logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

CTB Locker (wirus) - Silnie szkodliwy wirus.Jak i czym go usunąć??

Początkowy_audio_1 30 Sie 2014 19:51 10824 7
REKLAMA
  • #1 13921025
    Początkowy_audio_1
    Poziom 9  
    Ocena: 2
    Witam serdecznie.
    Otóż wczoraj po tym jak wpuściłem na swojego kompa dzieciaczki zauważyłem,że dokumenty tekstowe które były utworzone w notatniku mają inne "ikonki" to znaczy takie wyblakłe :D We właściwościach tego dokumentu tekstowego pisze "Typ pliku: CTB" A jeśli się nie mylę to powinno pisać "Dokument tekstowy". :)
    W związku z tym,że myślałem,że "dzieciaczki" zainstalowały coś złego postanowiłem poszukać nowych programów lecz niestety nic nie znalazłem.Rozwiązaniem był więc internet w którym się doczytałem ,że jest to jakiś niebezpieczny wirus typu CTB LOCKER. Po za tym wszystkim tapeta moja została automatycznie zmieniona na coś takiego ---> CTB Locker (wirus) - Silnie szkodliwy wirus.Jak i czym go usunąć?? <---- :(
    Dla potwierdzenia przesyłam dwa pliki.Na pierwszym jest zdjęcie w formacie .JPG na którym również jest CTB a na drugim dokument tekstowy.
    W związku z tym proszę o pomoc w usunięciu tego "czegoś".
    .
    .
    .
    Przepraszam,że piszę troszkę jak "dzieciak" ale jestem zdenerwowany ciut i nie mogę się skupić.
    Z góry przepraszam za wszystkie błędy i za wszelką pomoc będę bardzo wdzięczny.
  • REKLAMA
  • #2 13921095
    superoskar
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Przeczytaj to: Link. Może coś znajdziesz.
  • REKLAMA
  • #3 13922894
    Początkowy_audio_1
    Poziom 9  
    superoskar napisał:
    Przeczytaj to: Link. Może coś znajdziesz.

Dzięki kolego.
    Niestety wszystko to podane na tej stronie jest w wersji angielskiej a ja nie znam PERFEKCYJNIE jego.
    Mimo to doczytałem się na tej stronie o skutkach itp. tego złego wirusa lecz nie widać tam informacji dotyczących likwidacji go przez jakiś program.
  • #4 13922931
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Ocena: 10460
    Zaszyfrowanych plikow nie da sie odzyskac (bez placenia). Moze to Cie nauczy zeby wykonywac kopie bezpieczenstwa danych.
  • REKLAMA
  • #5 13923941
    Początkowy_audio_1
    Poziom 9  
    Kolobos napisał:
    Zaszyfrowanych plikow nie da sie odzyskac (bez placenia).

A czy da się chociaż zabezpieczyć komputer przed kolejnymi takimi atakami wirusów??
    Czy ten wirus tylko zaszyfrowuje pliki czy też psuje system bardziej??
    A może ktoś widzi moje pliki?
  • REKLAMA
  • #6 13923959
    Kolobos
    Spec od komputerów
    > A czy da się chociaż zabezpieczyć komputer przed kolejnymi takimi atakami wirusów?

Raczej nie, trzeba zaczac od edukowania uzytkownikow. W co nie klikac, czego nie sciagac, czego nie robic.

> Czy ten wirus tylko zaszyfrowuje pliki czy też psuje system bardziej?

Infekuje system i szyfruje pliki z danymi rozszerzeniami. Raczej warto przeinstalowac system.

> A może ktoś widzi moje pliki?

Nikt nie widzi.
  • #7 13928912
    MarekPPN
    Poziom 35  
    Ocena: 154
    Spróbuj pod dowolnym LiveCD. Sądzę, że Kaspersky Rescue Disk da sobie z tym radę bez problemu (przed skanowaniem uaktualnij bazę wirusów).
  • #8 13931709
    Kolobos
    Spec od komputerów
    MarekPPN nie da sobie rady.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłosił problem z wirusem CTB Locker, który zaszyfrował pliki na komputerze, zmieniając ich ikony i właściwości. W odpowiedziach podano, że pliki zaszyfrowane przez ten wirus są praktycznie nieodwracalne bez płacenia okupu. Użytkownicy zasugerowali, aby zabezpieczyć komputer przed przyszłymi atakami poprzez edukację użytkowników oraz regularne tworzenie kopii zapasowych. Wskazano również na możliwość użycia Kaspersky Rescue Disk do skanowania systemu, chociaż niektórzy uważali, że to może być niewystarczające. Zasugerowano również reinstalację systemu operacyjnego jako ostateczne rozwiązanie.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA