logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Piłła spalinowa Makita EA3200S, gdy zabieram się za cięcie od razu słabnie.

przemoleon 30 Sie 2014 12:50 8397 17
REKLAMA
  • #1 13919942
    przemoleon
    Poziom 10  
    Ocena: 4
    Witam.
    Czy ktoś może pomóc?
    Mam piłę Makita EA3200S.
    Pali bez zarzutu pali, tylko troszkę przerywa i gdy zabieram się za cięcie od razu słabnie.
    Gaźnik oczyszczony.
    Przed tymi problemami było wlane paliwo z kiepskim olejem.
  • REKLAMA
  • #2 13920170
    Wawrzyniec
    Poziom 38  
    Ocena: 1071
    Był rozbierany? Kręciłeś śrubami regulacyjnymi?
  • #3 13920177
    szulcu 2
    Poziom 11  
    Ocena: 10
    Może przytarłeś silnik? alb dawka paliwa za uboga
  • REKLAMA
  • #5 13920286
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #6 13934194
    przemoleon
    Poziom 10  
    z tlumnika poszedl ogien i nagrzal sie do czewonosci,
    srobki przy gazniku byly krecone,
    ale to i tak nic nie pomaga
  • #7 13934226
    Wawrzyniec
    Poziom 38  
    przemoleon napisał:
    z tlumnika poszedl ogien i nagrzal sie do czewonosc

Jak to rozumieć?

Dodano po 2 [minuty]:

przemoleon napisał:
    srobki przy gazniku byly krecone,
    ale to i tak nic nie pomaga

Za mała dawka paliwa ( zabrudzone, przytkane dysze, źle wyregulowany gaźnik)

Jeżeli dobrze rozumiem, to po kręceni śrubkami regulacyjnymi wydech rozgrzał się do czerwoności tzn że pracował na bardzo ubogiej mieszance. Być może teraz będziesz musiał wymienić kpl tłok i cylinder bo mogą być przegrzane, no i oczywiście porządnie przeczyścić gaźnik i dobrze go wyregulować.
  • #8 13934438
    AAnnddrrzzeejj
    Poziom 18  
    Ocena: 71
    Witam. Przestaw zapłon na wcześniejszy.Pozdrawiam.
  • #9 13934501
    Wawrzyniec
    Poziom 38  
    AAnnddrrzzeejj napisał:
    Przestaw zapłon na wcześniejszy

W większości pił nie ma takiej możliwości, zapłon przeważnie jest ustawiony na stałe.
  • REKLAMA
  • #10 13934665
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #11 13934689
    Wawrzyniec
    Poziom 38  
    Mało prawdopodobne, ale ani tego nie sprawdzi, ani nie skoryguje.
  • #12 13934704
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #13 13934720
    Wawrzyniec
    Poziom 38  
    Że moduł generuje iskrę z opóźnieniem. Ja bym się skłaniał raczej do ubogiej mieszanki, ale autor tematu nie napisał jaki dźwięk ma silnik na pełnych obrotach, czy taktuje.
  • #14 13934726
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #15 13934751
    Wawrzyniec
    Poziom 38  
    Spotkałem, ale to rzadkie uszkodzenie,
    przemoleon napisał:
    Przed tymi problemami było wlane paliwo z kiepskim olejem

Później wyjmował gaźnik, czyścił, kręcił śrubami regulacyjnymi, więc myślę, że tutaj jest problem. Ja bym się skłaniał raczej do ubogiej mieszanki, ale autor tematu nie napisał jaki dźwięk ma silnik na pełnych obrotach, czy taktuje, albo ma nieszczelność pomiędzy silnikiem, a gaźnikiem (odkręcał go) i łapie "lewe powietrze", co też wiąże się z ubogą mieszanką i przegrzewaniem wydechu.
  • #16 13936255
    przemoleon
    Poziom 10  
    witam gaznik byl czyszczony kompresorem ,pila na wysokich obrotach przerywa ,nieda sie ustawic gaznikiem bo wtedy gasnie ,gdy przyloze do drzewa slabnie , sprawdze ten zaplon ,ale za bardzo sie na tym nie znam ale przy zaplonie nic nie robilem ,fakt szybko sie przegrzewa , ta pila ma dwa lata
  • #17 19631042
    KamilMuszak
    Poziom 1  
    AAnnddrrzzeejj napisał:
    Witam. Przestaw zapłon na wcześniejszy.Pozdrawiam.

Powiedz. I kolego jak ustawic zaplon? U mnie ustawienie gaźnika praktycznie nic nie daje strzela w gaznik tłumik się przegrzewa a czasem bywa i tak że lecą z niego iksry piła ma już x lat i nigdy z nią nie było najmniejszego problemu paki ładnie Lecz na maks obrotach przerywa kupiłem nowa swiece poprawiłem styk przy świecy regulowałem gaznik i nic z tego domyślam się że problem polega na zbyt wczesnym zaplonie jak to wyregulować? Czytałem instrukcje lecz tam nie ma wzmianki o zaplonie
  • #18 19654564
    Rafa20
    Poziom 1  
    Ocena: 1
    W zasadzie we współczesnych piłach nie ma możliwości zmiany momentu zapłonu. Moduł zapłonowy przymocowany jest w ustalonym miejscu w karterze. Koło magnesowe posiada klin ustalający pozycje na wale. Jego uszkodzenie (klina) mogłoby zmienić moment zapłonu.

Śruby regulacyjne L i H wkręć do lekkiego oporu a następnie wykręć o 1, 5 obrotu (masz na nich kołpaki zabezpieczające? )

Gdy rzucisz okiem na tłok przez kanał od strony wydechy to nie jest porysowany przypadkiem?

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z piłą spalinową Makita EA3200S, która po uruchomieniu i przy próbie cięcia zaczyna słabnąć, mimo że pali bez zarzutu. W odpowiedziach sugerowane są różne przyczyny, takie jak zbyt uboga mieszanka paliwowa, problemy z gaźnikiem, ewentualne uszkodzenie silnika lub modułu zapłonowego. Użytkownik potwierdza, że gaźnik był czyszczony, a piła szybko się przegrzewa. Wskazówki dotyczące regulacji gaźnika oraz sprawdzenia stanu tłoka i zapłonu są również poruszane.
REKLAMA