logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

HP 4345 MFP - Zacina papier w dupleksie, error 13.06.00 po wymianie sprzęgła

chaos 17 Mar 2017 17:34 1689 8
REKLAMA
  • #1 16352325
    chaos

Poziom 12  
    Ocena: 12
    Witam

Drukarka HP4345 zaczeła mi zacinać papier przy drukowaniu w dupleksie.
    Drukowanie jednostronne jest ok.

Podmieniałem duplekser, fuser, kołyskę za fuserem i dalej to samo.

Wychodzi pierwsza kartka a kolejne się gną przy wejściu na duplekser bo tak jakby z dupleksera nie zdąży wyjść kartka, która tam siedzi a już drukarka ładuje kolejną.
    Nie wiem czy ma to jakiś związek ale miesiąc temu wymieniałem sprzęgło napędzające fuser. Drukarka po wymianie działała do tej pory dobrze. Może jakieś kabelki się poluzowały bo podczas wymiany tego elementu musiałem powypinać je z płyty sterującej napędami. Jeszcze tam nie zaglądałem. W poniedziałek dobiorę się do tej płytki.

Macie jakieś pomysły co to może być?

Poniżej kilka fotek jak to wygląda.

HP 4345 MFP - Zacina papier w dupleksie, error 13.06.00 po wymianie sprzęgła HP 4345 MFP - Zacina papier w dupleksie, error 13.06.00 po wymianie sprzęgła HP 4345 MFP - Zacina papier w dupleksie, error 13.06.00 po wymianie sprzęgła HP 4345 MFP - Zacina papier w dupleksie, error 13.06.00 po wymianie sprzęgła
  • REKLAMA
  • #2 16353428
    suri1986
    Poziom 24  
    Ocena: 67
    Czy jesteś pewny za podmieniany fuser?
  • REKLAMA
  • #3 16353586
    chaos

Poziom 12  
    Jestem pewien bo mam 3 takie same drukarki i podmieniałem go z normalnie działającej drukarki. Podmieniałem nawet z dwóch drukarek - czyli dwa działające fusery i dupleksery wkładałem do tej uszkodzonej.
  • #4 16354663
    kemotix
    Poziom 18  
    Ocena: 69
    Mi to ewidentnie wygląda na klejące się sprzęgło, które za szybko puszcza kolejną kartkę.
    Jeżeli w simplexie działa to poboru możemy wyeliminować. Pozostałe trzeba sprawdzić. Nie miałem takiego przypadku więc nie powiem które może się kleić.
  • REKLAMA
  • #5 16354730
    chaos

Poziom 12  
    A gdzie szukać tego sprzęgła, o którym piszesz?
  • #6 16354861
    kemotix
    Poziom 18  
    Ocena: 69
    W sumie zanim bym zaczął rozkręcać napęd podmieniłbym DC Controller. Wymaga o wiele mniej roboty.
    Jak nie pomoże to na starcie sprawdziłbym sprzęgła SL105 i SL106.

Podkreślam że to tylko teoria. Nie miałem takiego przypadku, a i nie pamiętam kiedy ostatnio rozkręcałem M4345 na części pierwsze. Opieram się na serwisówce i opisie przejścia papieru tam zawartego.
  • REKLAMA
  • #7 16354881
    chaos

Poziom 12  
    no właśnie do tego dc kontrolera mam zamiar się dobrać bo tą płytkę musiałem powypinać jak zmieniałem sprzęgło napędzające fuser. jak coś to go podmienię i zobaczę czy coś pomoże. Potem jak piszesz sprawdzę te sprzęgła. Dużo roboty żeby te sprzęgła sprawdzić?
  • #8 16366200
    chaos

Poziom 12  
    No i lipa...
    Wymieniłem płytkę kontrolera DC, Wymieniłem układ, na którym znajdują się SL105 i SL 106 oraz silniki krokowe wraz z górną częścią tego układu odwracacza (tą co podnosi się z pokrywą) i dalej zacina.
    Co prawda po tych przekładkach drukarka zachowuje się nieco lepiej bo czasami potrafi wydrukować kilka/kilkanaście stron w dupleksie a wcześniej już na drugiej stronie się wywalała ale dalej jednak zacina papier.
    Części z uszkodzonej drukarki, przełożone do tej z której brałem na podmiankę działają dobrze.

Czy to może być wina tego sprzęgła napędzającego fuser? Czy innych elementów, które mogłem uszkodzić lub źle zamontować przy wymianie tego sprzęgła.

Dodano po 15 [minuty]:

Jeszcze jedno. Po złożeniu drukarki po wymianie tego sprzęgiełka od napędu fusera okazało się że nie zamontowałem elementu, który zaznaczyłem na czerwono. Czy on może mieć znaczenie w tej awarii?
    Do niedawna przez kilka miesięcy drukarka drukowało dobrze bez tego elementu.
    HP 4345 MFP - Zacina papier w dupleksie, error 13.06.00 po wymianie sprzęgła
  • #9 16454650
    chaos

Poziom 12  
    No i okazało się że to faktycznie była wina tej nie zamontowanej części. Rozebrałem ją jeszcze raz założyłem na miejsce ten brakujący element i drukuje dobrze, nie zacina.

Przy okazji zregenerowałem selenoid od podajnika papieru bo też miewałem problemy z pobieraniem kartek i naprawiłem zespół rejestracyjny bo w nim też czasem listwa się przyklejała do odbojnika.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z drukarką HP 4345 MFP, która zacina papier podczas drukowania w dupleksie, mimo że drukowanie jednostronne działa poprawnie. Po wymianie dupleksera, fusera oraz kołyski za fuserem problem nadal występuje. Użytkownik podejrzewa, że przyczyną mogą być luźne kable po wymianie sprzęgła napędzającego fuser. W odpowiedziach zasugerowano sprawdzenie sprzęgła, wymianę kontrolera DC oraz elementów SL105 i SL106. Po dalszych próbach i wymianach części, użytkownik odkrył, że brakujący element, który nie został zamontowany po wymianie sprzęgła, był przyczyną problemu. Po jego zamontowaniu drukarka zaczęła działać poprawnie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA