logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dlaczego inni gracze lagują na moim komputerze w GTA SA, BF3, War Thunder?

Pakeer 28 Sie 2014 02:20 1398 18
  • #1 13913843
    Pakeer
    Poziom 9  
    Siemanko, otóż mam taki problem:
    - W grach Mam normalnie po 30-40 pingu, więc jest spoko.
    - (GTA SA, BF3, War Thunder) Gdy ktoś widzi, jak ja jadę - nie laguje mnie w ogóle, nigdy.
    - (GTA, BF3, War Thunder) U mnie na komputerze laguje KAŻDEGO - mniej, więcej, ale laguje - widać to na zakrętach.
    - Był gość z Vectry - wszystko jest okej.
    - Na speedtest.net też ping jest okej.
    - Wszędzie, gdzie bym nie sprawdzał - jest okej.

jeśli ktoś by mi z tym pomógł, to bym do niego przyjechał i pocałował go w ręke.

Małe info: Ściągam 9GB w ~20 minut.
  • #2 13914210
    KSRhaziel
    Poziom 36  
    Ocena: 275
    Jaki masz komputer?
  • #3 13914237
    bestboy21
    Poziom 40  
    Ocena: 778
    vampire86 napisał:
    Jaki masz komputer?

Właśnie, może to komp laguje a nie sieć ?

Podstawy się kłaniają
    Sterowniki od grafiki
    V-sync
  • #4 13914730
    Pakeer
    Poziom 9  
    bestboy21 napisał:
    vampire86 napisał:
    Jaki masz komputer?

Właśnie, może to komp laguje a nie sieć ?

Podstawy się kłaniają
    Sterowniki od grafiki
    V-sync

Komputer ostatnio przeszedł format, więc to na pewno nie jest Jego wina - laguje od samego początku.

Jak możecie, wytłumaczcie to jak debilowi, bo kompletnie się na tym nie znam
  • #5 13914834
    bestboy21
    Poziom 40  
    Od jakiego "początku" ??
    Może jest po prostu za słaby do tych gier, dalej nie napisałeś specyfikacji.
  • #6 13914876
    Pakeer
    Poziom 9  
    bestboy21 napisał:
    Od jakiego "początku" ??
    Może jest po prostu za słaby do tych gier, dalej nie napisałeś specyfikacji.

Od początku formatu

Lagi =/= ścinki, bo lagi przez internet, a ścinki przez słaby komputer przecież :x

Specyfikacja kompa:
    Procek: Intel Core-I5 4570 (4 rdzenie po 3.2 GHz)
    Karta graficzna: GeForce GTX-660
    Ram: 8GB
  • #7 13914901
    KSRhaziel
    Poziom 36  
    Ok, to od początku - jak się objawiają dokładnie te lagi?
    1. Jedzie ktoś np. samochodem, po czym po iluś sekundach pojawia się kilka "metrów" dalej? Czy jakoś inaczej to wygląda?
    2. Jeżeli 1 tak, to ile sekund trwa taki lag?
    3. Jeżeli 1 tak, to czy jeżeli widzisz kilka osób na ekranie, to ich lagi są synchronizowane? Tzn. w tym samym momencie wszyscy stają, po czym po kilku sekundach w tym samym momencie zaczynają się ruszać?
    4. Jeżeli 1 tak, to czy cały obraz staje, czy tylko ta jedna osoba. Tzn. czy przypadkiem nie zawiesza się cała gra na te kilka sekund?
  • #8 13914903
    bestboy21
    Poziom 40  
    Kto go "formatował" ? można domniemać że odwalił kaszanę ;)
    Aktualizacja systemu i wszystkich sterowników tak na dzień dobry.
  • #9 13914945
    Pakeer
    Poziom 9  
    vampire86 napisał:
    1. Jedzie ktoś np. samochodem, po czym po iluś sekundach pojawia się kilka "metrów" dalej? Czy jakoś inaczej to wygląda?
    3. Jeżeli 1 tak, to czy jeżeli widzisz kilka osób na ekranie, to ich lagi są synchronizowane? Tzn. w tym samym momencie wszyscy stają, po czym po kilku sekundach w tym samym momencie zaczynają się ruszać?
    4. Jeżeli 1 tak, to czy cały obraz staje, czy tylko ta jedna osoba. Tzn. czy przypadkiem nie zawiesza się cała gra na te kilka sekund?

Nie, laguje Go cały czas, lecz są to takie małe ścinki, które strasznie kują w oczy ( nie tak, że jest lag przez chwile i nagle auto pojawia się w innym miejscu ) - i tak, laguje mi każdego, kto pojawi się na ekranie.
    Za chwile postaram się to nagrać i pokazać, o co chodzi.

Dodano po 5 [minuty]:

bestboy21 napisał:
    Kto go "formatował" ? można domniemać że odwalił kaszanę ;)
    Aktualizacja systemu i wszystkich sterowników tak na dzień dobry.

Nie, nikt nie skaszanił - są to dobrzy znajomi mojego taty, informatycy, na dodatek mają swój sklep i serwis :)

Dodano po 35 [sekundy]:

vampire86 napisał:

https://www.youtube.com/watch?v=LMiNe1vDa6Y&feature=youtu.be - zobaczcie na dym spod kół podczas jakiegokolwiek skręcania i takie cięcie również podczas skrętu, czy dziwnego biegania ludzi.
  • #10 13915043
    KSRhaziel
    Poziom 36  
    Pakeer napisał:
    https://www.youtube.com/watch?v=LMiNe1vDa6Y&feature=youtu.be - zobaczcie na dym spod kół podczas jakiegokolwiek skręcania i takie cięcie również podczas skrętu, czy dziwnego biegania ludzi.
    Obejrzałem go kilka razy i szczerze mówiąc ja nie dostrzegam tam lagów. Może nie wiem dokładnie o co chodzi.
    A jaki masz dokładnie monitor i jak jest podłączony?
  • #11 13915046
    bestboy21
    Poziom 40  
    Sterowniki od grafiki najnowsze ??
  • #12 13915051
    Pakeer
    Poziom 9  
    vampire86 napisał:
    Pakeer napisał:
    Obejrzałem go kilka razy i szczerze mówiąc ja nie dostrzegam tam lagów. Może nie wiem dokładnie o co chodzi.
    A jaki masz dokładnie monitor i jak jest podłączony?

Lagi są - musiałbym nagrać miejsce, w którym na raz jedzie kilkanaście wozów, lecz było za mało ludzi.

monitor: acer V226HQL podłączony pod kartę graficzną.

Lecz nie jest to wina monitora, komputera, czy myszki czy czegokolwiek - stało się to z sekundy na sekundę, przez cholera wie co.

Dodano po 12 [sekundy]:

bestboy21 napisał:
    Sterowniki od grafiki najnowsze ??

Tak
  • #15 13916452
    bestboy21
    Poziom 40  
    Pakeer napisał:
    bestboy21 napisał:
    Spróbuj różnych ustawień Vertical Sync.
    https://www.youtube.com/watch?v=A8IpHPAUKZw

Ale co ma karta graficzna do internetu?

Co ma internet do zrywania na tym filmiku ?
  • Pomocny post
    #16 13916458
    KSRhaziel
    Poziom 36  
    Pakeer napisał:
    To, że zauważalne przez Ciebie "lagi" wcale nie są "lagami" spowodowanymi przez zły transfer, ale źródło przyczyny może tkwić w ustawieniach karty graficznej (lub samej karcie). Szczególnie, że wszelkie inne test (testy typu speedtest, etc) nie wskazują na żadne problemy z łączem.
    Poza tym lagi objawiały by się w inny sposób - np. generacja "dymu" spod kół samochodu, nie jest związana aż tak bardzo z łączem internetowym. W pierwszej kolejności mógłbyś na pewno zobaczyć inne problemy, jak np. stawanie w miejscu innych graczy. Dlatego naszym zdaniem problem nie może leżeć gdzie indziej.

1. Sterowniki ściągane z oficjalnej strony producenta?
    2. Czy masz możliwość wsadzenia innej karty graficznej?
  • #17 13916470
    Pakeer
    Poziom 9  
    bestboy21 napisał:
    Pakeer napisał:
    bestboy21 napisał:
    Spróbuj różnych ustawień Vertical Sync.
    https://www.youtube.com/watch?v=A8IpHPAUKZw

Co ma internet do zrywania na tym filmiku ?

No to, że są to lagi internetowe a nie spowodowane małą ilością Fps'ów.

Dodano po 49 [sekundy]:

vampire86 napisał:
    Pakeer napisał:
    To, że zauważalne przez Ciebie "lagi" wcale nie są "lagami" spowodowanymi przez zły transfer, ale źródło przyczyny może tkwić w ustawieniach karty graficznej (lub samej karcie). Szczególnie, że wszelkie inne test (testy typu speedtest, etc) nie wskazują na żadne problemy z łączem.
    Poza tym lagi objawiały by się w inny sposób - np. generacja "dymu" spod kół samochodu, nie jest związana aż tak bardzo z łączem internetowym. W pierwszej kolejności mógłbyś na pewno zobaczyć inne problemy, jak np. stawanie w miejscu innych graczy. Dlatego naszym zdaniem problem nie może leżeć gdzie indziej.

1. Sterowniki ściągane z oficjalnej strony producenta?
    2. Czy masz możliwość wsadzenia innej karty graficznej?

1. Miałem wgrane najnowsze sterowniki miesiąc temu, podczas reinstalowania systemu - zrobili mi to w serwisie
    2. Nie, nie mam.
  • Pomocny post
    #18 13916614
    KSRhaziel
    Poziom 36  
    Ok, to prosta sprawa, żebyś się przekonał, czy są to lagi spowodowane przez łączę.

Zanieś komputer do jakiegoś kolegi, tam podłącz do internetu i spróbuj w coś zagrać. Daj znać jaki będzie efekt.
  • #19 13916633
    Pakeer
    Poziom 9  
    vampire86 napisał:
    Ok, to prosta sprawa, żebyś się przekonał, czy są to lagi spowodowane przez łączę.

Zanieś komputer do jakiegoś kolegi, tam podłącz do internetu i spróbuj w coś zagrać. Daj znać jaki będzie efekt.

Nie chce mi się tak kombinować, ale dziwne by było, żeby WSZYSCY na CAŁYM świecie w KAŻDEJ grze mieli problem ze swoim łączem.

W ostateczności zrobie, jak mówisz :F

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z lagowaniem w grach GTA SA, BF3 i War Thunder, mimo że ping wynosi 30-40 ms. Inni gracze nie doświadczają lagów, gdy obserwują jego postać, natomiast on odczuwa lagowanie u wszystkich graczy na swoim ekranie, co objawia się małymi ścinkami. Komputer przeszedł format, a jego specyfikacja to procesor Intel Core i5-4570, karta graficzna GeForce GTX 660 i 8 GB RAM. Użytkownik nie zauważa problemów z łączem internetowym, a testy pingowe są w normie. Wskazówki dotyczące rozwiązania problemu obejmują aktualizację sterowników graficznych, sprawdzenie ustawień V-Sync oraz testowanie komputera na innym łączu internetowym.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA