Jeśli ktoś może mi pomóc , proszę o podanie parametrów lub zamiennik tranzystora P3NB60FP.Chodzi to w Philipsie DSX 6010.Wstawiłem BUZ90A , czy to jest zamiennik?
Na pierwszy rzut oka wydaje sie, że powinno działać. Obydwa są typu N i mają zbliżone parametry. Tak na prawdę o tym czy jest dobrze dowiesz sie po włączeniu, "wybuchnąć" nie powinno . [/url]
Po włączeniu tuner jest ciemny.Po odłączeniu drenu i pomiarze na nim napięcia - napięcie nie jest stabilne tzn, skacze. Po wpięciu drena słychać próbkowanie przetwornicy właśnie w takt skaczącego napięcia na tranzystorze! Więc to może jednak nie do końca zamiennik? czy inna przyczyna?
Myśle że kolejna rzecza jaką powinieneś sprawdzić to kondensatory elektrolityczne w obrębie przetwornicy, to one często są powodem rożnych niespodzianek. Tak tez może być w Twoim przypadku, na co wskazuje niestabilne napięcie.
✨ W dyskusji poruszono temat zamiennika tranzystora P3NB60FP stosowanego w tunerze Philips DSX 6010. Użytkownik zastanawiał się, czy tranzystor BUZ90A może pełnić funkcję zamiennika. Analiza parametrów obu tranzystorów wykazała, że są typu N i mają zbliżone właściwości, co sugeruje możliwość zastosowania BUZ90A jako zamiennika bez ryzyka uszkodzenia. Jednak po montażu BUZ90A tuner nie działał poprawnie – napięcie na drenach było niestabilne, a przetwornica generowała słyszalne próbkowanie, co wskazuje na problemy z zamiennikiem lub inną przyczynę. Zasugerowano sprawdzenie kondensatorów elektrolitycznych w obwodzie przetwornicy, które często powodują niestabilności napięcia i mogą być źródłem problemu. Ostatecznie temat został zamknięty bez jednoznacznego potwierdzenia pełnej kompatybilności BUZ90A jako zamiennika P3NB60FP. Wygenerowane przez model językowy.