Witam. Posiadam płytę ASUS P5VDC-TVM/SE z biosem 02/01/2007-P4M890-P5VDC TVM-00. Wszystko działało ładnie na RAM'ie DDR1 1GB, jak i DDR2 2GB 2x1 (pamięć brata - Hynix 667MHz, do testów). Problem zaczął się, gdy zakupiłem pamięci te pamięci:
Po ich zamontowaniu komputer uruchamia się normalnie - brak jakichkolwiek oznak błędów. Po 1-2 minutach radiator chipset'u, jak i pamięci strasznie zaczynają się grzać i po chwili następuje reset komputera (do póki nie ostygnie RAM i Chipset to pc się nie włącza - ma resety).
Włączyłem Memtest. To rezultat z mojego komputera:
A to rezultat po testach u brata (te same pamięci, inna płyta gł.):
Ok, ja wiem że nie są to pełne testy, ale czy jest sens? Nie chcę ryzykować przegrzania się pamięci, czy innych objawów. Z resztą, rezultaty sami widzicie. U brata połowę szybciej doszło do tych samych testów i zero błędów, a u mnie jest ich aż 622,848.
Mój sprzęt:
Windows XP Professional + SP 3
Procesor: Intel C2D E6320 1,86GHz
Ram: Chwilowo 1GB DDR1
Grafika: ATI Radeon Sapphire HD 5670 1GB DDR5
Płyta Główna: Asus P5VDC-TVM SE
Zasilacz: Fortron/Source 350W
Co jest przyczyną? można wgrać bios'a od jakiejś innej płyty głównej? Z góry dzięki za odpowiedzi.
Po ich zamontowaniu komputer uruchamia się normalnie - brak jakichkolwiek oznak błędów. Po 1-2 minutach radiator chipset'u, jak i pamięci strasznie zaczynają się grzać i po chwili następuje reset komputera (do póki nie ostygnie RAM i Chipset to pc się nie włącza - ma resety).
Włączyłem Memtest. To rezultat z mojego komputera:
A to rezultat po testach u brata (te same pamięci, inna płyta gł.):
Ok, ja wiem że nie są to pełne testy, ale czy jest sens? Nie chcę ryzykować przegrzania się pamięci, czy innych objawów. Z resztą, rezultaty sami widzicie. U brata połowę szybciej doszło do tych samych testów i zero błędów, a u mnie jest ich aż 622,848.
Mój sprzęt:
Windows XP Professional + SP 3
Procesor: Intel C2D E6320 1,86GHz
Ram: Chwilowo 1GB DDR1
Grafika: ATI Radeon Sapphire HD 5670 1GB DDR5
Płyta Główna: Asus P5VDC-TVM SE
Zasilacz: Fortron/Source 350W
Co jest przyczyną? można wgrać bios'a od jakiejś innej płyty głównej? Z góry dzięki za odpowiedzi.