logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak połączyć ATmega8 z modułem Bluetooth do sterowania LED przez Androida?

RexioManTM 29 Sie 2014 13:57 6600 7
REKLAMA
  • #1 13917471
    RexioManTM
    Poziom 11  
    Witam wszystkich. Niedawno wpadłem na pomysł, aby pobawić się modułem bluetooth i zrobić coś "prostego". Problem w tym, że nie mam pojęcia jak komunikować się z modułem bluetooth, ani jak nim sterować. Chciałbym zrobić prostą aplikacje na androida np. zapal światło, włącz światło, która działała by tak: Smartfon -> Moduł bluetooth -> AVR ( ATmega8 ) -> Dioda LED. Wydaje się proste, ale nie wiem jak się za to wszystko zabrać i jak to podłączyć, tak aby wszystko działało poprawnie. Proszę o pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 13917547
    Gunslinger
    Poziom 30  
    Ocena: 461
    Pierwsze pytanie, czy masz wogóle jakiekolwiek doświadczenie z Bascom (czyt. czy zrobiłeś już swój pierwszy układ)?

O modułach Bluetooth jest trochę w internecie, wystarczy poszukać, ale koszt ok. 160 zł, z tego co patrzyłem.
  • REKLAMA
  • #3 13917559
    RexioManTM
    Poziom 11  
    Bascomem nic a nic, ale z C++ i AVR-GCC jakąś tam wiedzę mam. Co do modułu to owszem są za 160 zł ale widziałem też takie za 40 - 60 zł jak na początek. Głównie chodzi mi o podłączenie tego wszystkiego, a kod programu jak i aplikacja na androida dojdzie w czasie ;)
  • REKLAMA
  • #4 13917602
    Gunslinger
    Poziom 30  
    Ocena: 461
    Przepraszam za błąd. Miałem otwarte kilka okien, i w innym w temacie było opisane że to Bascom. Z C nie mam doświadczenia, jak też nie sprawdzałem czy istnieją dobre opisy na niego. Ogólnie, najlepiej zdecydować się na dany moduł i szukać informacji o jego użyciu.

Dodano po 3 [minuty]:

Z tego co sprawdziłem, to rzeczywiście są tanie moduły, ale kiepsko w nich zasięgiem. Trzeba by określić wymagany, i kupić moduł z sporym zapasem, bo nigdy nie wyciągnie tego co "na papierze".
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 13917651
    adamekp
    Poziom 16  
    Ocena: 55
    Schemat 1 to przykład sterowania lampki RGB. Zamiast sterowania LED-ami można wykorzystać układ sterowania odbiornikiem zasilanym bezpośrednio z sieci schemat 2.

Do komunikacji bluetooth możesz wykorzystać dowolny moduł opaty choćby na BTM-222 podpinajac go do lini RXD / TXD (złącze J2 na schemacie) mikrokontrolera. Komuniakcja z atmega poprzez UART.
  • #6 13917825
    RexioManTM
    Poziom 11  
    No dobra, schemat jest ok, to teraz jak ma wyglądać kod programu. Nie musi być gotowiec tylko jakieś naprowadzenie.
  • Pomocny post
    #7 13924676
    dondu
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 809
  • #8 13933852
    RexioManTM
    Poziom 11  
    Ok, dzięki teraz już wszystko jasne :)

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje pomocy w połączeniu modułu Bluetooth z mikrokontrolerem ATmega8 w celu sterowania diodą LED za pomocą aplikacji na Androida. W dyskusji poruszono kwestie dotyczące doświadczenia w programowaniu, wyboru odpowiedniego modułu Bluetooth oraz schematów połączeń. Zasugerowano wykorzystanie modułów takich jak BTM-222 oraz komunikację przez UART. Użytkownik otrzymał również linki do przykładów kodu i schematów, które mogą pomóc w realizacji projektu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA