logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Purmo - Grzejnik elektryczny do mieszkania z cegły czerwonej

frshman 25 Sie 2014 00:47 1845 3
  • #1 13905115
    frshman
    Poziom 2  
    Witam,
    jestem nowy na forum - będę wdzięczny za pomoc kolegów znających się na temacie bardziej niż ja. Założyłem konto żeby poradzić się kwestii wyboru grzejników do mieszkania 35m2, czerwona cegła, duża przepuszczalność ścian (budynek nieizolowany), nowe okna PCV. Mieszkanie jest po remoncie i muszę wstawić grzejniki. Rozkład powierzchniowy następujący:
    pokój x 1 = 26m2
    łazienka x 1 = 2.5m2
    kuchnia x 1 = 3m2
    przedpokój x 1 = 1.5m2

dotychczasowo w mieszkaniu były stare grzejniki polskiej marki convector (15+ lat). Przy grzejniku 1500W w pokoju głównym w zimę przy -20'C osiągałem temperaturę 16'C czego chcę uniknąć. Mieszkanie ma maksymalną moc przyłączeniową 4500W. Są dwie fazy (droższa i tańsza). Dotychczasowo grzane było głównie na tańszej fazie (22-6) oraz (12-16).

Myślę nad zakupem:
    pokój: 2 x Purmo Menai E 1500W (konwektorowe olejowe)
    kuchnia: 1 x Purmo Menai E 800W (konwektorowe olejowe)
    łazienka: zwykły grzejnik drabinkowy (brak miejsca na grzejnik właściwy)

Pytania:
    1. jakie marki grzejników możecie polecić?
    2. czy wydajność W jest ok vs. wielkość pomieszczeń tak by osiągnąć 20'C?
    3. Purmo wycofało serię olejowych Menai E, ale są jeszcze dostępne w internecie. Czy rekomendujecie Purmo elektryczne olejowe do kupienia, a może znacie jakieś inne grzejniki do polecenia?
    4. Czytałem o piecach akumulacyjnych, ale robienie dedykowanej instalacji elektrycznej nie wchodzi w grę, musi takowa być?

Dziękuję za pomoc,
    Przemek
  • #2 13905171
    retrofood
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4782
    Zapoznaj się z piecami akumulacyjnymi z dynamicznym rozładowaniem firmy Inproel Aura, być może będą Ci odpowiadać.
    Nie jestem przedstawicielem tej firmy, nie znam z autopsji ich zalet, piszę to wyłącznie dlatego, że wykonywałem kiedyś projekt instalacji na zamówienie klienta, który życzył sobie zamieszczenia w nim pieców tej firmy. Nie biorę odpowiedzialności za ich ewentualne zastosowanie.
  • #3 13907860
    frshman
    Poziom 2  
    to po co taki post pisać, który nic nie wnosi? :) Poprosiłbym o rzeczową pomoc. Z góry uprzejmie dziękuję :)

Moderowany przez ANUBIS:

3.1.11. Zabronione jest publikowanie wpisów nie zawierających merytorycznej treści, zawierających szkodliwe porady, porady nie będące próbą rozwiązania problemu oraz publikowanie identycznych wpisów następujących po sobie lub powtarzających informacje ujęte w toku dyskusji. 3.1.17. Zabronione jest publikowanie wpisów obniżających ogólny poziom dyskusji, wynikających z lenistwa lub zawierających roszczeniowy charakter wypowiedzi.

• #4 13907872
    retrofood
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4782
    frshman napisał:
    to po co taki post pisać, który nic nie wnosi? :) Poprosiłbym o rzeczową pomoc. Z góry uprzejmie dziękuję :)

Proszę bardzo!
    http://www.inproel.eu/
REKLAMA