logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Samsung Series 5 NP550P5C-S05PL - nieprawidłowy klucz Windows 8/8.1

Phigix 31 Sie 2014 16:35 5283 10
REKLAMA
  • #1 13922997
    Phigix
    Poziom 9  
    Witajcie,
    mam taki problem. Niecały rok temu kupiłem laptopa Samsung (Samsung Series 5 NP550P5C-S05PL) w sklepie RTV EURO AGD w Gdynii.
    Niestety, wyprowadziłem się z akademika i okazało się że zapomniałem wziąć pudełka ze wszystkimi dokumentami dotyczącymi komputera (wiem, strzał w stopę, straciłem gwarancję itp.)
    Teraz mam niestety problem z Windowsem 8.1, mianowicie nie posiadam klucza instalacyjnego - a potrzebuję go do reinstalacji systemu. Korzystałem z dwóch programów które pozwalają taki klucz odzyskać z rejestru - udało się, jednak w programie instalacyjnym Windowsa 8, pokazuje mis ię informacja że klucz jest nieprawidłowy :(
    Próbowałem korzystać z instalatorów ze strony Microsoftu, jeden dla Windowsa 8, drugi dla Windowsa 8.1, oba nie działają.
    Nie wiem co robić szczerze powiedziawszy, na laptopie nie ma żadnych naklejek z kodem Windowsa, dokumentów jak już wspominałem, nie mam.
    Czy można w jakiś sposób skontaktować się z supportem Windowsa bez płacenia 132 złotych (!!!)?
    Być może wy macie jakieś wyjście z sytuacji?
  • REKLAMA
  • #2 13923010
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Ocena: 10453
    W nowych laptopach nie trzeba wpisywac kodu, wszystko co potrzebne jest w biosie. Dlatego nie ma numeru na naklejce.
    System po instalacji powinien sie aktywowac bez problemu.

Podaj model laptopa, oryginalnie miales tam Windows 8 tak?
  • #3 13923041
    Phigix
    Poziom 9  
    Tak, oryginalnie maiłem windows 8, dopiero po jakimś czasie mogłem za darmo go zaktualizować do 8.1
    Problem w tym, że jak wybieram "Full recovery" to pokazuje się informacja "Missing media". Z racji tego że nie posiadam żadnej płyty instalacyjnej, muszę sobie takową "zrobić" USB - do tego jest mi potrzebny kod (używam programu instalacyjnego Windows 8/8.1)
    Model laptopa:
    Samsung Series 5 NP550P5C-S05PL
  • REKLAMA
  • #4 13923067
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Co sie stalo z systemem, ktory miales zainstalowany?

Masz na dysku partycje recovery?
  • #5 13923078
    Phigix
    Poziom 9  
    Niestety, nie mam.
  • #6 13923118
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Ten program potrafi odczytac klucz z biosu: http://www.nextofwindows.com/download/WpKey.zip lub https://github.com/christian-korneck/get_win8key#files

Mozna to tez zrobic tak: http://www.nextofwindows.com/how-to-retrieve-windows-8-oem-product-key-from-bios/

Bedziesz do tego potrzebowal zainstalowany system, mozesz tez sprawdzic czy ten drugi program uruchomi sie z wiersza polecen dostepnego po uruchomieniu komputera z plyty instalacyjnej Windows.
  • REKLAMA
  • #7 13923132
    djr2
    Poziom 12  
    Ocena: 22
    A więc pod klawiszem F4 w samsungu powinien być skrót do recovery, z poziomu systemu również powinno się dać odzyskać obraz fabryczny.
    Czytając post kolego wnioskuje iż te poprzednie opcje nie ruszą bo walnołeś formata, jeśli nie usunąłeś wszystkich partycji da się to poratować oznaczając partycje z ukrytym systemem jako aktywną.
    Jeśli już po ptakach, to klucz który wyciągasz to klucz do aktywacji systemu a nie instalacji! Instalujesz windę z pena/płytki podczas pytania o klucz odznaczasz bodajże check boxa i instalujesz bez wprowadzania(nie pamiętam na 100 %, ale zainstalować bez klucza się da). Po zainstalowaniu ustawiasz poprawnie datę, wyciągasz klucz programem i go wpisujesz w okno aktywacji.
    Jak potrzebujesz program do klucza napisz. Rada na przyszłość najpierw elektroda i poczytaj później działaj.Co do gwarancji masz 2 lata od daty produkcji na naklejce pod laptopem.
  • #8 13923147
    Phigix
    Poziom 9  
    Nie robiłem żadnego formatowania - właśnie miałem zamiar go zrobić. Na laptopie który kupiłem nie było żadnej partycji recovery.
    Co do klucza - tak, zapewne jest to klucz aktywacyjny, nie instalacyjny (inaczej nie pokazywała by się informacja o nieprawidłowym kluczu).
    Problem polega na tym iż nie posiadam żadnej płyty instalacyjnej/pendrive z backupem.
    Dodoam jeszcze że to właśnie z poziomu systemu staram się zrobić formatowanie - za pomocą funkcji Windows 8.1 "Full recovery" bez potrzeby użycia płyty/pena (oczywiście nie działa, bo wymaga... płyty albo pena >.<)
    Załączniki:
    • Samsung Series 5 NP550P5C-S05PL - nieprawidłowy klucz Windows 8/8.1 screen.png (42.19 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #9 13923167
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Skoro system dziala to po co chcesz go reinstalowac? Klucz mozesz odczytac przy pomocy programow, ktore podalem. Jednak lepiej bedzie jezeli uzyjesz recovery.
    Dla pewnosci daj screen z zarzadzania dyskami.

