logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Syriusz TC502 - spalony pozystor PTCV-1, czy wymiana rozwiąże problem?

Younes 27 Kwi 2005 18:14 1152 6
REKLAMA
  • #1 1442576
    Younes
    Poziom 11  
    Gdy włączam TV na jakiś tam kanał pojawia się czarny obraz, ani głosu, ani żadnych pasków, nic czarno. Mało tego, zaczyna się coś iskrzyć. Ściągnąłem obudowę i patrze z lekksza spalił się pozystor PTCV-1. Zamówiłem nowy, czy jak go wymienie wszystko będzie OK czy nadal będzie się palił ?.
  • REKLAMA
  • #2 1442742
    Hammer111
    Poziom 28  
    Ocena: 20
    Witaj.Jeżeli się spalił to należy go wymienic bezwzględnie ale to raczej nie wiele pomoże ponieważ ma on na celu rozmagnesowanie kineskopu.W twoim przypadku wymień kondensatory w przetwornicy oraz sprawdz a lepiej nawet wymień kondensatory elektrolityczne na wtórnym jak również sprawdz czy płyte pod kątem zimnych lutów i tak samo sprawdz płytke na kineskopie.Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #3 1443648
    emma
    Poziom 15  
    Ocena: 1
    Czy po włączeniu wyświetlacz świeci czy nie?
  • #4 1446030
    Younes
    Poziom 11  
    Nie swieci,gasnie.
    Przypomniala mi sie jedna sprawa. Jaki czas temu mialem identyczna sytuacje,zawolalem wiec fachowca i on zrobił,zlutował zimne luty (sorry, ale nie wiem jak to sie dokladnie nazywa:)) i wszystko bylo OK. Teraz gdy problem sie powtorzyl postanowilem sam zrobic/zlutowac zimne luty i nic... w dodatku przy włączeniu iskrzy się PTCV-1.
  • REKLAMA
  • #5 1447128
    darmir1
    Poziom 20  
    Ocena: 13
    Sprawdź najpierw cewki rozmagnesowania odłączając je od tego pozystora. (To taki zwój wokół kineskopu zakończony wtyczką) a następnie przemyj gniazdo i wszystko wokół niego na płytce drukowanej np. benzyną ekstrakcyjną aby pozbyć się wszelkich "paprochów" powodujacych zwarcia.
    Jest to stary TV, związku z tym płytki i styki mogą być co nieco wypalone...
  • REKLAMA
  • #6 1447381
    Younes
    Poziom 11  
    Ok
    Jeszcze jedno:), telewizor co jakis czas sam mi sie wylaczal, ale po kilku minutach sam sie tez włączał. Teraz jak sie wyłączył, niestety nie wrocil z powrotem do zycia:D
  • #7 1454307
    darmir1
    Poziom 20  
    Ocena: 13
    Nie wrócił do życia...
    Tzn co? Stuka przekaźnik w module czuwania przy włączeniu zasilania?
    Czy jest zupełnie NIC? (oczywiscie należałoby sprawdzić wszystkie bezpieczniki, zimne luty etc. tzn zestaw czynności nr 1)
    Napisz cos więcej

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W telewizorze Syriusz TC502 pojawia się czarny obraz bez dźwięku i sygnałów, a przy włączeniu iskrzy pozystor PTCV-1, który jest spalony. Wymiana pozystora jest konieczna, jednak nie gwarantuje rozwiązania problemu, ponieważ pełni on funkcję rozmagnesowania kineskopu. Zaleca się sprawdzenie i wymianę kondensatorów elektrolitycznych w przetwornicy oraz na wtórnym zasilaniu, a także kontrolę płytek pod kątem zimnych lutów i ewentualnych uszkodzeń mechanicznych lub przepaleń. Należy również odłączyć i sprawdzić cewki rozmagnesowania oraz oczyścić gniazdo pozystora i okolice na płytce drukowanej, np. benzyną ekstrakcyjną, aby usunąć zanieczyszczenia powodujące zwarcia. Telewizor wcześniej sam się wyłączał i włączał, a obecnie nie reaguje na włączenie. Konieczne jest sprawdzenie bezpieczników, przekaźnika w module czuwania oraz dalsza diagnostyka elementów zasilania i lutów.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA