logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Odzyskanie danych z uszkodzonego Kingstona DataTraveler 111 32GB

logos11 28 Maj 2017 11:48 1359 3
REKLAMA
  • #1 16499216
    logos11
    Poziom 11  
    Ocena: 12
    Witam! :)
    Niestety nie znalazłem rozwiązania mojego problemu w szukajce.
    Otóż syn będąc u kolegi chciał skopiować jakieś pliki na tego pena.
    Wpiął go do PC w czołowe gniazdo USB. PC nie widzi pena więc wpiął w drugie obok. Też nie widzi, ale poczuł zapach topionego plastyku.
    Wyjął pena i po otwarciu go w domu widzę to co na zdjęciach poniżej .
    Uszkodzony jest kontroler PHISON PS2251-03-V, co widać na zaznaczonych na czerwono polach.
    Oglądając pod lupą widzę uszkodzone nóżki 38 i 39. Przynajmniej na takie wyglądają. W opisie układu na https://bitbucket.org/flowswitch/phison/wiki/PS2303V jest zaznaczone że N39 jest połączona z N12. Może też być uszkodzona.
    Mam tam ważne dla mnie dane i chciałbym je odzyskać.
    Ponieważ nie jestem nie wiadomo jak zaawansowanym elektronikiem więc proszę o pomoc; ewentualnie nakierowanie jak odzyskać dane.
    Pozdrawiam i czekam na informacje. :) :) Odzyskanie danych z uszkodzonego Kingstona DataTraveler 111 32GB Odzyskanie danych z uszkodzonego Kingstona DataTraveler 111 32GB Odzyskanie danych z uszkodzonego Kingstona DataTraveler 111 32GB Odzyskanie danych z uszkodzonego Kingstona DataTraveler 111 32GB
  • REKLAMA
  • #2 16499473
    Kasek21
    Poziom 43  
    Ocena: 3548
    Ku[pić taki sam pendrive i przelutować moduł pamięci - może da się odzyskać dane.
  • REKLAMA
  • #3 16500137
    michal_aniol
    Poziom 33  
    Ocena: 101
    Kasek21 napisał:
    Ku[pić taki sam pendrive i przelutować moduł pamięci - może da się odzyskać dane.

Może sie uda, a może nie. Warto wspomnieć że przy takiej operacji użytkownik może bezpowrotnie utracić dane gdy wyzeruje pamięć.
    Najbezpieczniej odczytac moduły pamięci i poskładać dane w całość, ale tego sam nie zrobisz.
    Albo tak jak napisał Kasek21, ale jest ryzyko utraty danych.
  • #4 16502974
    logos11
    Poziom 11  
    Ocena: 12
    Kolega @michal_aniol jak widzę zajmuje się takimi operacjami. :)
    Czy może przybliżyć mi, ile by to kosztowało? Pen 32GB jak w opisie tematu; pewnie z 90% zajęte. Proszę ewentualnie info na skrzynkę.
    Pozdrawiam! :)
REKLAMA