logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

C2D, socketP, wymiana procesor - Wymiana procesora w laptopie na podstawce mPGA4

faloxx 01 Wrz 2014 13:57 3849 5
REKLAMA
  • #1 13925282
    faloxx
    Poziom 10  
    Ocena: 14
    Witam

Posiadam stary laptop Asus X57vn. Mój problem to wymiana procesora w tym laptopie, a konkretnie rozmaite oznaczenia gniazd procesorów kompatybilnych, lub nie, z moim sprzętem.

A więc do rzeczy. W tej chwili w lapku siedzi procek Core 2 Duo, T5800 o taktowaniu 2GHz, i szynie 800MHz.

Na ulubionym portalu aukcyjnym jest wysyp ofert używanych procesorów, w bardzo niskich cenach. Pomyślałem, że wymienię procesor na taki o oznaczeniu P8600, albo P8700. Są wyżej taktowane i posiadają FSB 1066.

I tu jest pies pogrzebany, bowiem procesory z literką "P" są na rdzeniu penryn, chodzą na wyższej szynie 1066 (moja płyta główna obsługuje 1066). I według tego co podaje Intel obsługiwane gniazda to -> BGA479 oraz PGA478, tak zwany SocketP. Dane ze strony intela:
    Link

Natomiast mój stary procesor pasuje do gniazda -> PPGA478. Tak podaje Intel na swojej stronie:
    Link

Teoretycznie więc procesor P8600 nie jest kompatybilny, ale moja płyta obsługuje FSB 1066, to po pierwsze. A po drugie, żeby mieć pewność rozkręciłem komputer, żeby dowiedzieć się jakie oznaczenie ma złącze. I tu niespodzianka, na sockecie w lapku wyczytałem coś takiego: mPGA478MN

Czyli według tej strony -> Link
    jest to socketP kompatybilny z P8600.

Jak to jest możliwe, skoro wikipedia podaje co następuje, cyt:
    "Gniazdo wyposażone jest w 478 pinów, lecz jest niezgodne z Socket M czy Socket 478", czyli socektP nie jest kopmatybilny z socketM. A przecież mój procek to T5800 który chodzi na socketM.

Czy ktoś może mi wyjaśnić całą tą terminologię. Oznaczenia prowadzone przez intela są tak zagmatwane, że nie mogę się w tym połapać. No i najważniejsze, czy mogę wymienić procesor na lepszy? Nie chciałbym kupować procesora i odsyłać go po kilku dniach.

Pozdrawiam i czekam na pomoc

faloxx
  • REKLAMA
  • #2 13925339
    McMarycha
    Poziom 31  
    Ocena: 198
    Nie wiem czego nie rozumiesz.
    Socket P to nie socket M i nie sa ze sobą kompatybilne.

T5800 Socket P

P8600 Socket P / FC-PGA478

Twój procesor ma socket P który ma 478pinów, ale nie jest kompatybilny z socket M
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 13925569
    faloxx
    Poziom 10  
    McMarycha -> nie rozumiem, bo T5800 chodzi na socketM a nie na P. To info ze strony intela:
    Link
    Natomiast oznaczenie na sockecie w lapku wskazują, że jest to jednak socketP. I stąd moja dezorientacja.
    Chciałem po prostu upewnić się, że w laptopie mam na 100% socketP.

figurel -> tak, siedzi u mnie Intel Cantiga PM45. Dzięki za stronkę, jeśli w moim lapku rzeczywiście jest socketP, to będę wiedział, co wybrać na wymianę.
  • REKLAMA
  • #5 13925714
    McMarycha
    Poziom 31  
    Ocena: 198
    Na wiki masz że t5800 to socket p
    To co podał intel to pewnie ilość pinów i tyle.
  • #6 14718615
    faloxx
    Poziom 10  
    Nowy procesor zamontowany, temat do zamknięcia.
REKLAMA