logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Kingston DataTraveler 111 32 GB - Jak odzyskać dane i wgrać firmware?

neon103 08 Wrz 2014 16:03 1284 2
REKLAMA
  • #1 13943876
    neon103
    Poziom 10  
    Dzisiaj wyjąłem pendrive Kingston DataTraveler 111 32 GB w celu podłączenia go do innego urządzenia. Po prostu skopiowałem dane z komputera A, które potrzebowałem na komputerze B.

Po wyjęciu i podłączeniu do komputera pendrive nie był widoczny w "Mój komputer". Ponownie podłączyłem go do komputera z którego kopiowałem dane i był widoczny ale pusty. Czasem nawet nie mogłem w niego wejść - błąd.

Czytałem sporo o tym ale nie mogę rozwiązać problemu. Dane na dysku chciałbym odzyskać. W programie ChipGenius sprawdziłem VID oraz PID.

Cytat:
    Description: [H:]Urządzenie pamięci masowej USB(Kingston silicon-power)
    Device Type: Mass Storage Device

Protocal Version: USB 2.10 <- Hint: This is a USB3.0 device working at USB2.0 mode
    Current Speed: High Speed
    Max Current: 498mA

USB Device ID: VID = 13FE PID = 5200
    Serial Number: 001CC0C60DB2BD112308007A

Device Name: silicon-power
    Device Revision: 0110

Manufacturer: Kingston
    Product Model: silicon-power
    Product Revision: PMAP

Chip Part-Number: Unknown

Tools on web: http://dl.mydigit.net/special/up/phison.html

Nie wiem co zrobić dalej. Domyślam się, że muszę wgrać firmware. Nie mogę znaleźć odpowiedniego programu.

Proszę o pomoc...
  • REKLAMA
  • #2 13945471
    mbo
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 846
    Nie widać tutaj modelu kontrolera - załąćz jeszcze obrazek z programu ChipEasy.

Masz świadomość, że użycie programu narzedziowego do naprawy usunie bezpowrotnie dane ?

Wcześniej musiałbyś odzyskać to co chcesz.
  • #3 13945614
    gsm_virus
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 191
    neon103 napisał:
    Po prostu skopiowałem dane z komputera A, które potrzebowałem na komputerze B.

...
    Dane na dysku chciałbym odzyskać.

Jeżeli dane są aż tak ważne , to najlepiej sprawdź jak teraz wykrywany jest ów pendrive (z jaką pojemnością w zarządzaniu dyskami).
    Jeżeli pojemność tego dysku się nie zmieniła tylko nie widać na nim danych, to po prostu spróbuj odzyskiwać z niego dane za pomocą programów (DMDE , Recuva , itd.)
    Jeżeli podczas odzyskiwania nie odzyska ani jednego pliku, to musisz zrobić podgląd sektorów na dysku, czy oby coś tam jeszcze jest , czy tylko same 0000 lub 00FF itp.
    Np. w DMDE , GUI pod Windows ( http://dmde.com/download.html ) po wybraniu właściwego dysku / partycji, to opcja "Edytor" a następnie "Sektor fizyczny" , tu dowolne parametry ... i pojawi się dodatkowa ramka z podglądem sektora.
    Można tez użyć programu HxD ( http://mh-nexus.de/en/hxd ) , w nim to opcja "Dodatkowe" a następnie "Otwórz dysk" ... i wybierasz ... następnie masz już podgląd danych w edytorze heksadecymalnym.

neon103 napisał:
    Nie wiem co zrobić dalej. Domyślam się, że muszę wgrać firmware. Nie mogę znaleźć odpowiedniego programu.

Proszę o pomoc...
    Jak wyżej napisałem, najpierw martw się o swoje dane i ich odzysk , a następnie po tym zająć się można "ewentualną naprawą" ustawień kontrolera i uformowaniem pamięci flash.
REKLAMA