Jezeli nic nie formatowales to recovery powinno dzialac i nie potrzeba do tego plyty, wszystko jest na dysku (ukryta partycja).
  • REKLAMA
  • #10 13923192
    djr2
    Poziom 12  
    Ocena: 22
    to jedziemy po kolei,
    jaki teraz masz dokładnie system, 8.1. czy 8.1 update 1,
    Partycja re-covery jest ukryta więc w panelu sterowania->narzędzia administracyjne-> zarządzanie komputerem, możesz sprawdzić czy masz partycję OEM.
    W nowszych modelach recovery jest zespolone z systemem, żeby odzyskać obraz fabryczny wchodzisz w prawy górny róg wyjedzie pasek/ustawienia/zmień ustawienia komputera/aktualizacje i odzyskiwanie/pod usuń wszystkie dane i zainstaluj windows klikasz rozpocznij/potem klikasz usuń tylko moje pliki( dotyczy 8.1 update 1).
    Opcja 2, wpisz w wyszukiwarce w menu start słowo recovery, jeśli nic nie znajdzie samsung(może być odrębna aplikacja do odzyskiwania i będzie się zaczynać od właśnie samsung).
    Jak opcja 1 i 2 zawiedzie podczas włączania klikasz cały czas w F4 lub jak nic się nie stanie trzymasz cały czas i dopiero wciskasz włącznik nie puszczając f4, jak to nie pomoże
    pomyślimy dalej.
  • #11 13925074
    Phigix
    Poziom 9  
    Wybaczcie że tak późno odpisuję ale udało mi się rozwiązać problem, już tłumaczę.
    Otóż, od jakiegoś czasu mój komputer pracował trochę wolniej - zatem uznałem że czas mu zrobić formata.
    Zauważyłem, że system windows 8.1 posiada "fajną" funkcję która pozwala na sformatowanie systemu bez użycia płyty albo pena. Niestety, funkcja nie działa, bo wymagana jest jednak płyta instalacyjna. Na stronie supportu microsoftu można pobrać instalator który sam zrobi recovery - do tego potrzebowałem jednak tego zakichanego kodu.
    Wyjściem z całej sytuacji okazał się program "Recovery" który postawił mi system na nowo - jedyną stratą jest downgrade Windowsa 8.1 do Windowsa 8 - szczerze powiedziawszy jak dla mnie żadna różnica.
    Zatem proszę o zamknięcie tematu i wybaczcie mi całe to zamieszanie - zaczęło się niewinnie, skończyło się na burzy propozycji rozwiązań :)
    Dziękuję wszystkim za chęć pomocy :)

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z reinstalacją systemu Windows 8.1 na laptopie Samsung Series 5 NP550P5C-S05PL, ponieważ nie posiadał klucza instalacyjnego ani partycji recovery. Po próbach odzyskania klucza z rejestru, okazało się, że klucz jest nieprawidłowy. Użytkownik nie miał również płyty instalacyjnej ani pendrive'a do wykonania recovery. W odpowiedziach zasugerowano, że klucz OEM powinien być dostępny w BIOS-ie, a także podano linki do programów do jego odzyskania. Ostatecznie użytkownik rozwiązał problem, korzystając z programu "Recovery", który przywrócił system do stanu fabrycznego, aczkolwiek z downgraded do Windows 8.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA