logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

HP4345 MFP krzywo drukuje i nie pobiera z ręcznego podajnika

chaos 01 Wrz 2014 16:02 1320 8
REKLAMA
  • #1 13925637
    chaos

Poziom 12  
    Ocena: 11
    Witam
    Co może być przyczyną że drukarka krzywo drukuje. Obraz na kartce jest przekoszony. Wymieniłem wszystkie rolki podajników i nic nie pomogło.

Kolejny problem to zacinanie się papieru przy próbie drukowania z ręcznego podajnika.
    Podciągnie trochę kartkę i zacina się wyświetlając informacje żeby opróżnić ścieżkę papieru.

Czy to może być wina wałka transferowego? Powinien być już wymieniony przy tym przebiegu. Przebieg ponad 300.000 kopii.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 13926432
    suri1986
    Poziom 24  
    Ocena: 67
    Nie, raczej nie. Rozbierz część odpowiedzialną za ręczny podajnik - zobaczysz rozwiązanie.
  • REKLAMA
  • #3 13926450
    chaos

Poziom 12  
    Jeszcze jej nie rozbierałem. Na razie liczę że ktoś z Was mnie naprowadzi na trop bo drukarka musi cały czas pracować.
    Dodam tylko że przekoszony obraz jest przy pobieraniu ze standardowych szuflad.
  • #4 13926789
    suri1986
    Poziom 24  
    Ocena: 67
    Skoro:
    chaos napisał:
    Kolejny problem to zacinanie się papieru przy próbie drukowania z ręcznego podajnika.
    Podciągnie trochę kartkę i zacina się wyświetlając informacje żeby opróżnić ścieżkę papieru.

to oczywiste że
    chaos napisał:
    Dodam tylko że przekoszony obraz jest przy pobieraniu ze standardowych szuflad.

My magikami nie jesteśmy - rozbierz tamten element i zobacz czy czasem nie utkwił tam jakiś fragment kartki.
  • REKLAMA
  • #5 13926830
    chaos

Poziom 12  
    Ręczny podajnik rozbiorę w wolnej chwili.
    Na razie poprzecierałem wszystkie rolki i pas transmisyjny preparatem novagum.
    Odkurzyłem wnętrze.
    Jutro jak pójdą wydruki zobaczę czy dalej kosi.

Kartki z ręcznego czasem bierze normalnie. Zależy jak jej odbije. Na pewno było mnóstwo papierowego pyłu w okolicy ręcznego podajnika.

Czyszcząc drukarkę zauważyłem że już jest wyrobione sprzęgiełko napędzające piec, ale to chyba nie może być przyczyną przekaszania wydruku
  • REKLAMA
  • #6 13932060
    servicemen
    Poziom 29  
    Ocena: 122
    Prawdopodobnie masz zużytą rolkę rejstracji RM1-1098. Kartki wyżłobiły w niej wcięcia. Co do napędu fusera należy wymienic RM1-0043 oraz zębatke fusera RC1-3324.
  • #7 13932157
    chaos

Poziom 12  
    Dziękuje za odpowiedź. Rozejrzałem się i widzę że ta rolka dostępna jest tylko jako oryginał i kosztuje ponad 5 stów. Może zna Pan jakieś tańsze źródło, może używana w dobrym stanie. Jutro jej się poprzyglądam ale jak rozbierałem drukarkę to nie widziałem na tych rolkach wyraźnych śladów wcięć.
    Może podpowie mi Pan przy okazji jak zdjąć ten czarny plastik po prawej aby wyjąć tą rolkę? Udało mi się ją odkręcić ale zębatka na końcu tej rolki uniemożliwiła mi jej wyjęcie. Ten plastik jakoś przekręcić trzeba ale za nic nie mogłem dojść jak to zrobić żeby czegoś nie uszkodzić. Skończyło się na przetarciu novagumem rolek bez wyciągania całego mechanizmu ale jak będę go wymieniał to będę musiał go wyjąć

Co do sprzęgiełka do pieca to już raz naprawiałem to w takiej drukarce to wiem jak to zrobić. Masa rozkręcania, na razie się za to nie zabieram bo to pół dnia roboty a jeszcze chodzi, nie trzeszczy i nie niszczy kartek na piecu.

Problem z zacinaniem się papieru z podajnika ręcznego został naprawiony, faktycznie siedział tam jakiś skrawek papieru. Po rozebraniu oczyszczeniu i złożeniu drukarka ciągnie papier elegancko.
  • Pomocny post
    #8 13932882
    Sir Charles
    Poziom 27  
    Ocena: 64
    Wyżłobienia nie robią się w rolce a w białych elementach otwierających tor papieru w rejestracji.Zamiennika rejestracji nie widziałem,zostaje Ci oryginał lub używka dobrej jakości.
    By ją wymienić musisz zdemontować napęd i zdjąć zębatkę,przy okazji wymyjesz i przesmarujesz cały werk
  • #9 13935074
    chaos

Poziom 12  
    Dziękuje za informacje.
    Jak znajdę rolkę rejestracji w dobrej cenie i trochę czasu to rozbiorą tą drukarke znowu. Na razie przymknę oko na jej krzywy wydruk.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problemy z drukarką HP4345 MFP, która krzywo drukuje oraz zacina papier przy próbie drukowania z ręcznego podajnika. Wymiana rolek podajników nie przyniosła efektów. Użytkownik podejrzewa, że przyczyną może być zużyty wałek transferowy lub rolka rejestracji RM1-1098, która może mieć wcięcia. Inni uczestnicy dyskusji sugerują rozebranie elementów odpowiedzialnych za podawanie papieru oraz czyszczenie wnętrza drukarki. Użytkownik planuje dalsze działania, w tym poszukiwanie tańszych zamienników oraz demontaż drukarki w celu wymiany uszkodzonych komponentów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA