logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Windows 8.1 - Bluescreen IRQL_NOT_LESS_OR_EQUAL przy uruchamianiu systemu

lukasz18dg 31 Sie 2014 13:54 4131 8
REKLAMA
  • #1 13922589
    lukasz18dg
    Poziom 16  
    Ocena: 29
    Witam.
    Mam jak w temacie problemy z systemem, a raczej bluescrennami.
    Czego to może być przyczyna?
    Próbowałem szukać w internecie tego błędu i natrafiłem na polecenie verify. Żeby sprawdził spójność sterowników. Ale teraz jest problem wg z uruchomieniem komputera, ponieważ błąd wyskakuje jak na razie za każdym razem.
    Robię teraz memtesta w celu sprawdzenia czy to przez pamięć takie problemy.
    Co mam robić?
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 13922721
    lukasz18dg
    Poziom 16  
    Aktualizacje systemu jakieś były i prawdopodobnie zaczęło się od tego. Sterowników nie zmienialem w ostatnim czasie.
    Korzystamy z avasta. Kiedyś był Kasperski, ale zbyt mulił.
    Jak teraz uruchomić komputer? Bo przez weryfikację sterowników za każdym razem ten błąd uruchamia.
    Może to pomoże, ale mam ubuntu zainstalowanego.

Edit. Po przejściu 4 testów w wykonaniu memtest nie znalazł żadnych błędów. Windows zauważył, że cos się dzieje i włączył automatyczną naprawę i chyba przywrócił komputer do wcześniejszych ustawień.

Edit 2: Dołączam smarta dysku.
    Załączniki:
    • Windows 8.1 - Bluescreen IRQL_NOT_LESS_OR_EQUAL przy uruchamianiu systemu HDTune_Health_ST9750420AS.png (24.54 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Windows 8.1 - Bluescreen IRQL_NOT_LESS_OR_EQUAL przy uruchamianiu systemu HDTune_Health_ST9750420AS1.png (25.07 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Windows 8.1 - Bluescreen IRQL_NOT_LESS_OR_EQUAL przy uruchamianiu systemu image.jpg (2.81 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #4 13924048
    safbot1st
    Poziom 43  
    Ocena: 1583
    lukasz18dg napisał:
    mam ubuntu zainstalowanego.

I wszystko pod nim ok?
    RAM i dysk wyglądają na sprawne, więc problem prawdopodobnie programowy.
    (dysk przeżył 81 wstrząsów/przeciążeń, więc wnioskuję, że komputer to laptop)
    Usuń ostatnią aktualizację wg. daty i sprawdź, czy BSOD ustąpił, jeśli nie usuń następną wg. daty:
    http://windows.microsoft.com/pl-pl/windows/remove-update#1TC=windows-7

Dodano po 2 [minuty]:

lukasz18dg napisał:
    Windows zauważył, że cos się dzieje i włączył automatyczną naprawę i chyba przywrócił komputer do wcześniejszych ustawień.

I BSOD ustąpił?
    Jeśli nie, spróbuj też podmienić ostatnio zainstalowane sterowniki.
  • REKLAMA
  • #5 13924227
    lukasz18dg
    Poziom 16  
    safbot1st napisał:
    lukasz18dg napisał:
    mam ubuntu zainstalowanego.

I wszystko pod nim ok?

Tak, wszystko działa sprawnie i bez problemów.

safbot1st napisał:

lukasz18dg napisał:
    Windows zauważył, że cos się dzieje i włączył automatyczną naprawę i chyba przywrócił komputer do wcześniejszych ustawień.

I BSOD ustąpił?
    Jeśli nie, spróbuj też podmienić ostatnio zainstalowane sterowniki.

Nie ustąpił, wychodzą następne o różnych dziwnych błędach. Nie tylko ten co w temacie. Wydaje mi się, że szybszym sposobem będzie, ponowna reinstalacja systemu. Czy to ma sens? I wg jeśli by reinstalacja nastąpiła, to jaki jest lepszy system 7 czy 8? O XP, nawet nie wspominam, ze względu na jego wycofanie z rynku.
  • #6 13924249
    safbot1st
    Poziom 43  
    Ocena: 1583
    lukasz18dg napisał:
    Wydaje mi się, że szybszym sposobem będzie, ponowna reinstalacja systemu. Czy to ma sens?

Wg. mnie tak, jeśli nie jest to dla Ciebie problematyczne ze względu na konieczność reinstalacji software itp.
    Możesz zawsze próbować tak jak napisałem - odinstalować poprawki wg. dat, zmienić sterowniki - może będzie szybciej niż format. :)
    lukasz18dg napisał:
    jaki jest lepszy system 7 czy 8? O XP, nawet nie wspominam, ze względu na jego wycofanie z rynku.

Na to pytanie możesz kilkaset odpowiedzi otrzymać zgodnie z powiedzeniem:
    gdzie 3 Polaków 7 opinii.
    Ja nie słyszałem o wycofaniu XP z rynku ;) :D :D :D - wg. mnie z tych 3 jest najlepszy.
    Jedyny i niepowtarzalny, wygodny, sprawdzony, nie wymaga dużo RAM. Ubóstwiam! :D :D :D
  • #7 13924287
    lukasz18dg
    Poziom 16  
    safbot1st napisał:
    lukasz18dg napisał:
    Wydaje mi się, że szybszym sposobem będzie, ponowna reinstalacja systemu. Czy to ma sens?

Wg. mnie tak, jeśli nie jest to dla Ciebie problematyczne ze względu na konieczność reinstalacji software itp.
    Możesz zawsze próbować tak jak napisałem - odinstalować poprawki wg. dat, zmienić sterowniki - może będzie szybciej niż format. :)

Może i będzie szybciej, ale chciałbym także reinstalować cały system ze względu na sterowniki. Przez programy takie jak Driver Max(który instaluje automatycznie sterowniki), zainstalował coś chyba niezgodnego z moim komputerem. Jakiś Toshiby program do obsługi kombinacji klawiszów FN+...
    Ale dziękuje za radę. : )

safbot1st napisał:
    lukasz18dg napisał:
    jaki jest lepszy system 7 czy 8? O XP, nawet nie wspominam, ze względu na jego wycofanie z rynku.

Na to pytanie możesz kilkaset odpowiedzi otrzymać zgodnie z powiedzeniem:
    gdzie 3 Polaków 7 opinii.
    Ja nie słyszałem o wycofaniu XP z rynku ;) :D :D :D - wg. mnie z tych 3 jest najlepszy.
    Jedyny i niepowtarzalny, wygodny, sprawdzony, nie wymaga dużo RAM. Ubóstwiam! :D :D :D

Muszę przyznać, że XP to jak na razie jeden z najlepszych systemów z których korzystałem. Może nie takie wycofanie z rynku, a raczej brak wsparcia tego systemu przez M$ lub innych producentów. To miałem na myśli. Może złych słów użyłem. Ten system powoli umrze śmiercią naturalną.
  • #8 13934584
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #9 13935228
    lukasz18dg
    Poziom 16  
    Komputer przeszedł stosowną i potrzebną reinstalacje z powodu różnych śmieci.
    Dziękuje za pomoc w całym wątku.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z błędem bluescreen IRQL_NOT_LESS_OR_EQUAL podczas uruchamiania systemu Windows 8.1. Po przeprowadzeniu testu pamięci (memtest) nie znaleziono błędów, a system automatycznie przywrócił wcześniejsze ustawienia. Użytkownik podejrzewa, że problem może być spowodowany ostatnimi aktualizacjami systemu lub niezgodnymi sterownikami, w tym sterownikami zainstalowanymi przez program Driver Max. W odpowiedziach sugerowano odinstalowanie ostatnich aktualizacji, zmianę sterowników oraz odinstalowanie oprogramowania antywirusowego (Avast). Ostatecznie użytkownik zdecydował się na reinstalację systemu, aby usunąć potencjalne problemy z oprogramowaniem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA