie spróbować, bo coś z konfiguracją w .rcmutt robię nie tak. Z interią nie miałem problemu.

Czy ktoś mógłby spróbować skonfigurować konto wp lub onet w mutt ?
  • #4 13910061
    Kostek7
    Poziom 27  
    Ocena: 60
    Spróbuj wysyłki wiadomości za pomocą SendEmail, korzystam z niego w wypadku awaryjnego wysyłania wiadomości przez kilka skrzynek (onet/gmail) i nie spotkałem się jeszcze z żadną blokadą.
  • #5 13910474
    MES Mariusz
    Poziom 36  
    Kostek7 napisał:
    Spróbuj wysyłki wiadomości za pomocą SendEmail, korzystam z niego w wypadku awaryjnego wysyłania wiadomości przez kilka skrzynek (onet/gmail) i nie spotkałem się jeszcze z żadną blokadą.

Zainstalowane.

root@net:/home/mariusz# apt-get install SendEmail
    Czytanie list pakietów... Gotowe
    Budowanie drzewa zależności
    Odczyt informacji o stanie... Gotowe
    Sugerowane pakiety:
      libio-socket-ssl-perl libnet-ssleay-perl
    Zostaną zainstalowane następujące NOWE pakiety:
      sendemail
    0 aktualizowanych, 1 nowo instalowanych, 0 usuwanych i 157 nieaktualizowanych.
    Konieczne pobranie 29,4 kB archiwów.
    Po tej operacji zostanie dodatkowo użyte 127 kB miejsca na dysku.
    Pobieranie:1 http://pl.archive.ubuntu.com/ubuntu/ trusty/universe sendemail all 1.56-5 [29,4 kB]
    Pobrano 29,4 kB w 0s (116 kB/s)
    Wybieranie wcześniej niewybranego pakietu sendemail.
    (Odczytywanie bazy danych ... 75774 pliki i katalogi obecnie zainstalowane.)
    Preparing to unpack .../sendemail_1.56-5_all.deb ...
    Unpacking sendemail (1.56-5) ...
    Processing triggers for man-db (2.6.7.1-1) ...
    Konfigurowanie pakietu sendemail (1.56-5) ...
    root@net:/home/mariusz#

Podziałamy, zobaczymy. Tylko muszę zapoznać się conieco z tym pakietem, zobaczyć co potrafi, i jak się to konfiguruje.
  • #6 13910512
    bogiebog
    Poziom 43  
    Ocena: 1528
    > apt-get install SendEmail
    przeca to jest mail serwer nie client.
  • #7 13912580
    MES Mariusz
    Poziom 36  
    Czyli problem zostaje...

Z jakimi kontami używacie mutt-a ? Na prawdę nikt nie ma skonfigurowanej poczty wp.pl albo onet.pl albo jeszcze czegoś innego ? A jeśli ktoś ma, bardzo proszę podzielić się konfiguracją.
  • REKLAMA
  • #8 13913516
    salmon
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 262
    Wg mnie problemem jest lokalny MTA, który chce odwalić całą serwerową robotę i sam kontaktuje się z MX odbiorcy (a na to nie pozwala test rekordu SPF). Można by popróbować ustawić przekazywanie do konkretnego serwera SMTP w zależności od domeny nadawcy.
    Można też "przymusić" klienta pocztowego do używania zewnętrznego SMTP. Co do Mutt-a - znalazłem coś takiego:
    Kod: Text
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod
  • #9 13913533
    MES Mariusz
    Poziom 36  
    To może inaczej. Dlaczego z interią mutt działa poprawnie na poniższym konfigu:

set imap_user = "user@interia.pl"
    set imap_pass = "yourpassword"
    set smtp_url = "smtp://user@interia.pl:587/"
    set smtp_pass = "yourpassword"
    set from = "user@interia.pl"
    set realname = "user@interia.pl"
    set folder = "imaps://poczta.interia.pl:993"
    set spoolfile = "+INBOX"
    set header_cache=~/.mutt/cache/headers
    set message_cachedir=~/.mutt/cache/bodies
    set certificate_file=~/.mutt/certificates
    set move = no

A z wp.pl albo onet.pl współpracować już nie chce?

http://rasp485berry.wordpress.com/elements/ma...ntral-unit/setup/command-line-e-mail-sending/
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #10 13914729
    salmon
    Serwery WP i Onetu na pewno znasz, to nie będę przytaczał :). Nie testowałem Interii, na WP i Onet do autoryzacji SMTP potrzebny będzie mechanizm PLAIN dla Cyrus-SASL (zapewne w oddzielnym pakiecie, nie wiem jak to jest rozprowadzane w Twoim systemie, w CentOS-ie jest to pakiet cyrus-sasl-plain). OpenSSL i GNUTLS pewnie już masz zainstalowane.
    Modyfikacje configu (reszta zostaje) dla przykładowego konta na Onecie, założonego w domenie onet.eu:

set imap_user = "user@onet.eu"
    set imap_pass = "yourmagicpassword"
    set smtp_url = "smtps://user@onet.eu@smtp.poczta.onet.pl:465/"
    set smtp_pass = "yourmagicpassword"
    set from = "user@onet.eu"
    set realname = "YourRealName"
    set folder = "imaps://imap.poczta.onet.pl:993"

Obsługę imap trzeba w Onecie sobie włączyć przez interfejs Web.
  • #11 13919488
    MES Mariusz
    Poziom 36  
    salmon napisał:
    Serwery WP i Onetu na pewno znasz, to nie będę przytaczał :). Nie testowałem Interii, na WP i Onet do autoryzacji SMTP potrzebny będzie mechanizm PLAIN dla Cyrus-SASL (zapewne w oddzielnym pakiecie, nie wiem jak to jest rozprowadzane w Twoim systemie, w CentOS-ie jest to pakiet cyrus-sasl-plain). OpenSSL i GNUTLS pewnie już masz zainstalowane.
    Modyfikacje configu (reszta zostaje) dla przykładowego konta na Onecie, założonego w domenie onet.eu:

set imap_user = "user@onet.eu"
    set imap_pass = "yourmagicpassword"
    set smtp_url = "smtps://user@onet.eu@smtp.poczta.onet.pl:465/"
    set smtp_pass = "yourmagicpassword"
    set from = "user@onet.eu"
    set realname = "YourRealName"

Obsługę imap trzeba w Onecie sobie włączyć przez interfejs Web.

Obsługę smtp trzeba włączyć, bo imap włączony domyślnie. W każdym razie działa.

Mój konfig:

set imap_user = "user@vp.pl"
    set imap_pass = "password"
    set smtp_url = "smtps://user@vp.pl@smtp.vp.pl:465/"
    set smtp_pass = "password"
    set from = "user@vp.pl"
    set realname = "user"
    set spoolfile = "+INBOX"
    set header_cache=~/.mutt/cache/headers
    set message_cachedir=~/.mutt/cache/bodies
    set certificate_file=~/.mutt/certificates
    set move = no

• #12 13919513
    salmon
    MES Mariusz napisał:
    Obsługę smtp trzeba włączyć, bo imap włączony domyślnie.

No nie wiem, zależy może od np. okresu założenia konta czy domeny. U mnie w dawno, dawno zakładanym koncie SMTP i POP3 były domyślnie włączone (bo nic raczej nigdy nie przełączałem), a IMAP nie był.
  • #13 13920696
    MES Mariusz
    Poziom 36  
    Może zmienili :-). Ja z tydzień temu założyłem konto, a dzisiaj włączyłem smtp, bo było wyłączone. Imap był włączony. Może to ewolucja. Do niedawna IMAP raczej w ogóle nie był oferowany dla darmowych kont pocztowych ;-).

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma problem z wysyłaniem e-maili za pomocą klienta poczty Mutt na kontach wp.pl i onet.pl, które są blokowane z powodu zbyt częstego wysyłania wiadomości, co interpretowane jest jako spam. Użytkownik poszukuje pomocy w konfiguracji pliku .muttrc dla tych serwisów. W odpowiedziach zasugerowano użycie alternatywnego narzędzia SendEmail oraz podano przykłady konfiguracji dla kont na Onecie i wp.pl, w tym konieczność włączenia obsługi SMTP. Wskazano również na różnice w ustawieniach kont, które mogą wpływać na działanie Mutt.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA