logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Komputer łapie ściny w grach. - Witam, mój komputer co jakiś czas łapie ścinki w

afelciak181 18 Lut 2018 19:12 2418 9
REKLAMA
  • #1 17046598
    afelciak181
    Poziom 7  
    Witam ponownie, mam dosyć nie przyjemny problem a mianowicie podczas grania w gry np. CSGO lub H1Z1 mój komputer łapie co jakiś czas ścinki 2-sekundowe. Ścinki są również zauważalne po spowolnionym dźwięku lub po lagach myszki, nie mam pojęcia czym może być to spowodowane, robiłem format komputera, robiłem update wszystkich sterowników skanowałem komputer programen antywirusowym Avast i wiele innych.
    PS.
    Pewnego razu już nie wytrzymałem i podkręciłem procesor z 3,2 GHz na 3,6 GHz przez pewien moment myślałem, że to naprawdę coś dało jednak po kilku dniach grania problem wrócił. Poniżej przedstawię całą jednostkę centralną:
    CPU-AMD Phenom x4 955 3,2 GHz (obecnie 3,6GHz)
    GPU-AMD Radeon r9 270
    Zasilacz-Antec 500W
    Ram-ddr3 Crucial Ballistix 8GB (2x4)
    Dysk SSD-Goodram 120GB
    Płyta Główna-Gigabyte GA-870A-USB3
    Załączniki:
    • Komputer łapie ściny w grach. - Witam, mój komputer co jakiś czas łapie ścinki w Menedżer zadań Windows.png (31.8 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 17046788
    afelciak181
    Poziom 7  
    Jeszcze dodam, że mam windowsa 7, a poniżej daje ssy
    Załączniki:
    • Komputer łapie ściny w grach. - Witam, mój komputer co jakiś czas łapie ścinki w hwinfo2.png (81.85 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Komputer łapie ściny w grach. - Witam, mój komputer co jakiś czas łapie ścinki w hwinfo.png (83.69 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #4 17046793
    Epic
    Poziom 30  
    Ocena: 108
    Wklej SMART dysku oraz podaj jego wersję firmware.
  • REKLAMA
  • #5 17046812
    310artur
    Poziom 43  
    Ocena: 671
    CPU nie wyrabia wyraźnie. A zasilacz do pomiaru napięć bo program pokazuje rozbiegane napięcia od 12 do 12,5V. Normalne to nie jest na pewno nie dla tego zasilacza.
    A tak poza tym to dlaczego ten twój phenom pracuje tylko na 3 rdzeniach? 4 rdzeniowi coś się stało czy jak?
  • #6 17046914
    afelciak181
    Poziom 7  
    Nie mam pojęcia może jest w jakiś sposób wyłączony ?

Dodano po 46 [sekundy]:

to co polecacie zrobić w takiej sytuacji ? coś wymienić czy jak ?
  • REKLAMA
  • #7 17046918
    310artur
    Poziom 43  
    :lol: ja też nie mam pojęcia co zrobiłeś. Podkręcałeś CPU to może namotałeś w BIOSie. W ustawieniach rozruchu nie masz ograniczone do 3? Ustaw maks i reset PC. Już samo dodanie 4 rdzenia coś może pomoże.
  • #8 17047095
    afelciak181
    Poziom 7  
    Ok, rdzeń dodałem a co do zasilacza to co mam zrobić ?

Dodano po 33 [minuty]:

Albo mogę coś jeszcze zrobić z tym procesorem jak nie wyrabia ?
  • #9 17047335
    310artur
    Poziom 43  
    Musiałbyś pograć znów. Zainstaluj FRAPS i uruchom nic w nim nie rób. Po FRAPS uruchom HWiNFO w trybie sensor only. Wtedy w HWiNFO pojawi ci się pozycja FRAPS pokazująca FPS.
    W HWiNFO na dole wejdź w ustawienia i tam masz scan interval - ustaw 500 ms - będą 2 odczyty na sekundę. W tym momencie włącz logging start - zaczniesz zapisywać log do pliku.
    Włącz grę i pograj ze 15 minut chociaż. Po tym wróć do HWi zakończ logowanie do pliku. Plik logu spakuj w archiwum i daj w załączniku.

Będzie więcej danych lepiej zobrazowane. Zobaczymy co się dzieje. Fajnie jakbyś pograł po 10 minut w CS:GO i H1Z1 bo te gry zdaje się mają różne wymagania a problem masz taki sam. Być może ma wspólną przyczynę może nie.

Co do zasilacza - pomiary robisz miernikiem. Chodzi o linie 12V głównie raz w spoczynku raz po obciążeniem. W spoczynku czyli PC wyświetla tylko pulpit, pod obciążeniem to w czasie testu power supply w programie OCCT.
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1199202.html
    Interesuje cie głównie 12V w kilku miejscach warto sprawdzać (zasilanie CPU, 24pin ATX zasilanie karty jeśli masz dodatkowe a jak nie to dowolny MOLEX )

Co do wymiany - 90% problemów z grami to problemy gier. Takie czasy że te aplikacje są niedorobione i upgrade sprzętu często nie tylko nie pomaga ale wręcz pogarsza sprawę. To też z takimi wyrokami jak wymiana czegoś się wstrzymamy.
  • #10 17047354
    afelciak181
    Poziom 7  
    dzięki za wszystko jutro wieczorem zrobię to co mi przedstawiłeś i dam znac :)
    [/s]

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problem z lagami w grach, takich jak CSGO i H1Z1, które objawiają się 2-sekundowymi ścinkami oraz spowolnionym dźwiękiem. Po formacie komputera i aktualizacji sterowników problem nadal występuje. Użytkownik podkręcił procesor AMD Phenom x4 955 z 3,2 GHz na 3,6 GHz, co przyniosło chwilową poprawę. W odpowiedziach sugerowane jest sprawdzenie ustawień BIOS, pomiar napięć zasilacza Antec 500W oraz monitorowanie wydajności CPU i GPU za pomocą HWiNFO i FRAPS. Użytkownik został również poproszony o dostarczenie danych SMART dysku SSD Goodram 120GB oraz wersji firmware.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA