logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

ASUS P5VDC-TVM/SE - Przegrzewający się RAM, Chipset + resety komputera.

Sylwek2910 30 Sie 2014 00:41 1932 6
REKLAMA
  • #1 13919239
    Sylwek2910
    Poziom 9  
    Witam. Posiadam płytę ASUS P5VDC-TVM/SE z biosem 02/01/2007-P4M890-P5VDC TVM-00. Wszystko działało ładnie na RAM'ie DDR1 1GB, jak i DDR2 2GB 2x1 (pamięć brata - Hynix 667MHz, do testów). Problem zaczął się, gdy zakupiłem pamięci te pamięci:

Po ich zamontowaniu komputer uruchamia się normalnie - brak jakichkolwiek oznak błędów. Po 1-2 minutach radiator chipset'u, jak i pamięci strasznie zaczynają się grzać i po chwili następuje reset komputera (do póki nie ostygnie RAM i Chipset to pc się nie włącza - ma resety).
    Włączyłem Memtest. To rezultat z mojego komputera:

A to rezultat po testach u brata (te same pamięci, inna płyta gł.):

Ok, ja wiem że nie są to pełne testy, ale czy jest sens? Nie chcę ryzykować przegrzania się pamięci, czy innych objawów. Z resztą, rezultaty sami widzicie. U brata połowę szybciej doszło do tych samych testów i zero błędów, a u mnie jest ich aż 622,848.

Mój sprzęt:
    Windows XP Professional + SP 3
    Procesor: Intel C2D E6320 1,86GHz
    Ram: Chwilowo 1GB DDR1
    Grafika: ATI Radeon Sapphire HD 5670 1GB DDR5
    Płyta Główna: Asus P5VDC-TVM SE
    Zasilacz: Fortron/Source 350W

Co jest przyczyną? można wgrać bios'a od jakiejś innej płyty głównej? Z góry dzięki za odpowiedzi.
  • REKLAMA
  • #2 13919258
    Brodi
    Poziom 32  
    Ocena: 188
    Ta płyta to jest szrot i cud że jeszcze żyje. Bios jest tak okrojony że pewnie nic z tym nie zrobisz. Jeśli sloty DDR2 na płycie są ok i blaszki się nie pokrzywiły to wynika z tego że ta płyta nie współpracuje z tymi pamięciami.
  • REKLAMA
  • #3 13919302
    Sylwek2910
    Poziom 9  
    Brodi napisał:
    Ta płyta to jest szrot i cud że jeszcze żyje.

Nic nowego mi nie napisałeś...

Brodi napisał:
    Jeśli sloty DDR2 na płycie są ok i blaszki się nie pokrzywiły to wynika z tego że ta płyta nie współpracuje z tymi pamięciami.

1. Gdyby cokolwiek takiego się stało to nie czytałoby pamięci brata.
    2. Zatem, co zrobić żeby "zachciało" jej się współpracować?? podkreślam, iż na brata pamięciach z komputerem problemów nie ma (również ma DDR2 2GB).
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 13919305
    badboy84
    Poziom 43  
    Ocena: 1485
    To wymieńcie się pamięciami ;) wiesz że możesz używać albo DDR1 albo DDR2? może to oczywiste ale wolałem napisać ...
    BIOS mozesz aktualizować ale musi on być od modelu płyty jaką posiadasz, chcoiaż nie sądzę żeby to coś zmieniło.
  • REKLAMA
  • #5 13920049
    Sylwek2910
    Poziom 9  
    Brodi napisał:
    Bios jest tak okrojony że pewnie nic z tym nie zrobisz.

Dlatego chcę wgrać inny?

badboy84 napisał:
    wiesz że możesz używać albo DDR1 albo DDR2? może to oczywiste ale wolałem napisać ...

Wiem o tym, wiem ;)

badboy84 napisał:
    BIOS mozesz aktualizować ale musi on być od modelu płyty jaką posiadasz, chcoiaż nie sądzę żeby to coś zmieniło.

Mógłbym prosić o jakąś stronę do konkretnych biosów? Szukałem do swojej i wszędzie podają z 2006r., gdzie na mojej jest z 02/01/2007
    Może spróbować z tego modelu: ASUS P5VDC-X? płyta jest przystosowana do pamięci z wyższym taktowaniem, więc teoretycznie powinno coś dać, prawda?
    Jeśli ktoś wie, co mógłbym zrobić w tej sytuacji o prócz zamiany pamięciami, płytami gł., czy kupnem nowej płyty gł., to będę wdzięczny.
  • Pomocny post
    #6 13921570
    Brodi
    Poziom 32  
    Ocena: 188
    Bios musisz szukać do płyty SE , jak wgrasz ten od asusa to płyta pewnie będzie trup. Odczytaj numerki biosu czyli to co jest na pierwszym ekranie po włączeniu kompa, albo zrób zdjęcie, ważne jest to obok modelu procesora i dolny lewy róg ekranu. Tym tropem może znajdziesz nowszy bios, ale pewnie nic to nie da.
  • #7 13922914
    Sylwek2910
    Poziom 9  
    Problem z pamięcią RAM rozwiązany w połowie... Wiem już, że pamięci pracują osobno bez problemu, jedna i druga, a memtest nie wykazuje błędów. Pamięci natomiast w dualu zaczynają się grzać i restartować komputer.
    Brat włożył do siebie jeden RAM Corsair 1GB + jeden swój (Hynix 1GB) i pamięci pracowały bez problemu, natomiast gdy próbowaliśmy zrobić tak u mnie - włączyłem memtest i nadal wykazywało błędy. Pamięci będę próbował zwrócić i odzyskać pieniądze bo coś jest z nimi nie tak. Jedna ma 2300+ MB/s a druga 1600+ MB/s w memteście. Oczywiście nie zmienia to faktu, że bios nadal chcę zmienić.

Co do Biosu, tutaj zdjęcie:

Edit// Tutaj był podobny problem i rozwiązaniem okazała się zmiana biosu:
    www.elektroda.pl/rtvforum/topic2651666.html

Pamięci oddane, więc będę szukał takich, które będą współpracować z tą płytą. Temat do zamknięcia :)
    Moderowany przez ANUBIS:

04 Wrz 2014 17:39 :: Sylwek2910
    Witam. Prosiłbym o zamknięcie mojego tematu, z góry dzięki :)

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada płytę główną ASUS P5VDC-TVM/SE, która działała poprawnie z pamięciami DDR1 1GB oraz DDR2 2GB, ale po zainstalowaniu nowych pamięci wystąpiły problemy z przegrzewaniem się RAM-u i chipsetu, co prowadziło do resetów komputera. Użytkownik przeprowadził testy pamięci, które wykazały błędy w trybie dual, podczas gdy pamięci działały poprawnie pojedynczo. W odpowiedziach zasugerowano aktualizację BIOS-u oraz wymianę pamięci na takie, które będą lepiej współpracować z płytą. Użytkownik postanowił zwrócić nowe pamięci i poszukać kompatybilnych modeli.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA